Opera v televizi. Národní divadlo moravskoslezské uvádí Toscu s titulky

ČTK ČTK
13. 2. 2021 18:44
Prostřednictvím televize a internetu uvádí Národní divadlo moravskoslezské premiéru opery Tosca od Giacoma Pucciniho. Tuto sobotu 13. a znovu v pondělí 15. ledna ji z Divadla Antonína Dvořáka živě přenáší TV Noe v běžném vysílání i na svém YouTube kanálu.

Kvůli vládním protipandemickým opatřením do sálu stále nemůže publikum, proto Národní divadlo moravskoslezské poprvé spojilo síly s celoplošnou televizí. Operu tak chce nabídnout co nejvíce divákům.

"Tosca je jedním z nejlepších děl světové operní literatury. Odehrává se v roce 1800 v čase Napoleonova tažení na Řím a zavede nás na tři místa právě v Římě. Je to velké strhující drama milostného a mocenského trojúhelníku tří silných individualit," říká ředitel divadla a zároveň režisér inscenace Jiří Nekvasil.

Diváci mohou operu sledovat v italštině s českými titulky. Tragický příběh lásky, intrik a zrady měl premiéru v římském divadle Teatro Costanzi 14. ledna 1900. Kritika ho tehdy nepřijala, publikum ale nadchl.

Od premiéry je Tosca trvalou součástí repertoárů operních domů po světě. "V Národním divadle moravskoslezském ji hrajeme občasně od sezony 1920/1921 a nyní ji nabízíme v osmém nastudování přesně po sto letech od ostravské premiéry," doplňuje Nekvasil.

Pro roli Toscy získala ostravská opera držitelku Ceny Thálie, uznávanou německou sopranistku Maidu Hundelingovou, kterou alternuje Petra Alvarez Šimková. Roli policejního prefekta Barona Scarpii ztvární Martin Bárta či Daniel Čapkovič.

Roli milence Toscy, malíře Cavaradossiho, režisér svěřili Paolu Lardizzonemu a Martinovi Šrejmovi. Hudební nastudování si vzal na starost Marek Šedivý, který také řídí orchestr. Scénu připravil Daniel Dvořák, kostýmy navrhla Marta Roszkopfová.

"Zaměstnanci Národního divadla moravskoslezského i hostující umělci mají možnost se pravidelně nechat antigenně otestovat přímo v prostorách divadla a využívají toho," doplňuje mluvčí divadla Šárka Swiderová.

 

Právě se děje

Další zprávy