Jeden svět

Speciál: Bonusová sekce filmu Mulan

Vydáno dne 12.02.2021
Extra materiály na Blu-ray disku u titulů od společnosti Disney obvykle nabízejí zajímavý pohled pod pokličku daného díla. A ani tento v podstatě nebude výjimkou.

 

Samotný film jsme si zrecenzovali TADY. Takže můžeme hned přejít k bonusům. KLASICKÝ PŘÍBĚH ZNOVU OŽÍVÁ trvá patnáct minut a novozélandská režisérka Niki Caro, v jejíž domovině se natáčelo, zmíní animovanou verzi a prozradí o něco o svém přístupu. Jet Li pro změnu řekne, co ho přimělo vzít roli v tomto filmu, když v poslední době už moc netočí. Toto video taky obsahuje informaci o tom, že herci dostali naprostou volnost, což možná vysvětluje ty matné herecké výkony. Řeč padne i o velkoleposti celého projektu, která se však poněkud vytratila. Zamrzí, kór když je příběh o Mulan v Číně tak zásadní, jako u nás o kněžně Libuši (ilustrační odkaz) nebo ve Francii o Johance z Arku. Několik vět řekne taky Gong Li, překvapivě nikoli anglicky.

MULAN, BYŤ ZVANÁ JINAK nám v sedmi minutách přiblíží konkurz představitelky titulní hrdinky Yifei Liu v Los Angeles a následný výživný trénink. Ovšem opomenuty nezůstanou ani krásné kostýmy. SAMOTNÉ ZLO má podobnou stopáž, jako předchozí bonus, a zabývá se čarodějnicí v podání slavné Gong Li. Tahle figura se přitom v animované verzi nevyskytuje. Vedle ní se „záporákem“ stal i Jason Scott Lee, jenž, co se fyzičky týče, neponechal v rámci příprav nic náhodě. HUDBA VE FILMU se ve čtyřech minutách zabývá … ano, hudbou ve filmu. Ten naštěstí – na rozdíl od Aladina či Krásky a zvířete – nespadá do muzikálního žánru.

Přesto si paní režisérka přála „hudbu emotivní a napínavou, jako je celý film.“ Poslechneme si kouzelné čínské housle er-chu. A Yifei zazpívá song „Reflection“, který už kdysi při jedné speciální příležitosti zpívala. Dokumentík s názvem PŮVODNÍ MULAN má něco přes dvě minutky a promluví v něm Ming-Na Wen, která titulní postavu namluvila tenkrát. Následuje šest VYSTŘIŽENÝCH SCÉN S VOLITELNÝM KOMENTÁŘEM Niki Caro, přičemž i ten je opatřen českými titulky! Ze sekvencí, které se do finálního sestřihu nedostaly, stojí za zmínku tři.

 










 

‚Lesní setkání Mulan s jestřábem‘ jest vskutku intimní a svým způsobem určitě i svůdnou záležitostí. Triky jsou nedodělané, protože bylo brzy jasné, že ve filmu nebude, přestože tam být určitě měla! Byla by totiž scénou nejlepší. ‚Fénix zachraňuje Mulan pod vodou‘ jest vizuálně nejvytříbenější a paní režisérka právě jejího nezařazení litovala nejvíce. V komentáři rovněž vysvětlí důvod jejího vystřižení. ‚Mulan proti Rouranům‘ poukazuje na to, že s touhle dívkou si opravdu není radno zahrávat. Na obalu Blu-ray jsou uvedeny jako bonus i KRÁTKÉ UKÁZKY, nicméně na ty se jaksi nedostalo.

To znamená, že zbývají už jenom HUDEBNÍ VIDEA. K písničce „Reflection“ tady máme čtyři. Jedno je oficiální a Christina Aguilera v něm sedí v pěkných šatech u vody, přičemž nechybějí prostřihy ze samotného filmu. Další video uvádí text písně, abychom si taky mohli zazpívat. V následujících dvou zpívá sama Yifei Liu – jednou anglicky, podruhé v mandarínštině. Druhou písničku zapěje opět cool Christina Aguilera. A to jak v angličtině, tak ve španělštině (v jedné verzi je přitom klip o sekundu kratší). A zase jsou tady i verze s textem v obou jazycích, tj. jak „Loyal Brave True“, tak „El mejor guerrero“. Pěkné.

FOTO: Falcon
(Autor: Tomáš Kordík)
 

Kino

Recenze: Na cestě s mámou Dnes

Další počin, který byl uveden už na lednové přehlídce SCANDI, míří teď do běžné distribuce.&nb... celý článek

DVD

Recenze: Záskok

Brzy vstoupí do kin Panenky na útěku v režii Ethana Coena, který ve čtyřiadevadesátém režíroval se svým... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz