Hlavní obsah

Exstarostu Prahy 1 stíhá policie kvůli prodeji bytu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Někdejšího starostu Prahy 1 Oldřicha Lomeckého podezřívá policie ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Měl se jich dopustit v době, kdy stál v čele radnice a umožnil prodej bytu městské části za nižší částku, než schválilo zastupitelstvo. Lomecký pochybení odmítá.

Foto: Novinky

Oldřich Lomecký, bývalý starosta Prahy 1

Článek

Na nestandardní prodej v minulosti upozornil nynější zastupitel Prahy 1 a předseda kontrolního výboru David Bodeček (Piráti). Informaci o obvinění exstarosty přinesl server Aktuálně.

Podle něj došlo v roce 2012 k rozhodnutí o prodeji bytu v Opletalově ulici za téměř 19 milionů korun dceři Ivany Tykač Olze Grillové, která zvítězila ve výběrovém řízení a nabídla nejvyšší cenu. Byt však nakonec získala za 7,1 milionu Karolína Čelikovská, která byla ve výběrovém řízení až pátá, neboť Grillová nakonec o byt neprojevila zájem a další účastníci vysoutěžili jiné byty.

Policie obvinila kvůli prodeji bytů v Praze 1 tři desítky lidí

Krimi

Podle serveru podepsal Lomecký smlouvu na převod bytu bez toho, aby ji schválilo zastupitelstvo. Neproběhlo ani ocenění bytu, které by určilo, zda je cena adekvátní. Podle Lomeckého je případ policií vykonstruován. V případě prokázání viny soudem by mu hrozil až desetiletý trest odnětí svobody.

Po měsíci od nabytí byt od Čelikovské odkoupil právník, který jej následně prodal firmě Ivany Tykač. Čelikovské transakce podle serveru vynesla 2,6 milionu, právníkovi téměř 600 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám