Na úvod těsná prohra. Český tým ztratil náskok, Švédům podlehl v prodloužení

Foto: Bildbyrån

Čeští hokejisté za sebou mají premiérové vystoupení na Beijer Hockey Games. V Malmö se představili v duelu s domácím Švédskem a začali dobře. Brzy šli do vedení po trefě Jiřího Smejkala. Seveřané pak otočili skóre a Radan Lenc dokázal srovnat, v prodloužení ale rozhodl o výhře švédského celku mladý obránce Albert Johansson.

Českou reprezentaci vedl do boje s kapitánským céčkem na dresu Michal Birner, do branky se postavil Patrik Bartošák. Roli sedmého beka plnil Filip Král a třináctým útočníkem byl Petr Kodýtek. Mimo sestavu zůstali bek Daniel Gazda a útočníci Matěj Blümel s Filipem Suchým. 

Národní tým začal skvěle, už po pěti minutách hry šel do vedení. V přesilovce vystřelil z levého kruhu Tomášek, švédský brankář Fasth betonem vyrazil puk přímo k číhajícímu Smejkalovi, jenž pohotově procpal puk za záda švédského veterána. Smejkal tak mohl oslavit premiérovou trefu v seniorské reprezentaci.

Na opačné straně si Bartošák poradil s nebezpečnou dorážkou Friberga. Vzápětí mohl srovnat Larsson, jenže Němeček mu nutným faulem nedovolil zakončit. Pak předvedl dravý průnik Stránský, ale na Fastha si nepřišel. A tak se dočkali Švédové. V početní výhodě dostal nabito Lundvist, prudkou střelou propálil Bartošáka a srovnal. V úvodu druhého dějství si Češi mohli vzít náskok zpátky, ale při přečíslení dva na jednoho zastavil Romanovu ránu brankář Fasth. 

Na druhé straně zastavila puk po Lundvistově dělovce horní tyčka. Pak debutant Flynn krásnou přihrávkou do mezikruží vybídl ke skórování Šuláka, toho ale vychytal Fasth. Krátce nato trefil Birner po konci krátké přesilovky pět na tři horní tyčku. V dobré pozici neuspěl ani Roman. Švédové přežili kritické chvilky a sami udeřili – Holmberg po chytré přihrávce Berggrena napálil puk pod víko – 1:2.

Na startu třetí části opět pálil Roman, ale švédský gólman byl připraven. Hned za okamžik měl obrovskou příležitost Smejkal. Sám před Fasthem ale vůbec netrefil branku. Češi se tlačili za vyrovnáním, Birnerovu ránu opět zastavila branková konstrukce. A pak to přišlo. V čase 45:53 zakončil pohlednou kombinaci po ose Špaček – Stránský – Lenc posledně jmenovaný gólem na 2:2. 

Závěr třetí třetiny byl otevřený a dál zvonily tyčky. Při střele Fröberga pomohla branková konstrukce Bartošákovi, na opačné straně kluziště pro změnu zastavila kotouč po ráně Lence. Šlo se do prodloužení. V něm Tomášek zblízka nedokázal překonat Fastha, hned z následného protiútoku ale rozhodl o vítězství Švédů dvacetiletý bek Johansson.

V pátek si všechny čtyři týmy od zápasů odpočinou. Čeští hokejisté půjdou do akce znovu v sobotu 13. února, kdy v pravé poledne změří síly s Finskem. V 16 hodin je na programu duel Švédů se sbornou.

Výsledek utkání Beijer Hockey Games 2021

ČESKO – ŠVÉDSKO 2:3p (1:1, 0:1, 1:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Smejkal (Tomášek, Moravčík), 46. Lenc (M. Stránský, Špaček) – 17. Lundkvist (Persson, Pettersson), 36. Holmberg (Berggren, Pettersson), 63. Johansson (Holmberg).
Rozhodčí: Björk, Öhlund – Persson, Lundgren (všichni Švédsko).
Vyloučení: 4:5.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 24:25 (4:10, 8:5, 11:7 - 1:3).
Bez diváků.
Hráno: 11. února v Malmö.
Česko: Bartošák – D. Musil, Moravčík, Šulák, Němeček, Klok, Vitásek, F. Král – Birner, Špaček, Lenc – M. Stránský, O. Roman, Flek – Smejkal, Tomášek, Koblížek – Flynn, Lakatoš, Ordoš – Kodýtek. Trenér: Pešán.
Švédsko: Fasth – Persson, Lundberg, Lundkvist, Sellgren, Hansson, Johansson – Berggren, Wingerli, Frödén – Friberg, Fröberg, Pettersson – Viksten, Holmberg, Larsson – Zaar, Bengtsson, Hållander. Trenér: Garpenlöv.

Další program Beijer Hockey Games 2021

Sobota 13. února:
12:00 Finsko – Česko (ČT2)
16:00 Švédsko – Rusko (ČT sport)

Neděle 14. února:
12:00 Rusko – Česko (ČT2)
16:00 Švédsko – Finsko (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz