Mezinárodní den žen a dívek ve vědě: Super objevy, ale i péče o děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Mezinárodní den žen a dívek ve vědě: Super objevy, ale i péče o děti!

Anna Bayerová nemohla medicínu studovat v českých zemích, promovala proto ve Švýcarsku.
Anna Bayerová nemohla medicínu studovat v českých zemích, promovala proto ve Švýcarsku.  (Foto INT, AV ČR)

Ženy to s vědou měly těžké. Po staletí se nemohly na univerzity vůbec hlásit, a když později ano, studovaly jen vybrané obory... I proto si dnes připomínáme Mezinárodní den žen ve vědě. Jedna z prvních českých vědkyň a lékařek Anna Bayerová (†71) musela v 19. století za vzděláním cestovat až do Švýcarska. Karlova univerzita v Praze tehdy ženy do studia medicíny nepříjímala.

Anna Bayerová se společně s Bohuslavou Keckovou (†57) vydaly v roce 1875 do švýcarského Curychu. Z finančních důvodů se ale musela Anna nejdříve přesunout do Bernu a poté studium dokonce dočasně přerušila. Díky podpoře rodiny nakonec úspěšně promovala v roce 1881 a po Keckové se stala druhou českou lékařkou. Jenže, doma měla problémy... Po návratu do vlasti odmítly rakouské úřady její diplom uznat a svou praxi tak vykonávala v zahraničí. Uznání lékařského vzdělání v Rakousku-Uhersku se dočkala až v roce 1914 i díky nátlaku ženských spolků na vídeňské úřady.

Víte, že...

...první lékařkou promovanou v českých zemích byla v roce 1902 Anna Honzáková?

Co dnes slavíme?

Mezinárodní den žen a dívek ve vědě vyhlásila Organizace spojených národů (OSN) v roce 2015. Upozorňovat má na historicky nerovné postavení žen ve vědě, které zčásti přetrvalo dodnes. Podle statistik OSN je podíl ženských vědeckých výzkumníků pod třiceti procenty.

České badatelky současnosti: Zkoumají reprodukci i nanočástice

Doba diskriminace žen ve vědě je naštěstí minulostí a české vědkyně patří k nejlepším. Některé svými výzkumy pomáhají v boji s koronavirovou pandemií, další dělají pokroky v řešení mužské plodnosti nebo v tajuplném světě nanočástic. Ženy z Akademie věd (AV ČR) kromě toho, že mnohy trumfují své kolegy, stíhají samozřejmě i péči o své ratolesti.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (11. 2. 2021)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.