Při představování týmů samozřejmě budili největší pozornost nejznámější cyklisté. Mezi nimi aktuální světový šampion Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep). Nechal se slyšet, že už se nemůže dočkat letošního premiérového startu, jelikož není nad to zjistit, jak na tom člověk opravdu je ve srovnání s konkurencí. A mohl se tu cítit jako doma, jelikož jeho přítelkyně tu dělá zástupce šéfa závodu.

Cyklisté se vydali do první etapy přesně v 11:30 za 12 stupňového tepla a slunečného počasí bezprostředně poté, co nad jejich hlavami proletěly stihačky francouzského letectva a zanechávaly za sebou stopu v barvě francouzské trikolory. Měli 6 km na rozjetí k ostrému startu. Tedy ti cyklisté.

V dresu Qhubeka-Assos se představil i Karel Vacek (první zprava)

Jakmile rozhodčí odmávl závod, vystřelili dopředu dva cyklisté: Lilian Calmejane (AG2R Citroën) a Delio Fernández (Delko). Fernández je 34 letý Španěl, jehož největším kariérním úspěchem je vítězství Okolo Rakouska z roku 2017. A jelikož už nějaký ten cyklistický křížek na krku má, jako jeden z mála si zpočátku chránil kolena návleky.

Nastoupili si rovnou do začátku horské prémie 1. kategorie. Od Calmejana to byl překvapivý tah, neboť je považován za jednoho z kandidátů na přední umístění v celkové klasifikaci. Vždyť v minulosti tu skončil na 3., 5. a 11. místě a i na letošní GP Marseillaise 8. místem dokázal, že je na úvod sezóny v dobré kondici.

Jelikož uprchlíci peloton moc nevzrušovali, vybudovali si rychle až 5 minutový náskok a připsali si body na vrchařské prémii. Náskok kontroloval především Groupama-FDJ. 

Calmejane a Fernández

Jakmile se však najelo do prvního ze tří kopců druhé poloviny etapy, únik dvojice vzal za své. První, kdo je dojel, byl Rémi Cavagna (Deceuninck), který se odpoutal od pelotonu. Jakmile byl Cavagna dostižen, nastoupil jeho týmový kolega Kasper Asgreen. A jakmile jeho pokryli, zkusil to třetí borec Deceuninck Vansevenant! Ale všechno si ještě dokázali pohlídat Calmejane s Fernandézem a takto také projeli vrchařskou prémií. O tyhle body jim totiž dneska šlo. 

Jenže následného krátkého uklidnění využil Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), kterého si docvakl Gianni Moscon (Ineos) a k nim si dojel i Julian Alaphilippe. Vedoucí trio si rychle vypracovalo náskok 20 sekund a nemínilo polevit. Takže začaly bít na poplach hlavně domácí týmy. Jenže se jim pořád motali pod nohama týmoví kolegové Alaphilippa. 

První, kdo se dokázal pořádně zformovat na čele pelotonu, byl Arkéa-Samsic. Jim poslali na pomoc po jednom člověku UAE, Lotto a Bahrain. Jenže uniknuvší trio mělo mimořádnou sílu. 50 km před cílem po druhém ze tří delších kopců druhé poloviny etapy činil rozdíl už 1:20! 

Pak se však začal náskok pomalu rozplývat. Skupina uprchlíků ale bojovala do posledního dechu. 

Groupama-FDJ se dnes postarala o Arnauda Démara (v dresu francouzského mistra) bezchybně. Ale ani to nestačilo.

Když se 2 km před cílem na pobřežní kolonádě, kde byl také umístěn cíl a kde foukalo z boku o síle 45 km/hod., přiblížil peloton uprchlíkům na dohled hlavně díky práci cyklistů Lotto, UAE a B&B, tak za to v krátkém brdku vzal Alaphilippe takovým způsobem, že odpáral Cicconeho a Moscon mu uvisel jen za cenu maximálního vypětí.

I tak ale byli dojeti. Jenže Alaphilippe nevyvěsil a okamžitě se na prvních pozicích zapojil do práce pro tým, jehož kolegové se v početném zastoupení pohybovali kolem čela letícího balíku!

Na dlouhý spurt založil Arnaud Démare, získal odlep a vše vypadalo na jasnou záležitost. Našel se však jeden soupeř, který dokázal nejen díru zalepit, ale ještě ho před páskou skočit: Davide Ballerini z týmu Deceuninck-QuickStep! 

Vlčí smečka je opravdu neuvěřitelná! 

Julian Alaphilippe dnes ukázal, že už teď má skvělou výkonnost.

Zdeněk Štybar se zapojil do týmové práce i v závěrečných stovkách metrů a vyneslo mu to 17. pozici v čase vítěze stejně jako 53 dalších cyklistů. Karel Vacek dokončil v početnější skupině na 106. místě se ztrátou 1:07 min. ve společnosti José Herrady, Rémi Cavagni, Iona Izagirra a dalších 25 cyklistů.

Výsledky.