Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Peči o nemocné nepřerušil ani Covid. Nyní chystají v hospicu sv. Alžběty zavést unikátní službu

Hospic sv. Alžběty v Brně pomáhá lidem s důstojným odchodem ze života již dvacet let. Péči zdravotníků a dalších odborníků nepřerušily ani dvě vlny pandemie. Navíc zařízení nově poskytne pacientům i jejich blízkým unikátní službu, jíž uleví rodinám nemocných.

Jiří Záborský (76) strávil většinou své profesní kariéry těžkou prací na šachtách v Dolní Rožínce na Žďársku, kde se nachází jedno z největších uranových ložisek v Česku. Patrně i náročné povolání si vybralo svou daň. Lékaři mu před třinácti lety diagnostikovali nevyléčitelné onemocnění, plicní fibrózu. V posledních letech se navíc zdravotní stav bývalého horníka zhoršoval, a doktoři jej proto připravovali na nejhorší.

Různé lékařské kapacity mi předpovídaly, že mi zbývá jen několik měsíců. No a vidíte, nakonec tady přesluhuji dobrých sedm let,“ směje se pacient, který si péči v brněnském hospici sv. Alžběty nadmíru pochvaluje. 

Nepřeháním, když řeknu, že jsem si lepší místo vybrat nemohl. Starají se tu o mě ukázkově, navíc za příznivých ekonomických podmínek. Celý život jsme s manželkou cestovali po světě. Rádi jsme si dopřávali plnou penzi, která však vyšla o mnoho dráž než pobyt ve zdejším zařízení,“ říká senior, jenž si navzdory nepřízni osudu stále udržuje velmi dobrou náladu a nešetří ani žerty, což ostatně potvrzují intenzivním pokyvováním hlavy i opodál stojící sestřičky. 

Domácí prostředí 

Hospic svaté Alžběty funguje v Brně již dvacet let. Provozuje například lůžkový a domácí hospic nebo ambulanci paliativní medicíny. Součástí poskytovaných služeb je také odborné sociální poradenství či půjčovna zdravotnických pomůcek. Ročně se zvládne odborný tým z brněnské Kamenné ulice, který tvoří kromě zdravotníků také sociální pracovníci, psychologové či duchovní,  postarat až o 400 lidí.

Většinou se v hospicovém domě ocitnou lidé, kteří se nachází v závěrečné etapě života. Jedná se nejčastěji o pacienty po těžkých mozkových příhodách nebo o onkologicky nemocné, u nichž už nezabírá standardní léčba. Oproti klasickým nemocnicím se hospice více zaměřují na důstojný odchod ze života i psychickou pohodu pacienta, k čemuž přispívá i osobní přístup zdravotníků. 

V nemocnicích, ve kterých jsem v posledních letech strávil hodně času, si často drželi od pacientů odstup. Například tác s jídlem mi hned odnášeli, i když jsem několikrát říkal, že jím pomalu. Tady mi místní sestřičky klidně na požádání ještě ohřejí polévku, a hlavně mě nikdo nebudí,“ porovnává Záborský, jenž při svém líčení usrkuje čerstvě uvařený čaj.   

Vrchní sestra Marta Ondříková představuje zázemí hospice

Provoz nezastavil ani Covid

Péči o nemocné nezastavila v brněnském hospici ani pandemie koronaviru. Oproti nemocnicím hospice neomezily návštěvy klientů. I tak ale zdravotnické zařízení dbá na přísná bezpečnostní a hygienická opatření. Přijímaní pacienti musí mít nově negativní test na covid, aby se zabránilo šíření viru mezi personál. 

Čím déle tato neplánovaná zátěž trvá, tím více se samozřejmě podepisuje na personálu. Myslím si ale, že naši lidé neberou práci pouze jako druh zaměstnání, ale jako takové poslání. To je podle mě záruka toho, že se s tím náporem emocí dokáží lépe vyrovnat,“ popisuje ředitel hospice sv. Alžběty Josef Drbal

Při tíživé situaci vypomohli zdravotníkům středoškolští studenti i ostřílení pracovníci. Například Marta Ondříková, jež zastává v hospici pozici vrchní sestry, pracuje celý profesní život jako zdravotní sestřička. Po desítkách let strávených v nemocničních areálech se rozhodla si loni v zimě dopřát odpočinek. I vzhledem k aktuální situaci ale doma dlouho nepobyla, a tak ještě minulý rok v prosinci vyrazila znovu do akce. 

Já si nikdy na svou práci nestěžovala a cítila jsem, že mám sílu stále pomáhat nemocným. V rozhodnutí mě navíc podpořila rodina, takže nebylo co řešit,“ vysvětluje vrchní sestra hospice.

Prostory hospice sv. Alžběty v Brně.

Chystají nové služby

Hospic sídlící v někdejším klášteře a špitále Alžbětinek z poloviny 18. století chystá od letošního roku rozšířit svou nabídku o tzv. pobytovou odlehčovací službu. Vzniknout má v právě rekonstruovaném severním křídle budovy. Cílem služby má být podle ředitele brněnského hospice Josefa Drbala především ulevit blízkým nemocného.

Pokud například někdo dlouho dobu pečuje o nemocného, potřebuje si čas od času dopřát dovolenou, relaxaci nebo si vyřešit vlastní záležitosti. V takovém případě potřebují mít pečující jistotu, že pacient se na krátký čas ocitne v odborném a zároveň přívětivém prostředí, kde se o blízkého vhodně postarají,“ popisuje Drbal, který v minulosti vedl také například Nemocnici Milosrdných bratří nebo více než patnáct let pracoval jako onkolog na brněnském Žlutém kopci.

Prosí o pomoc

Nové oddělení vznikne v současně době rekonstruovaném severním křídle budovy, kam kromě pobytové odlehčovací služby umístí i další sektory. Investice, jež začala v roce 2019 a hotová by měla být letos v březnu, vyjde na bezmála 100 milionů korun. Finančními prostředky přispěli soukromí dárci, veřejné instituce i EU v rámci dotačních programů. 

Hospici však ke kompletnímu vybavení nových prostor ještě schází zhruba deset milionu korun. I proto se obrací na veřejnost. Lidé, kteří chtějí přispět, můžou využít dárcovský účet 2200422047/2010 nebo navštívit webové stránky hospice, kde najdou podrobné informace nejen o stavbě. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Hospicová péče, Brno, Onkologie, Nemocní, Zdraví, Covid, pacient, COVID-19, zdravotnický pracovník, Joseph Drbal, Česko, Evropská unie, pandemie covidu-19, okres Žďár nad Sázavou, Dolní Rožínka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peči o nemocné nepřerušil ani Covid. Nyní chystají v hospicu sv. Alžběty zavést unikátní službu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.