Šachové čtení na víkend: vzpomínky na utkání Kasparov vs. Deep Blue i online hra v 99 letech

Výběr šachového čtení na tento víkend se nese ve znamení legend. Hned ve dvou článcích zavzpomínáme na slavný zápas mezi Garri Kasparovem a počítačem Deep Blue, který se odehrál před 25 lety, a připomeneme si i osobnost Maďarky Judit Polgárové. „Legendou“ můžeme nazvat i Karla Kovala z Beskyd, jenž jako aktivní šachista ve svých 99 letech poskytl rozhovor Deníku.

Frýdecko-místecký a třinecký deník: Za války jsme tajně hráli u kadeřníku

Letos mu bude už sto let, ve svém životě je ale stále velice aktivní. Pan Karel Koval je členem Beskydské šachové školy a šachy hraje i v době, kdy je u nás většina činností zakázaná. Šachové stoly tak vyměnil za virtuální svět a své partie teď hraje online. „Je to v pohodě. Pořád hrajete šachy, tu šachovou notaci a kombinaci musíte znát, jen to musíte předvést i graficky,“ řekl pro Deník.

G.cz: Šachový souboj člověka s počítačem aneb jak Garri Kasparov prohrál se superpočítačem Deep Blue

Jméno Garri Kasparov ve světě šachů definuje jakéhosi poloboha, jenž se na Zemi narodil jen z toho důvodu, aby hrál šachy. Tento ruský šachový velmistr trénoval šachy od svých 7 let a už tehdy věděl, že je předurčen k velkým úspěchům. A tak se i stalo, když se stal mistrem světa v šachu v letech 1985 až 2000. Jenže tehdy hrál jen s lidmi. Pak na řadu přišly počítače, které mu zašpinily jeho čistý štít výher.

Reflex.cz: Den, kdy počítač poprvé vyhrál nad člověkem. Prohru z 10. února 1996 ale Kasparov stroji Deep Blue vrátil

Do té doby neměl Garri Kasparov konkurenci. Šachový velmistr a úřadující mistr světa se s počítačem utkal již několikrát, ale osudným se mu stal teprve 10. únor roku 1996. Tehdy ho po třech hodinách šachové hry v prvním ze šesti zápasů porazil superpočítač Deep Blue vyvinutý společností IBM. Ještě před zápasem si velká část přihlížejících byla jistá, že Kasparov ten podivně naprogramovaný stroj úplně rozmetá. Těch přihlížejících bylo tehdy něco kolem 6 milionů. Jenže ve 37. tahu mu Deep Blue nemilosrdně napadl královnu a po třiceti minutách marného přemýšlení nad dalším tahem se Kasparov rozhodl hru vzdát.

KORZÁR, košický denník: Porazila aj Kasparova, potom sa jej ospravedlnil

Otec sa rozhodol vychovať génia a podarilo sa. V pätnástich sa veľmajsterkou stala ako dovtedy najmladší človek na svete. Prvou a doteraz jedinou ženou, ktorá sa dostala do prvej desiatky najlepších šachistov na svete, bola Maďarka Judit Polgárová.

Lidové noviny: Dámy na kolenou

Zatímco u nás diskutujeme o dalším zpřísnění anticovidových restrikcí a Šachový svaz ČR definitivně zrušil letošní ročník soutěží družstev, svět se pomalu otevírá, a to i pro klasické šachové turnaje. Španělský šachový velmistr David Anton Guijarro tak po skončení velkého lednového turnaje ve Wijk aan Zee spěchal do Salamanky, kde se první únorový týden hrál uzavřený turnaj v rapid šachu. A Mezinárodní šachová federace FIDE potvrdila, že v dubnu bude dohrán turnaj kandidátů mistrovství světa, aby v listopadu mohl v Dubaji proběhnout duel o šachový trůn.

Články z novin naleznete také k přečtení v PDF zde.