Být dobrou mámou je víc, než přeplavat La Manche

Být dobrou mámou je víc, než přeplavat La Manche

Tisk

odsouzena talentem perexYvetta Hlaváčová, bývalá česká reprezentantka v dálkovém plavání, držitelka řady titulů a rekordů včetně ženského světového rekordu při přeplavání kanálu La Manche z roku 2006, konečně poznala pravé štěstí. Jeho zdrojem však nejsou zlaté medaile a plavecké úspěchy. Jak došlo k přerodu poslušné, talentované holčičky ve světovou rekordmanku, rebelku a nakonec ve skvělou mámu a spokojenou manželku? O tom píše ve své knize Odsouzena talentem.

 

Očista mysli a ducha pod vodní hladinou

Už název napovídá, že plavecké nadání nepovažuje zrovna za výhru v loterii. Teprve po přehodnocení dosavadního životního rytmu a po ukončení sportovní kariéry se jí otevřel prostor pro hlubší poznání smyslu života. Bylo jí symbolických 33 let. Nastal čas pro vnitřní očistu. Ta bývá obvykle bolestivým procesem se spoustou přešlapů. Život v pravdě a lásce se nakonec stal Yvettiným ideálem, díky němuž pochopila, co je to opravdové štěstí. Cítila, že toto poselství potřebuje šířit dál, že se chce podělit i o své intimní myšlenkové pochody a životní zkušenosti. Už první stránky vás nenechají na pochybách, že svou zpověď pojala opravdu „z gruntu“.

Ukázka z knihy:

„Už takhle nemůžu dál. Musím objevit to, co hledám. Nutně!!! Ať je to porážka nebo výhra, zklamání nebo zadostiučinění. Chci ukončit plavecké touhy. Chci pochopit, proč a co hledám. Chci skončit s kariérou sportovce, abych mohla odložit masku muže a znovu v sobě objevit ženu. Přece takhle nemůžu bojovat věčně. Anglické vody musí ukončit moji dlouhou cestu. Rozhodnuto!“

Emotivní sdílení občas působí chaoticky. Možná je to i mísením časových rovin, kdy Yvetta vypravuje o svém dětství, drsných školních a tréninkových zážitcích, do toho vkládá myšlenky z období osudového rozhodnutí ukončit sportovní kariéru a zároveň připojuje své současné pocity a pohled na věc. Což snadno vzbudí dojem, že je osobou nevyrovnanou, zmítající se v přílivech dávné ukřivděnosti a momentální potřeby hlásat celému světu, že konečně objevila smysl života, že teprve teď je dokonale šťastná. To může čtenáře poněkud iritovat. Nad tím vším se však klene několik stěžejních poselství.

Neberte jim dětství!

To první je pro rodiče všech talentovaných děti, na něž Tulip Hlaváčová apeluje, aby si skrze své ratolesti neplnili vlastní ambice a touhy. Aby je nechali vyrůstat v prostředí bezpodmínečné lásky. Ona sama již od 10 let žila na internátu vzdálená od rodičů a měla pocit, že ji mají rádi, jen když zaplave na medaili. Proto je pro ni důležité, aby další děti nezažívaly podobnou psychickou trýzeň a dostaly šanci užít si dětství, jak se patří.

Děje se vám křivda? Neviňte celý svět a sami to změňte!

Hned na druhém místě je vzkaz pro všechny nešťastníky a nespokojence, kteří se stále beznadějně plácají na místě a za to, co je jim děje, dávají vinu všem okolo. Právě jim touží ukázat, že jen skrze sebepoznání a opravdové činy mohou svůj život změnit k lepšímu.

Je těžké hodnotit jen obsah, nikoliv autorku

Jelikož za celým obsahem knihy stojí skutečné autorčiny prožitky, je logické, že jako základ pro motivační sdělení použila životopisnou linii. Přesto (nebo právě proto) se čtenář asi neubrání tomu, aby občas nesrovnával její názory a zkušenosti s těmi svými. Někomu se zase může zdát, že to s tou naléhavostí poněkud přehání. Pro tento případ doporučuji pustit si rozhovor, který Yvette Tulip Hlaváčová poskytla Kamile Paličkové. Snad i vy z jejího projevu pocítíte tu vřelost, klid a vyrovnanost, které při četbě knihy Odsouzena talentem možná nejsou tak zřejmé, ale celkové vyznění hodně zjemní a náležitě dokreslí.

Jisté je to, že Yvettiným příběhem se rozhodně můžeme nechat inspirovat a srovnat si vlastní myšlenky a názory na uvedenou problematiku – stavění sportovních úspěchů nad osobní štěstí a zdraví.

odsouzena talentem

Odsouzená talentem

Yvetta Tulip Hlaváčová

Žánr: Biografie a memoáry, Sport

Vydáno: 2020, Brána

Počet stran: 152

Hodnocení: 80 %

www.knizniklub.cz/knihy/474710-odsouzena-talentem.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Danielom, bývalým vedúcim redaktorom Dikobrazu o legendárnom karikaturistovi Jiří Winterovi Nepraktovi (1924-2011)

Neprakta perexV tomto roku si kultúrna verejnosť v Čechách pripomína nedožité deväťdesiate narodeniny výtvarníka, ilustrátora a karikaturistu Jiřího Wintera Nepraktu. Známy karikaturista bol vedúcou výtvarn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Cesta k cizím jazykům

cesta-k cizim jazykum 200V listopadu vydalo nakladatelství Grada geniální příručku pro všechny, kteří by se chtěli zdokonalit v cizím jazyce. Na svědomí ji má erudovaná lingvistka Dagmar Sieglová a v knihkupectvích ji najdete pod názvem Ces...


Literatura

Věčná otázka, jedna odpověď: Proč Bůh dopouští zlo

Proc BUH perex„Rozvaž a svaž“ je psáno ve starých spisech, Ve svém životě musíme nejprve rozlišit a prožít rozložení a oddělení a teprve pak se nám může podařit ono velké dílo sloučení protikladů. Člověk nejprve musí sestoupit hluboko do polarity mate...

Divadlo

Dlouhý potlesk pro Annu Kareninu v Divadle Kampa

AK-27-X2 perexKlasické pojetí, minimalistická forma, skvělé herecké výkony, jednoduché kostýmy, které vás přenesou do 19. století. Takové je představení Anna Karenina v pražském Divadle Kampa (Nosticova 2a), nacházejícím se – poměrně symbolicky – poblíž c...

Film

Captain America: Občanská válka je nabitý akcí od začátku do konce

Kažcaptain america 200dý nový film s nálepkou Marvel je očekáván s obrovským napětím a touhou. Nejinak tomu bylo i u dalšího pokračování Kapitána Ameriky s názvem Občanská válka. A tentokrát se máte opravdu na co těšit.

...