Premier League - preview 24. kola

13.02.2021, 08:17, aktualizováno 15.02.2021, 09:30
Previews
Timo Werner (© AFP)
V pondělí uzavře program Premier League souboj mezi Chelsea a Newcastlem United. Blues by se mohli v případě výhry posunout po čase opět do elitního kvarteta na příčky zajišťující Ligu mistrů. Newcastle má spíše opačné starosti. Ještě předtím se West Ham pokusí o tři body proti Sheffieldu...
West Ham United - Sheffield United  (pondělí 19:00)
Zcela reálně v boji o Ligu mistrů jsou aktuálně fotbalisté West Hamu. Ti mají jedinečnou příležitost se tomuto úspěchu ještě přiblížit, a to když se jim podaří zvítězit proti poslednímu Sheffieldu.

Hammers už nemají takovou formu, která je provázela lednem a pomohla k šesti po sobě jdoucím vítězstvím. V ligové soutěži v posledních třech kláních nestačili na Liverpool, porazili Aston Villu a naposledy remizovali s Fulhamem. Poté ještě v dramatické bitvě vypadli z FA Cupu, když po prodloužení podlehli Manchesteru United.

Blades v novém roce prokazují výrazně zlepšenou formu a už nejsou beznadějně poslední, nicméně stále jsou beznadějně v sestupovém pásmu. Radost fanouškům dělají hráči Sheffieldu alespoň tím, že v posledních devíti zápasech hned šestkrát zvítězili. Z toho třikrát v lize a třikrát v FA Cupu. V tom ve středu postoupili už do čtvrtfinále poté, co díky Sharpově penaltě zdolali poměrem 1:0 Bristol.

První vzájemný zápas této sezony patřil Kladivářům, kteří v Sheffieldu zvítězili díky jediné brance Hallera ze začátku druhé půle. Jinak je bilance od návratu Blades do Premier League vyrovnaná.

Domácí tým nemůže počítat se zraněnými Masuakou, Ogbonnou a Yarmolenkem, v ohrožení je pak start Antonia, Balbueny a Randolpha. Na straně hostí nejsou k dispozici Berge, O’Connell a Robinson.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Coufal, Dawson, Diop, Cresswell - Rice, Souček - Bowen, Lingard, Benrahma - Antonio
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Basham, Egan, Ampadu - Bogle, Lundstram, Norwood, Fleck, Lowe - McGoldrick, Sharp
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.59 - 5.06
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - Newcastle United  (pondělí 21:00)
V pondělní dohrávce přivítá na svém stadionu londýnská Chelsea zachraňující se Newcastle United. Oba celky mají zcela odlišné starosti - zatímco The Blues by se v případě výhry mohli po delší době podívat do první čtyřky, Newcastle by se zase potřeboval vzdálit od první sestupové pozice. Celku ze severu Anglie přes víkend úplně nezahrály do not výsledky, s výhrou Fulhamu na hřišti Evertonu se totiž nepočítalo a momentální náskok Newcastlu na první sestupovou příčku tak činí již "jen" 7 bodů.



Thomas Tuchel zatím může být se svým panováním u londýnského týmu docela spokojený. Po úvodní bezbrankové remíze s Wolverhamptonem už si jeho svěřenci na své konto připisovali jen samá vítězství. Nejprve si Chelsea po velmi dobrém výkonu poradila s Burnley, následoval další dobrý výkon v londýnském derby s Tottenhamem, který Chelsea díky penaltě Jorginha vyhrála 1:0, načež na řadu přišly dva venkovní duely. Nejprve si svěřencům Thomase Tuchela podařilo těsně porazit Sheffield United, načež v FA Cupu po dalším bezkrevném výkonu nakonec postoupili přes Barnsley. Za zlepšenými výsledky tak stojí především defenziva, která za těchto pět duelů inkasovala jen jedenkrát, naopak v ofenzivní fázi to už taková paráda není a minimálně v posledních dvou soutěžních duelech si Chelsea nevypracovala dostatečné množství brankových příležitostí, což je oblast, kterou se německý trenér bude snažit vylepšit. Pokud se mu ale v pondělí podaří porazit Newcastle, posune svůj celek na kýžené čtvrté místo tabulky, na které jeho svěřenci ještě před pár týdny ztráceli sedm bodů.



Forma Newcastlu v poslední době přece jenom doznala určitého zlepšení. Po prachbídném prosinci a lednu, ve kterém svěřenci trenéra Bruce uhráli z devíti duelů jen dva body a vstřelili pouze pět branek, se Strakám přece jen podařilo urvat pár nesmírně důležitých výher. Nejprve díky dvěma brankám Calluma Wilsona přehráli Everton, načež zase po bláznivé první půli a třech vstřelených brankách porazili Southampton poměrem 3:2 - mimochodem to bylo teprve podruhé, co v této sezóně Newcastle v zápase vstřelil více jak dvě branky. Současná situace už tak přece jen není tak kritická a současný sedmibodový náskok na osmnáctý Fulham nevypadá vůbec špatně, jak však tato sezóna už několikrát ukázala, stačí jen pár týdnů a věci mohou najednou být úplně jinak. A k tradičnímu zisku 40 bodů, který obvykle znamená stoprocentní jistotu záchrany, to má Newcastle stále poměrně daleko.



Chelsea by se do sestavy měl vrátit zraněný útočník Timo Werner, který vynechal čtvrteční duel s Barnsley. Tento zápas nedohrál ani stoper Andreas Christensen, i ten by ale měl být v pořádku. Mimo hru však i nadále zůstává stoper Thiago Silva a nejistá je také účast německé posily Kaie Havertze. Hosté se budou muset obejít bez dlouhodobě zraněné trojice v podobě Calluma Wilsona, Fabiana Schara a Javiera Manquilla. K dispozici pak nebude ani záložník Jeff Hendricks, který si odpyká jednozápasový trest za vyloučení v duelu se Southamptonem.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - Azpilicueta, Christensen, Rudiger - Hudson-Odoi, Jorginho, Kovačič, Chilwell - Mount, Werner - Abraham
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Darlow - Krafth, Lascelles, Clark, Lewis - Hayden, Willock, Shelvey - Almirón - Joelinton, Saint Maximin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.23 - 14.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Wolverhampton Wanderers  (neděle 13:00)
Fotbalisté Southamptonu hostí v rámci 24. kola Premier League Wolverhampton. Saints v tabulce patří dvanáctá příčka s devětadvaceti body, Wolves jsou čtrnáctí a mají o dva body méně.

Southampton v posledním ligovém klání narazil na Newcastle a ani branky Minamina a Warda-Prowse nezabránily porážce 2:3. Před tím pro změnu utrpěli Svatí rekordní porážku 0:9 na půdě Manchesteru United. Southampton porazil v úvodním domácím utkání roku 2021 Liverpool 1:0, ale od té doby prohrál pět ligových zápasů v řadě. Díky nejlepšímu vstupu do sezóny za poslední čtyři roky jsou ale domácí stále v bezpečném středu tabulky. Proti Wolves nebudou k dispozici Jankewitz, Obafemi, Smallbone a Walcott.

Wolves v minulém ligovém kole uhráli domácí bezbrankovou remízu s Leicesterem. Před tím dokázali porazit 2:1 Arsenal, když se z penalty trefil Ruben Neves a ze hry Joao Mourinho. Wolves získal v minulých dvou kolech čtyři body, což se mu v tomto kalendářním roce povedlo vůbec poprvé. Hlavním cílem ale pro hosty bude ukončení šestizápasové série na půdě soupeře bez výhry. Wolves ovšem od konce listopadu postupně ztrácí, propadl se z 9. místa, a už ve 13 zápasech v řadě se mu nepovedlo vyhrát stylem "poločas/zápas". Proti Southamptonu si nezahrají Boly, Jimenez, Marcal a Podence.

Poslední vzájemný duel spolu nynější soupeři odehráli ve čtvrtek v rámci FA Cupu, Southampton vyhrál 2:0.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Walker-Peters, Vestergaard, Bednarek, Bertrand - Ward-Prowse, Romeu - Armstrong, Minamino - Adams, Ings.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Dendoncker, Coady, Kilman - Semedo, Moutinho, Neves, Jonny - Traoré, Willian José, Neto.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.28 - 3.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Bromwich Albion - Manchester United  (neděle 15:00)
West Bromwich Albion v rámci 24. kola Premier League přivítá Manchester United. Domácí celek je stále na předposledním místě, navíc se na něj dotahuje poslední Sheffield. Hosté jsou druzí, ale čelo se jim vzdaluje. Na první City ztrácí pět bodů a mají o zápas více.

West Brom minulé kolo sehrál v Londýně a na stadionu Tottenhamu padl 0:2. V rozmezí čtyř minut se trefili Kane a Son. Ani předtím nebyl Albion úspěšný, prohrál právě s posledním Sheffieldem 1:2, ačkoliv po gólu Phillipse vedl. Během minulých devíti porážek od Manchesteru United West Brom inkasoval v průměru dvě branky za zápas. Doma United porazil naposledy v březnu 2016. Až v předchozím domácím utkání získal svůj první bod na domácí půdě pod vedením nového kouče Sama Allardyce. Zatímco ve všech čtyřech prohrách dostal celkem sedmnáct gólů.

Ve třech z nich dostali domácí gól už v prvních deseti minutách a rovněž ve třech případech se jeden soupeřův hráč trefil v zápase dvakrát. West Brom získal v úvodních 23 zápasech 12 bodů, což je v průměru o 7,75 bodu méně než v předchozích čtyřech sezónách, kdy sestoupil. Proti United je nejistý start Gradyho Diangany.

United poslední ligový duel musí hodně mrzet. V domácí bitvě s Evertonem sahali Red Devils po třech bodech, ale díky brance Calverta-Lewina z 95. minuty nakonec utkání skončilo 3:3. Za Rudé ďábly se trefili Cavani, Fernandes a McTominay, první dvě branky hostí vstřelili Doucoure a Rodriguez.

V minulých dvou zápasech se však Manchesteru povedly vstupy do utkání, když vyhrál první poločas 4:0 a 2:0. Hosté neprohráli už v 18 venkovních ligových zápasech v řadě, čímž stanovili nový klubový rekord. V letošním ročníku navíc vyhráli všech sedm venkovních střetnutí, ve kterých inkasovali jako první. Proti West Bromu budou chybět Phil Jones a Paul Pogba.

Poslední vzájemný duel West Bromu s United vyhráli v listopadu fotbalisté z Manchesteru 1:0, rozhodl Bruno Fernandes z penalty.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Johnstone - Peltier, Ajayi, Bartley, Townsend - Maitland-Niles, Yokuslu - Snadgrass, Pereira, Grant - Diagne.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
de Gea - Wan-Bissaka, Lindelof, Maguire, Shaw - Fred, McTominay - Greenwood, Fernandes, Rashford - Cavani.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.83 - 5.78 - 1.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arsenal FC - Leeds United  (neděle 17:30)
Přestože se jedná o napohled obyčejný boj dvou týmů ve středu tabulky, slibuje právě střetnutí Arsenalu s Leedsem pořádné drama plné šancí i branek. Zatímco "Kanonýři" navzdory zlepšeným výkonům v novém roce v posledních zápasech už třikrát po sobě nevyhráli, Leeds naopak z posledních čtyř kol třikrát zvítězil a je tak v tabulce o bod před svým nedělním soupeřem dokonce i se zápasem k dobru.

Domácí po poslední prohře na půdě Aston Villy zaznamenali nelichotivé jubileum v podobě desáté ligové porážky, což je tentýž počet proher jako za celou předešlou sezonu, která se i tak řadila k těm nejméně povedeným v moderní historii. Manažer Mikel Arteta tak měl na předzápasové tiskové konferenci co vysvětlovat. Nejen co se výkonů týče, ale také ohledně disciplinárních prohřešků. Žádný jiný klub se během Artetova působení u Gunners ani náznakem neblíží počtu udělených červených karet Arsenalu. Za rok se španělským koučem ve funkci byli jeho hráči v Premier League vyloučeni již devětkrát, přičemž Southampton poskočil po bizarním večeru na Old Trafford na druhé místo pouze se čtyřmi vyloučeními.

"Tak to zkrátka je. Musíme se přizpůsobit a máme další hráče, kteří se pokusí odvést svou práci," začal Arteta. "V určité chvíli ale potřebujete nějakou konzistenci. Stačí se podívat na jakýkoli úspěšný tým a vidíte, že mají podobné základní jedenáctky, díky čemuž dosáhnou potřebné sehranosti, soudržnosti, pospolitosti. My jsme tohohle nebyli schopní."

"Ať už to byl covid, nebo absence předsezonní přípravy a řada dalších faktorů, je to zkrátka zvláštní ročník," vyjmenovával manažer Arsenalu neduhy, s nimiž se musel vypořádat jeho tým, ale stejně tak i všichni ostatní. Nepovedené výsledky pak přinesly i v posledních týdnech hojně propírané výhružky či nadávky na sociálních sítích, které se nevyhnuly ani Artetovi. "Jsme tomu vystavení všichni, proto nic z toho raději nečtu, jelikož by se mě to akorát osobně dotklo. Musíme to přežít, není to něco, co by od zítřka přestalo. Není to nic příjemného. Když jde o něco osobního vůči mně, tak to ještě snesu, ale jakmile je do toho zapojena i celá rodina, tak už je to jiná."

Oba týmy se v průběhu celé sezony musely vyrovnat s plejádou zranění či koronavirových absencí, a především v případě Arsenalu také karetních trestů. Na straně domácích se po vypršení právě takovéto suspendace vrací do hry Bernd Leno a David Luiz, zatímco Kieran Tierney a Thomas Partey zůstávají mimo hru. Leedsu v neděli nepomohou Rodrigo, Pablo Hernández, Diego Llorente, Robin Koch a Gaetano Berardi, přičemž stav Kalvina Phillipse je po prodělaném zranění v minulém zápase s Crystal Palace přinejmenším nejistý.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Bellerín, Holding, Luiz, Saka - Ceballos, Xhaka - Pépé, Smith Rowe, Aubameyang - Lacazette
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Ayling, Struijk, Cooper, Alioski - Klich - Raphinha, Shackleton, Dallas, Harrison - Bamford
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.97 - 4.27
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Fulham FC  (neděle 20:00)
Velkou šanci přiblížit se Lize mistrů má v rámci čtyřiadvacátého kola Premier League Everton. V případě vítězství nad Fulhamem se totiž může dotáhnout na svého městského rivala v podobě Reds, který aktuálně čtvrtou příčku okupuje.

Toffees za sebou mají bláznivé utkání v rámci osmifinále FA Cupu. V tom se setkali s Tottenhamem a postoupili po výsledku 5:4 po prodloužení. Dvakrát se v jejich dresu prosadil Richarlison, další trefy přidali Calvert-Lewin, Sigurdsson a Bernard.

Co se týče ligové soutěže, tam Everton vyhrál jen jeden z posledních čtyř zápasů. Zároveň i jejich nedávné utkání Premier League na Old Trafford bylo velmi gólové, nakonec jsme byli svědky remízy 3:3.

Cottagers jsou na tom podstatně hůře, neboť na svůj tříbodový zisk čekají už od konce listopadu. Od té doby sehráli třináct ligových klání, přičemž v osmi z nich remizovali a zbylých pět prohráli.

Mezitím alespoň dokázali uspět v prodloužení v pohárovém mači na hřišti Queens Park Rangers, nicméně i to bylo málo platné, neboť hned v dalším kole proti Burnley přišla jednoznačná porážka.

Ve vzájemných střetnutích jsou v poslední době úspěšnější Toffees. Co se týče ligových utkání, tak totiž z předchozích dvanácti případů prohráli jen jednou, jediný další případ přinesl nerozhodný výsledek. V listopadovém devátém kole slavili po výsledku 2:3, dvěma zásahy zazářil Calvert-Lewin.

Ten ovšem vinou středečního zranění bude Carlu Ancelottimu v neděli chybět, stejně jako gólman Pickford. Naopak k dispozici by měli být Rodríguez a Gomes. Na straně hostí určitě nenastoupí Cairney a Kongolo.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Olsen - Coleman, Holgate, Mina, Digne - Doucouré, Davies - Rodríguez, Sigurdsson, King - Richarlison
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Areola - Tete, Andersen, Adarabioyo, Robinson - Anguissa, Reed - Reid, Loftus-Cheek, Lookman - Cavaleiro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.45 - 3.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - Liverpool FC  (sobota 13:30)
Šlágrem čtyřiadvacátého kola Premier League je jednoznačně duel mezi dvěma celky aktuálně okupujícími příčky pro Ligu mistrů. Leicester v něm bude hájit třetí pozici před Liverpoolem, kterému se v poslední době nedaří.

Ani forma Foxes se nedá označit za bůhvíjakou. Zatímco po Novém roce se rozjely Lišky k sérii pěti po sobě jdoucích vítězstvích, od konce ledna se jejich výsledky zhoršily a v posledních čtyřech ligových kláních získaly jen pět bodů. Naposledy před týdnem bez branek remizovaly na hřišti Wolverhamptonu, poté ještě ve středu zdolaly v FA Cupu Brighton. O výhře 1:0 rozhodl brankou ve čtvrté minutě nastavení Iheanacho.

"Liverpool má fantastické hráče. Ta útočná trojice je pořád nebezpečná. Dobře znám Jordana Hendersona, který je obrovským lídrem na hřišti i mimo něj. Tací jako on nebo James Milner vedou ostatní. V posledních letech Liverpool nastavil vysokou laťku, a když teď jejich výkony poklesly, určitě s tím něco udělají. Pořád mají hráče, kteří dokážou hrát na té nejvyšší úrovni," řekl manažer Leicesteru Brendan Rodgers, jenž v minulosti nadcházejícího soka trénoval.

V případě Reds je povánoční situace naprostou tragédií. Z jedenácti zápasů dokázali uspět jen ve třech, do toho hned pětkrát prohráli včetně vypadnutí z FA Cupu. Minulý víkend měli šanci dotáhnout se na vedoucí Manchester City, tu ale zahodili, když mu ve vzájemném střetu podlehli 1:4. Salahův gól byl oproti dvěma zásahům Gündogana a trefám Sterlinga s Fodenem opravdu velmi málo.

"Brendana Rodgerse respektuji opravdu hodně. Řekl jsem to už dříve a říkám to i teď. Práce, kterou odvádí, je skutečně fantastická. Vybudovali tam opravdu silné mužstvo. Měli nějaké potíže se zraněnými, stejně jako mi, a zvládli to se ctí," uznal kormidelník Liverpoolu Jürgen Klopp.

Co se týče individuálních statistik, oba celky mají svá želízka v ohni v první desítce střelců. Mohamed Salah je se šestnácti zásahy tím vůbec nejgólovějším hráčem, Vardy má pak branek jedenáct. Zároveň spolu se svým spoluhráčem Maddisonem patří na šesté místo v pořadí asistencí.

Co může Liverpool před tímto kláním těšit, to je bilance vzájemných utkání. V lize rudí naposledy prohráli na jaře 2017, od té doby v sedmi případech šestkrát zvítězili a jedno se se soupeřem rozešli smírně. V listopadu uspěli poměrem 3:0, k Jotově a Firminově gólu se přidal vlastenec Evanse.

Domácí celek se nemůže opřít o čerstvě zraněného Justina, kterému skončila sezona. Mimo hru zůstávají rovněž Castagne, Praet a Fofana. Na straně hostí vypadl Fabinho.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Evans, Söyüncü, Justin - Mendy, Tielemans - Albrighton, Maddison, Barnes - Vardy
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Kabak, Fabinho, Robertson - Henderson, Thiago, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.79 - 3.84 - 1.99
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Crystal Palace - Burnley FC  (sobota 16:00)
Crystal Palace hostí ve 24. kole Premier League Burnley. Domácí celek je na třináctém místě a s největší pravděpodobností se mu boje o záchranu vyhnou. Hosté sice jsou sedmnáctí, na sestup však mají osmibodový náskok.

Crystal Palace v minulém kole prohrál s Leedsem United 0:2, když se za domácí trefili Harrison a Bamford. I před tím Eagles hráli na venkovní půdě, na Newcastlu vyhráli 2:1. Magpies poslal do vedení Shelvey, skóre však otočili Jairo Riedewald a Gary Cahill. Svěřenci kouče Hodgsona inkasovali v průměru 1,7 branky na utkání, což je druhý nejvyšší průměr v lize.

Burnley naposledy prohrálo doma v rámci osmifinále FA Cupu s druholigovým Bournemouthem. Poslední ligový střet Clarets skončil remízou 1:1 s Brightonem, který poslal do vedení Dunk. Ve druhé půli srovnal Johann Gudmundsson. Hosté dali letos jen dvakrát více než jednu branku, ale povedlo se jim to v posledním vítězném případě, kdy porazili Aston Villu. S průměrem 0,64 vstřelené branky je ale Burnley v tomto ohledu nejhorší v celé soutěži.

Poslední vzájemný duel Palace s Burnley skončil v listopadu výhrou Clarets 1:0. Branku si připsal Chris Wood.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Clyne, Dann, Cahill, Mitchell - Townsend, Milivojevic, Riedewald, Eze - Ayew, Mateta.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Lowton, Tarkowski, Mee, Pieters - Gudmundsson, Westwood, Cork, McNeil - Barnes, Vydra.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.86 - 3.22 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Tottenham Hotspur  (sobota 18:30)
Manchester City naposledy sestřelil Liverpool a zdá se, že pomalu kráčí k titulu. Klacky pod nohy lídra tabulky se pokusí vrhnout Tottenham, ovšem v momentálním rozpoložení to budou mít "Kohouti" dost obtížné.

Většího favorita na titul aby člověk pohledal. Liverpool zápasí s marodkou a tone ve vlastních výmluvách, Manchester United už aktuálním druhým místem jede oproti předsezónním očekáváním tak trochu nad plán, Leicester i přes veškerou snahu nedokáže ďábelské tempo lídra tabulky udržet, Chelsea to bude pod novým manažerem nějaký čas trvat, manažer Tottenhamu je naopak zřejmě za zenitem a o Arsenalu raději ani nemluvit.

Už samotné predispozice konkurence staví Manchester City do jasné role. A svěřenci Pepa Guardioly se jako protagonisté celého ligového dění také chovají. Alespoň tedy v posledních týdnech, neboť začátek sezony nebyl příliš vyvedený a v prvních třinácti kolech ztratili "Sky Blues" body hned v sedmi duelech.

Od té doby však jako když utne. "Citizens" drží od čtrnáctého kola impozantní šňůru deseti výher, díky níž se postupně vydrápali přes tápající protivníky až na pomyslný ligový trůn. Ten je v držení Guardioly a spol. zatím jen prozatímně, avšak bookmakeři, komentátoři i další fotbaloví experti se shodují v názoru, že trofej pro vítěze Premier League se po roční odmlce opět vrátí do bledě modré části Manchesteru.

V součtu s ligovým pohárem a FA Cupem je šňůra Sky Blues ještě delší, nicméně podle Guardioly to neznamená, že by jeho družina byla neporazitelná. "Patnáct (vítězných) zápasů v řadě nám nezařídí vedení 2:0 před výkopem utkání. Už mnohokrát jsem řekl, že je to fajn a pomáhá nám to v Carabao Cupu, FA Cupu, Lize mistrů a obzvlášť Premier League, ale nic víc to neznamená," prohlásil někdejší trenér Barcelony či Bayernu Mnichov.

Tottenham tedy může větřit šanci. Ovšem věří "Kohoutům" kromě vlastních příznivců vůbec někdo? Spurs mají sami dost problémů s tím, aby si v příští sezoně vůbec zahráli evropské poháry. José Mourinho dává zkrátka čím dál víc najevo, že mu ujel vlak. Nedávná výhra nad předposledním West Bromem mohla sotva něco změnit na rozpacích z dosavadního průběhu ročníku.

V sobotu se Mourinho postaví proti starému známému Guardiolovi, jenž byl postupem času Portugalcovým kamarádem i rivalem. "Problém nás koučů tkví v tom, že je pro nás těžké pěstovat a rozvíjet přátelství, neboť se navzájem nevídáme. Vidíme se pouze před a po zápase, což je náročné," naznačil lodivod Tottenhamu strasti jeho řemesla.

Zatímco na straně "Kohoutů" visí otazník nad startem křídelníka Garetha Balea, Citizens může po dlouhé pauze pomoct útočník Sergio Agüero. Po kratším výpadku mohou do sestavy Manchesteru City nakouknout také stoper Rúben Dias a záložník Rodri, naopak další středopolař Fernandinho zůstává mimo hru.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Cancelo, Laporte, Stones, Zinčenko - B. Silva, Rodri, Gündogan - Mahrez, Sterling, Foden
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Doherty, Alderweireld, Rodon, Davies - Sissoko, Højbjerg - Bergwijn, Ndombélé, Son - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.55 - 8.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Brighton & Hove Albion - Aston Villa  (sobota 21:00)
Na jihu Anglie si mohou oddechnout. Brighton se v letošní sezóně dlouho pohyboval jen několik bodů od sestupových příček a z klubu už přece jenom začínala být patrná určitá nervozita. Výkony týmu byly dobré, Brighton se prezentoval atraktivním, ofenzivním fotbalem, který přinášel řadu šancí, jenže neschopnost v koncovce v kombinaci s občasnými hrubkami v zadních řadách znamenaly, že se tomuto týmu podařilo v úvodních 18. kolech vyhrát jen dva duely. Od té doby však přišlo razantní zlepšení a Brightonu se dýchá přece jen lépe. Aston Villa zase prožívá velmi dobrou sezónu, po novém roce už se sice výsledkově tolik nedaří, přesto pokud by se Villans podařilo vyhrát své dvě dohrávky, poskočili by dokonce na čtvrté místo tabulky.

Sice to trvalo poměrně dlouho, ale Brighton se dočkal - konečně výsledky začaly odrážet kvalitu výkonů a následoval vzestup tabulkou vzhůru. Svěřenci manažera Grahama Pottera jsou neporaženi v posledních 5 duelech a ve 4 z těchto zápasů se jim podařilo udržet čisté konto. Nejprve těsně porazili nováčka z Leedsu, na což navázali bezbrankovou remízou s Fulhamem, kdy neproměnili řadu šancí. Následovala ale dvě velká překvapení - nejprve si Brighton na vlastním stánku poradil těsně s Tottenhamem, stejným výsledkem 1:0 pak vyhrál i na půdě Liverpoolu, kde tehdy úřadujícímu mistrovi připravil druhou porážku v řadě. Minulý týden se Brightonu podařilo urvat cennou remízu z půdy Burnley, díky které se jim podařilo poskočit již na patnáctou příčku v tabulce. A co se týče prvního sestupového místa, na ten má momentálně Brighton komfortní náskok 10 bodů.

Aston Villu na začátku roku 2021 postihla epidemie koronaviru a na výsledcích tohoto týmu z Birminghamu se to bohužel projevilo. Villans nejprve nestačili na favorizovaný Manchester City, kde i díky kontroverznímu gólu Bernarda Silvy prohráli 0:2. Následně si svěřenci Deana Smitha sice poradili s Newcastlem a Southamptonem, jenže přišla zase smolná prohra 2:3 na Burnley - kde byli Villans celý zápas lepší a neproměnili řadu šancí - a domácí zaváhání s West Hamem v zápase, kdy se dvěma góly blýskl zapomenutý záložník Lingard.

Minulý týden se ale momentálně devátý celek tabulky vrátil na vítěznou vlnu, když na svém stadiónu dokázal porazit londýnský Arsenal. Aston Villa tak pořád zůstává v kontaktu s čelem tabulky, prožívá opravdu mimořádně vydařenou sezónu a pokud by se jí podařilo vyhrát obě své dohrávky, posunula by se dokonce až do první čtyřky.

Brighton možná bude postrádat Adama Webstera, do hry se ale vrací Davy Pröpper. Aston Villa nemůže využít služeb dlouhodobě zraněných Kortneyho Hause a Wesleyho, jinak ale Dean Smith nehlásil žádné nové zdravotní potíže svých svěřenců.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Sanchez - White, Dunk, Burn - Veltman, Gross, Bissouma, MacAllister, Alzate - Maupay, Trossard
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martinez - Cash, Konsa Ngoyo, Mings, Targett - McGinn, Douglas Luiz - Traore, Barkley, Grealish - Watkins
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.89 - 3.46 - 2.57
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City22155243:1450
2.Manchester United23136449:3045
3.Leicester City23134639:2543
4.Liverpool FC23117544:2940
5.Chelsea FC23116638:2439
6.West Ham United23116634:2839
7.Everton FC21114634:2837
8.Tottenham Hotspur22106636:2236
9.Aston Villa21112836:2435
10.Leeds United221021038:3832
11.Arsenal FC23941027:2331
12.Southampton FC2285929:3729
13.Crystal Palace23851027:3929
14.Wolverhampton Wanderers23761023:3127
15.Brighton & Hove Albion23510825:3025
16.Newcastle United23741225:3825
17.Burnley FC22651114:2923
18.Fulham FC22291117:3115
19.West Bromwich Albion23261518:5412
20.Sheffield United23321815:3711

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1084)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele