Ptačí chřipka se rozšířila do čtvrtého kraje, Plzeňského

Sdílejte článek

Ptačí chřipka se rozšířila do čtvrtého kraje, Plzeňského. Veterináři ve vesnici Bzí, což je část obce Letiny poblíž Přeštic, potvrdili páté české ohnisko. Je v malochovu drůbeže, kde do dnešního rána uhynulo šest z 21 kusů drůbeže, další ptáci vykazovali klinické příznaky. Vyšetření potvrdilo subtyp H5N8, sdělil ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.


Původně chovatelka ve čtvrtek vpodvečer nahlásila úhyn několika slepic a jednoho kohouta. Jakým způsobem se choroba do chovu dostala, se zjišťuje. Zbývající kusy drůbeže veterináři usmrtí. Subtyp choroby H5N8 je nebezpečný pro ptáky, na člověka se nepřenáší.

V okolí ohniska bude vymezené tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V nich se vyhlásí mimořádná opatření. Ta omezí hlavně pohyb drůbeže do a z pásem a veterináři v oblasti provedou soupisy chovů drůbeže.

Ohniska se již objevila v jižních a středních Čechách a také v Pardubickém kraji. Poslední potvrdili veterináři ve čtvrtek. V ochranném a dozorovém pásmu nového ohniska ptačí chřipky v Katovicích na Strakonicku je 12 velkochovů, v nichž jsou desítky i stovky tisíc zvířat. Přímo v ochranném tříkilometrovém pásmu jsou tři komerční chovy.

Všech šest uhynulých kusů z Bzí, které vyšetřil veterinární ústav v Praze, bylo podle Richarda Bílého z Krajské veterinární správy v Plzni pozitivních, ostatní měly příznaky jako malátnost a nežraly. "Ty se dnes utratí injekcí, odvezou je do kafilérie a vydají se ochranná pásma," řekl. Poté se provede ohnisková dezinfekce a vyčištění.

Podle Bílého problémy nahlásila chovatelka na krizovou linku. Nikam nic nepřesouvala a nikam se pravděpodobně nic nezavleklo, řekl.

"Je to malinký zavřený domácí chov. Jde o okrasné indiánské slepičky araukana. Vejce nikam neprodávala, má to jen pro sebe. Chovatelka dokupovala drůbež z Katovic v jižních Čechách. A teď se tam bude došetřovat, jestli je to z tohoto zdroje," uvedl Bílý.

Podle ředitele krajských veterinářů Václava Poláčka by bylo dobře, kdyby to tak bylo. "Ohnisko se spíše přeneslo z drůbeže z jiného ohniska. Není to přenos z divokých zvířat. Nemáme prokázáno, že by zdrojem byly kachny na řece nebo na rybníku," uvedl.

Podle Poláčka je z větších chovů poblíž jen devět kilometrů vzdálený výkrm tisíců kusů brojlerů Tagrea s.r.o. Henigarov. Kvůli biologické bezpečnosti jde o uzavřený velkochov. "Když budou dodržovat zabezpečení z hlediska pohybu osob, tedy že nikdo ze zaměstnanců nebude chovat podomácku drůbež, což oni ví, tak to tam nezatáhnou," uvedl. Veterináři tam kontroly provádějí a půjdou tam i teď.

Podle Bílého jde o o páté ohnisko ptačí chřipky v ČR. Před čtyřmi lety, když byla nemoc naposledy v Plzeňském kraji v obci Bohy na severním Plzeňsku, to bylo 32. ohnisko, tehdy nákaza začala na Moravě. Všem chovatelům připomněl, aby sledovali zdravotní stav chovů.

Zdroj: ČTK
Přečteno: 278x