12. února 2021 • 12:00

Problémy v San Jose. Hertlovy góly nestačily, trenér sjel jedničku

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté San Jose se trápí. První zápas s Los Angeles sice po prodloužení vyhráli, ale ve druhém po špatném začátku schytali od posledního týmu Západu debakl 2:6. Trenér Boughner není spokojen s prací brankáře Martina Jonese, který v úvodní třetině inkasoval třikrát. Tomáš Hertl pak sice dvěma zásahy snížil, ale ve třetí třetině pálili znovu Kings. Kouč Sharks po zápase přiznal, že kdyby byl Devan Dubnyk zdravý, dávno by ho do branky poslal. Třetí v pořadí Alexej Melničuk dostal důvěru až na posledních deset minut, dalším gólmanem v organizaci je Josef Kořenář.



„Naše nejlepší třetina byla první, ale najednou prohráváme 0:3. Jejich brankář předvedl pár slušných zákroků, náš ne,“ začal na tiskovce po zápase kriticky směrem k Jonesovi trenér Sharks Bob Boughner.

Posledních pět sezon jednička Sharks Jones vlétl do NHL jako nedraftovaný gólman právě v dresu nočního soupeře. Hned v prvním roce slavil s Kings zisk Stanley Cupu (2014), většinu času kryl záda jasné jedničce Jonathanu Quickovi. V základní části odchytal spolehlivě devatenáct duelů, v play off přidal pouze dva, ve kterých však neinkasoval a jeho zásluhy rozhodně nelze snižovat.

Slušně rozjetá kariéra v LA pokračovala skvělými výkony, ale stále v roli dvojky. Kings dávali přednost Quickovi a Jones proto po dvou sezonách zamířil do San Jose, kde vycítil šanci stát se plnohodnotnou jedničkou týmu. To se mu také v posledních pěti ročnících dařilo, ale současné výkony ho posouvají spíše za ještě zkušenějšího Dubnyka.

„Výkon brankáře neodpovídal našemu standardu,“ řekl kouč Sharks Boughner. „Dostal šanci usadit se v brance, zvláště při zranění Dubnyka. Neočekávám, že se bude stavět na hlavu, aby nám zápasy vyhrával. Ale solidní výkon od něj potřebujeme, zvláště v začátcích zápasů. Není to náš, ale ani jeho standard,“ dodal kriticky na adresu Jonese.

Třicetiletý Jones letos odchytal osm duelů s úspěšností zákroků 86,5 % a s více než čtyřmi inkasovanými góly na utkání. Dubnyk má lepší obojí (91,7 % a 2,71 gólů/zápas v šesti zápasech), paradoxně však ještě nevyhrál jediný duel oproti Jonesovým pěti.

Těžko říct, jestli chtěl tedy trenér Boughner využít Dubnyka jako spolehlivou dvojku, která by zaskočila ve špatném průběhu utkání nebo dokonce jako jedničku. Každopádně v třetího brankáře v pořadí moc důvěry zřejmě neměl. Za stavu 0:3 po necelých třinácti minutách střídat nechtěl.

Vlastně nereagoval okamžitě ani po brance Kings na 6:2, jako by nejdřív chtěl Jonese v brance podusit. Nakonec však necelých deset minut před závěrečnou sirénou přeci jen k výměně přistoupil. Do brankoviště poslal dvaadvacetiletého Rusa Alexeje Melničuka. Ten si připsal pět úspěšných zákroků a už neinkasoval.

Jonesova pozice v San Jose jednoznačně slábne. Může však dojít k výměně či šanci pro dalšího gólmana v pořadí? Kromě Melničuka, který před sezonou přišel z Novgorodu, čeká na farmě na příležitost i Josef Kořenář.

Trenér San Jose na tiskovce kritizoval výkon Martina Jonese
Trenér San Jose na tiskovce kritizoval výkon Martina Jonese

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud