Hlavní obsah

Británie zdaní společnosti, jež vydělaly na pandemii

Právo, ČTK, tov

Velká Británie plánuje výraznější zdanění maloobchodních a technologických společností, kterým díky koronavirové krizi výrazně rostly zisky. Informoval o tom list The Sunday Times s odvoláním na uniklé vládní e-maily.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Britská vláda podle listu pozvala představitele technologických firem a obchodníků na schůzku, na které chce řešit úpravy zdanění internetového prodeje. Zároveň připravuje „daň z nadměrných zisků“ pro podniky, které profitovaly z pandemie. Tato daň by se pravděpodobně týkala například internetových prodejců, firem rozvážejících jídlo či velkých supermarketů, píše The Sunday Times.

Brexit znovu obnažil irsko-irský konflikt. Řešením může být sjednocení, říká expert

Evropa

Podle listu není pravděpodobné, že by ministr financí Rishi Sunak představil tyto daně ve své březnové rozpočtové zprávě, která by se měla soustředit na prodloužení programu pro zachování pracovních míst a podpory pro podniky. Některé vládní zdroje však uvedly, že nové daně by se mohly stát na podzim základem plánu na snížení britského dluhu.

Milionářská daň také v Argentině

Zvláštní „milionářskou“ daň, jejíž výtěžek má sloužit na financování lékařské péče a kompenzací podnikatelům v souvislosti s nákazou covid-19, schválila v prosinci také Argentina. Týká se zhruba 12 tisíc lidí s majetkem nad 200 milionů pesos (50 milionů korun). Z hodnoty majetku v zemi mají zaplatit jednorázovou daň 3 procenta, z majetku v cizině 5 procent.

K paušální dani se hlásili obchodníci i kadeřnice

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám