Jsme Česko a každý to musí vidět!

11.02.2021 - red
počet přečtení: 621
vytvořeno 11.02.2021, upraveno 11.02.2021

NOMINACE LVŮ NA ÚNOROVÉ KVALIFIKAČNÍ OKNO Už tuto sobotu se v hale na pražské Královce sejde první skupina basketbalových reprezentantů před závěrečným “oknem” kvalifikace mistrovství Evropy 2022, již český tým hraje nesoutěžně, neboť má jako jeden z pořadatelů účast zajištěnou předem. Poslední dva atraktivní duely odehrají lvi stejně jako v listopadu v “bublině” litevského Vilniusu, kde se v sobotu 20. února utkají s Litvou (18:30) a poté v pondělí s Belgií (15:30).  Oba zápasy odvysílá přímým přenosem ČT Sport.

Před pondělním odletem do Litvy se v Praze sejdou jen ti hráči, jejichž týmy už nejsou v Hyundai FINAL 8 Českého poháru. Hlavní přípravná fáze pak stejně jako minule proběhne až ve Vilniusu. Tam bude ve srovnání s minulým pobytem jedním malým plusem to, že k prvnímu testování na covid na litevské půdě dojde až v útrobách pobytového hotelu. Minusem je naopak to, že vedení reprezentace stále neví, zda kompletní tým bude, či nebude muset po návratu do Česka do pětidenní karantény, jak nařizují aktuální protiepidemická pravidla.

”Nechci se tím stresovat. Horší je, že nemůžeme mít asi polovinu hráčů, které bychom tu chtěli mít. Taková je ale situace. Opět nemůžeme pozvat třeba Patrika Audu z Japonska a tak dále. Doufejme, že situace s karanténou po návratu se vyřeší,” věří reprezentační kouč Ronen Ginzburg.

2507YWE.jpg

V širší 16členné nominaci jsou jen dva legionáři, a to Jaromír Bohačík ze Štrasburku a Martin Peterka z Braunschweigu. Power forwardu Audovi z Jokohamy stejně jako minule znemožní účast dlouhá povinná karanténa po návratu, pivot Balvín se po zranění v utkání s Belgií v minulém okně teprve začíná vracet do zápasů, dlouhodobě je zraněný guard Krejčí a veterán Schilb si nyní dává pauzu od basketbalu.     

”S Blakem Schilbem jsme v poslední době mluvili dvakrát. Je tam velký otazník. Myslím, že během nejbližšího měsíce kolem něj bude jasněji. Bude záležet, zda bude pokračovat v kariéře. Nabídky měl, ale zatím je nevyužil,” informoval Ginzburg.

Zatímco před minulým oknem nebyli po dlouhé ligové pauze příliš rozehraní hráči z Kooperativa NBL, nyní chybí větší zápasové zatížení legionáři Jaromíru Bohačíkovi, jehož Štrasburk měl od Vánoc na programu jen tři ligové zápasy. Dvojnásobek stihl Peterkův Braunschweig, jenž jen tento týden hraje dokonce třikrát.

”Minule jsme Jaromírovi a Martinovi pomohli dostat se zpátky do formy. Jaromír měl hodně minut a po tom “okně” se vrátil do svého týmu rozehranější. Teď hraje už víc, většinou předváděl dobré výkony a i přes určité výkyvy aktuálně vypadá herně mnohem lépe před listopadovým oknem,” podotýká trenér lvů.

Ten do aktuální nominace doplnil forwarda USK Praha a ligového MVP prosince Jana Štěrbu.  “Ukázal v této sezoně zlepšení, má víc bodů i doskoků,” chválí Ginzburg.

V aktuální situaci s mnoha absencemi označil za velké štěstí fakt, že výsledky nejsou v kvalifikaci pro tým tak zásadní, neboť má EuroBasket jistý. “Pořadatelské týmy mají skutečně velký luxus v jistotě účasti, nechtěl bych být třeba v kůži Litevců, kteří mají v naší skupině za vedoucí Belgií bilanci 2-2 stejně jako Dánsko,” narazil na situaci v české skupině, z níž spolu se lvy půjdou dál dva nejlepší.  

Pro Ginzburga bylo prý osobně velmi těžké skousnout zejména vysokou porážku s Belgií v minulém okně. ”Zaprvé, já nerad prohrávám. Někdy je ale třeba být realistou. Belgie má velice dobrý tým a na EuroBasketu bude výborná. My jsme s ní neodehráli dobrý zápas a z rozdílu o 29 bodů nejde mít dobrý pocit, nicméně nebýt zranění Ondry Balvína ve druhé půlce, skončilo by to do deseti bodů. Sám bych byl nerad za takovou porážku, i kdybychom byli v pozici outsidera, ale někdy musíte vzít v potaz i okolnosti kolem zápasu jako třeba zranění Ondry.  A pokud jde o těsnou porážku s Dány, ti před zápasem s námi porazili i Litevce a mají dobrý tým.”  

V nadcházejícím okně Ronen Ginzburg očekává od svých svěřenců výrazně lepší výkony. “Doufám v ně. Především po stránce energie, agresivity a základních věcí. Jistě teď máme víc slabin, nemáme takovou sílu pod košem, ve srovnání s Litevci nemáme takovou atletičnost, ale energii, agresivitu a ochotu se o to porvat tam musím vidět. S Dány už jsme to v minulém okně ukázali. Jsme Česko a každý musí vidět, že jsme na hřišti nechali všechno.”

Nominace na únorové kvalifikační okno

Richard Bálint (křídlo Basket Brno)
Jaromír Bohačík (křídlo Štrasburku)
Radek Farský (křídlo Basket Brno)
Vojtěch Hruban (křídlo ERA Basketball Nymburk)
Luboš Kovář (pivot ERA Basketball Nymburk)
Martin Kříž (pivot ERA Basketball Nymburk)
Michal Mareš (křídlo USK Praha)
Lukáš Palyza (křídlo ERA Basketball Nymburk)
Martin Peterka (pivot Braunschweigu)
Šimon Puršl (pivot Basket Brno)
Ondřej Sehnal (rozehrávač USK Praha)
Petr Šafarčík (křídlo ERA Basketball Nymburk)
Jakub Šiřina (rozehrávač BK Opava)
Jan Štěrba (křídlo USK Praha)
Kamil Švrdlík (pivot BK JIP Pardubice)
Tomáš Vyoral (rozehrávač BK JIP Pardubice)