Česko zažilo nejchladnější noc letošní zimy. Bylo pod -30 stupni

Na šumavské Rokytské slati naměřili dnes meteorologové minus 30,6 stupně stupně. Je to zřejmě nejnižší teplota letošní zimy v ČR.

Na Jezerní slati bylo dnes minus 29,8 stupně, na Březníku minus 29,9 stupně. Mrazy budou pokračovat do pondělí, pak by se mělo mírně oteplit. ČTK to dnes řekla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

"Jinak je v nižších polohách mezi minus deseti a minus osmnácti, podle toho, jak je to kde s oblačností," řekla meteoroložka.

V jižních Čechách bude dnes skoro jasno až polojasno, zpočátku místy mrznoucí mlhy. Nejvyšší denní teploty od minus pěti do minus dvou stupňů, na horách minus šest až minus tři.

Silnice v kraji jsou suché a vymrzlé. Silničáři měli přes noc jen pár výjezdů na Českobudějovicku, řekl ČTK dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Martin Šulista.

V Krušných horách bylo ráno pod minus 30 stupňů Celsia

Pod minus 30 stupňů Celsia klesly dnes ráno teploty v Krušných horách. Nejvíce mrzlo v Jelení na Karlovarsku, kde bylo podle grafu automatické stanice až k minus 32 stupňům. Silný mráz byl ale na celém území kraje, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V Jelení teploty dosáhly minima mezi 6:00 a 8:00 ráno. Teplota k minus 32 by znamenala dosud nejnižší teplotu v této zimě v ČR, není to ale oficální údaj. "Stanice má ale výpadek, takže přesnou hodnotu nyní nelze určit. Z údajů blízkých stanic měla nejnižší teplotu Rolava, kde bylo minus 28,4," řekl ČTK Josef Cink z plzeňské pobočky ČHMÚ. I v Šindelové na Sokolovsku bylo okolo 8:00 ráno 25 stupňů pod nulou.

Související

Více souvisejících

Počasí mráz

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy