Radio Vatikán si připomíná 90 let

Radio Vatikán si připomíná 90 let
12. února 2021 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

U příležitosti 90. výročí spuštění Vatikánského rozhlasu poblahopřál jeho zaměstnancům papež František. Se slovy díků za jejich práci je povzbudil k odvaze a kreativitě budovat "komunikaci schopnou pravdivě ukazovat, jak se věci mají".

Vysílání zahájil Pius XI. právě 12. února 1931 s jasným posláním přenášet hlas papeže a naději evangelia do všech koutů světa. Z původních několika základních jazykových programů nyní Radio Vaticana vysílá v 41 mutacích a je součástí vatikánského Dikasteria pro komunikaci. O jeho provoz se od počátku stará Tovaryšstvo Ježíšovo. "Význam této instituce se odvíjí od významu papeže. Dokud máme papeže a dokud má co říct, bude rádio významné. Vatikánský rozhlas není rozhlasem v tom smyslu, že by vysílal jen o dění ve Vatikánském státě. Nás tyto události zajímají tehdy, pokud mají nějaký dopad mimo Vatikán. A to se naštěstí děje," řekl Proglasu jezuita P. Petr Vacík, který se na počátku února ujal řízení české redakce po P. Milanu Glaserovi SJ, který nyní působí na Svatém Hostýně. "V mnohém je tato práce stejná jako před patnácti lety. O to se teď opírám," prozradil Proglasu P. Vacík a dodal, že dnešní den oslaví, spolu s kolegyněmi Johanou Bronkovou a Janou Gruberovou, prací.

Pořad české redakce Vatikánského rozhlasu můžete na Proglasu v premiéře slyšet každý den v 20.45 s reprízou následující ráno v 5.45 ve všední den, v sobotu a v neděli v 7.00 hodin.

 

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony