Album týdne Normana Lebrechta: Offenburger Streichtrio – Hungarian Serenade

Britský hudební kritik Norman Lebrecht si pro dnešní recenzi vybral album „Hungarian Serenade“, na němž německé uskupení Offenburger Streichtrio nahrálo 16 skladeb pětice maďarsko-židovských skladatelů, kteří – často kvůli perzekuci ze strany nacistického či pozdějšího komunistického režimu – zůstávají mimo svou domovinu téměř neznámí.
CD: Offenburg String Trio – Hungarian Serenade (zdroj amazon.com)

Půl století po tom, co se Bartók a Kodály vydali na turné po Maďarsku, aby s raným fonografem nahrávali uherskou lidovou hudbu, pokračovali studenti Akademie Franze Liszta v jejich stopách – ne vždy o vlastní vůli. Za komunistického režimu v 50. a 60. letech bylo pro skladatele nejbezpečnější podporovat „hudbu lidu“ – o to víc, pokud byl skladatel židovského původu, a mohl proto být snadno stigmatizován, jak tomu bylo u všech skladatelů na tomto fascinujícím albu od německého uskupení Offenburger Streichtrio.

Z pětice umělců vybraných pro toto album je mimo svou domovinu známý pouze Sándor Veress (1907-1992), a to hlavně díky tomu, že strávil druhou polovinu svého života ve Švýcarsku. Dva szatmárské tance, které zapsal na sklonku života, se vyznačují neodbytnými etnickými rytmy. Géza Frid (1904-1989) v pětadvaceti utekl do Amsterdamu, ale vždy se ve tvé tvorbě vracel k maďarským kořenům, které upravoval do celkem uvěřitelného modernistického zvuku. Ferenc Farkas (1905-2000) přežil komunismus díky tomu, že navenek předstíral věrnost straně, zatímco na Lisztově akademii vyučoval mladé rozvračeče Ligetiho a Kurtága.

Další dva autory skladeb na tomto albu potkal tragický osud. Lázsló Weiner (1916-1944) byl cellistou Jánosem Starkerem popsán jako nejnadějnější skladatel své generace. Brzy poté, co se oženil s učitelkou zpěvu Verou Rózsovou, ho nacisti uvrhli do pracovní tábora, kde byl krutě zavražděn. Jeho smyčcové trio je dechberoucí a intenzivní. Rezső Kókai (1906-1962) byl hudebním ředitelem budapešťského rádia od roku 1945 do roku 1948, kdy upadl v nemilost komunistického režimu, což ho pronásledovalo do konce života. Jeho serenáda z roku 1956 je třepotavou ozvěnou skomírajících nadějí nadaného muže.

Výborné trio z Offenburgu nahrálo poutavou kompilaci bohatě barevné a bolestně výmluvné hudby, jakou jen tak neuslyšíte. Připomínku mám jedině k nakladatelství Naxos, které jejich album pojmenovalo Hungarian Serenade (Maďarská serenáda): tato hudba čerpá z odkazu židovského stejnou mírou, jako z toho maďarského.

Ukázka:

Hungarian Serenade
Sándor Veress, Géza Frid, Ferenc Farkas, Lázsló Weiner, Rezső Kókai

Hrají: Offenburger Streichtrio – Frank Schilli, Rolf Schilli, Martin Merker

Label: Naxos
Datum vydání: 15. ledna 2021

Hodnocení Normana Lebrechta: *****/*****

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments