Hlavní obsah

Fernando Alonso boural na kole, leží v nemocnici

Foto: Alpine F1 Team

Fernando Alonso se poctivě připravoval na sezonu, teď však leží v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navrátivší se pilot skončil v nemocnici jen šest týdnů před zahájením šampionátu Formule 1. Alonsa, který honil fyzičku na kole ve Švýcarsku, při jedné z tréninkových jízd poblíž Lugana srazilo auto. Podle prohlášení týmu Alpine (bývalý Renault) je jezdec při vědomí a cítí se dobře.

Článek

Všichni jezdci Formule 1 musí být ve skvělé kondici a většina z nich využívá k tréninku i jízdu na kole, jak silničním, tak horském. Třeba Jenson Button zvládal závodit ve Formuli 1 i se účastnit heroického závodu Iron Man. Výjimkou není ani Fernando Alonso, který si vyjížděl na silničním kole kolem švýcarského Lugana.

Foto: Alpine F1 Team

Fernando Alonso tráví na kole spoustu času

Poté, co italský zpravodajský kanál Gazzetta dello Sport vydal zprávu o tom, že dvojnásobného mistra světa F1 ve čtvrtek srazilo auto, zveřejnil tým Alpine následující prohlášení: „Tým Alpine F1 může potvrdit, že Fernando Alonso byl účastníkem dopravní nehody při jízdě na kole ve Švýcarsku. Je při vědomí, cítí se dobře a čeká na další lékařská vyšetření.“

O pár hodin později jsme již moudřejší. Fernando Alonso má po pádu zlomenou čelist a je po operaci. „Lékařské vyšetření odhalilo frakturu horní čelisti a po operaci je vše v pořádku. Ošetřující lékaři očekávají úspěšné zotavení. Fernando zůstane v nemocnici dalších 48 hodin na pozorování,“ stojí v prohlášení týmu Alpine na Twitteru.

Alonso se do Formule 1 vrátí po dvouleté pauze a jeho zdravotní stav je samozřejmě otázkou, která zajímá nejen fanoušky, ale i konkurenční týmy a případné náhradníky. Tým Alpine však zatím neoznámil žádné plány s rezervním jezdcem. V loňském roce působil v této roli pilot bývalého Williamsu Sergey Sirotkin.

A podle všeho stále platí, že Sirotkin nejspíš nemá mít žádné velké naděje. „Očekáváme, že v následujících dnech se Fernando natolik zotaví, že bude moci pokračovat v tréninku na nadcházející sezonu. Alpine F1 Team a Fernando děkují za vaše přání k brzkému uzdravení. O dalších pokrocích vás budeme informovat.“

Od svého posledního startu v F1 s McLarenem v roce 2018 závodil Alonso ve sportovních vozech, v sérii Indy Car a startoval i na rallye Dakar. Vloni v létě oznámil, že podepsal víceletou smlouvu na návrat do seriálu Formule 1. Okamžitě poté začal pracovat ve vývojovém oddělení Renaultu, aby pomohl svými postřehy a připomínkami, ale taky se aktivně účastnil tréninků samotného týmu F1 a následně si vyzkoušel i svůj vítězný monopost Renault F1 z roku 2005.

Alonso se do Formule 1 vrací dvacet let po svém debutu v roce 2001, kdy jezdil za tým Minardi. Za svou kariéru má 2 tituly, 32 vítězství, 97 pódiových umístění a závodil ve stájích Renault, McLaren a Ferrari. Tým Alpine má představit svůj nový monopost začátkem příštího měsíce, poprvé se pak rozjede 12. března, kdy v Bahrajnu začne předsezonní testování. Za dalších čtrnáct dní pak začne samotná sezona.

Reklama

Související témata:
Načítám