Výběr z médií: nábor seniorů na pomoc s očkováním, krize letecké dopravy a pozorování populace netopýrů

Očkovací centrum v Táboře hledalo dobrovolníky mezi důchodci, v letáku za pomoc nabízelo oběd i přednostní vakcinaci. Informuje o tom deník Mf Dnes. Letecká doprava má za sebou nejhorší rok v historii. Téma pro týdeník Ekonom. Hlídky přírodovědců monitorují populaci netopýrů v Česku, píše deník Právo. A deník E15 se věnuje stavbě prvního vícepatrového skladu v Česku. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování proti onemocnění Covid-19

Nápad na pomoc seniorů v očkovacích centrech nezískal podporu starosty Tábora ani hejtmana, uvádí Mf Dnes (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Mf Dnes

Očkovací centrum v Táboře hledalo seniory, kteří by dobrovolně pomohli s organizací vakcinace, zjistil to deník Mf Dnes. Leták rozesílal předseda tamní Městské rady seniorů Jaroslav Kupsa. Reklama seniorům za dvanáctihodinovou směnu nabízela stravenku na oběd, bagetu k večeři a přednostní očkování proti koronaviru. Nápad neměl podporu hejtmana ani starosty, a tak nakonec Kupsa náborovou akci zrušil.

Očkování proti covidu-19 zpomaluje. První dávku vakcíny dostává méně lidí, prioritou je přeočkování

Číst článek

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) má táborská radnice dobrovolníků dostatek a plán zahrnující pomoc seniorů s krajem nikdo nekonzultoval. Nad oslovováním seniorů jako dobrovolníků se podle deníku pozastavili i lidé z jiných očkovacích center po celé republice, včetně Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, která hledá dobrovolníky primárně mezi mediky.

Ekonom

Letecká doprava má za sebou nejhorší rok své historie a bude se z něj několik let vzpamatovávat. Ceny letenek ale nejspíš ani v budoucnu neporostou. Tématu se věnuje týdeník Ekonom. Letenky podle něj nezdraží díky státní podpoře leteckých společností a konkurenčnímu boji. Nabídka letů ale bude mnohem menší, než na jakou jsou cestující zvyklí.

Počet cestujících v letecké dopravě loni podle dat Mezinárodní organizace pro civilní letectví meziročně klesl o 60 procent. Společnosti loni přepravily jednu miliardu a 800 milionů lidí, o rok dříve šlo o 4,5 miliardy cestujících. Ekonom píše, že letiště dohromady podle odhadů kvůli koronaviru utrpěla ztrátu zhruba 2,38 bilionu korun.

Úplné omezení leteckého provozu do Německa? Ministr vnitra Seehofer volá po přísných opatřeních

Číst článek

E15

V Kojetíně na Přerovsku vznikne první český vícepatrový sklad. O supermoderní logistické hale píše deník E15. Projekt už získal platné územní rozhodnutí a stavba má být hotová na konci příštího roku. Developeři počítají s tím, že práce ve skladu bude v budoucnu robotizovaná.

Hala vyroste na pozemcích bývalého cukrovaru, plocha půdorysu bude podle návrhu 52 000 metrů čtverečních. Projekt za zhruba tři miliardy korun má podle deníku E15 podporu místní samosprávy. Starosta Kojetína Leoš Ptáček deníku řekl, že díky investici bude město lépe připraveno na budoucí dopady pandemie koronaviru.

Právo

Hlídky přírodovědců v těchto týdnech monitorují populace netopýrů v Česku. Deník Právo informuje, že zhruba dvě stovky ochránců těchto ohrožených savců míří s čelovkami a přilbami do jeskyní a štol. Během zimních dnů musí projít asi 800 lokalit. Každého objeveného netopýra si pozorovatel zaznačí tužkou do notesu.

Výsledky sčítání na jednotlivých lokalitách se pak dostanou do centrální databáze, kterou spravuje Agentura pro ochranu přírody a krajiny. Díky datům můžou vědci částečně sledovat populační změny u netopýrů, píše Právo.

Vendula Bartoňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme