Muže žijícího v barabizně našli zdravotníci u vychladlých kamen už bez známek života. „Nic nenasvědčuje cizímu zavinění pánovy smrti. Více odhalí pitva,“ řekl Blesku policista David Chaloupka.

O pár hodin pozdějí objevili lidé u Brněnské přehrady umrzlou bezdomovkyni. Žena ležela na sněhu vedle frekventované zastávky MHD Přístaviště. „Přivolaná hlídka okamžitě zahájila srdeční masáž. Lékař ale už jen konstatoval ženinu smrt," řekl policejní mluvčí Petr Vala.

Záchrana na poslední chvíli

Další čtyři lidi, kteří pomalu umírali v ulicích měst a vesnic jižní Moravy na podchlazení, sebrali zdravotníci z chodníků v poslední možné chvíli. Nešťastníci putovali do nemocnic, člověku z Hrušovanska již ale nebylo pomoci.

Únorové mrazy představují problém nejen pro lidi žijící na ulici. „Zasahujeme teď často u podchlazených a dezorientovaných seniorů. Lidé se zdravotními potížemi nebo slabší orientací by měli zvážit, zda v současném počasí vycházet z domova,“ zdůraznila záchranářka mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Smrtící mohou být i banální situace

V extrémním mraze jsou přitom nebezpečné i banální situace. Lékaři zachránili v posledních dvou týdnech život například seniorovi, který si vyšel na zahradu a dlouho se nevracel. Naštěstí stihla jeho paní volat záchranku.

Na hraně života balancoval i nezletilý chlapec, který se opil a v mraze usnul. Z ulice se podařilo v poslední chvíli dostat do tepla i paní, která si v noci vyšla ven jen v noční košili.

„Jednomu z mužů se stal málem osudným epileptický záchvat, který jej postihl venku, další zůstal ležet na zmrzlé zemi po pádu na náledí,“ vypočítala některá z lidských dramat záchranářka Bothová.

Pomoci naopak nebylo muži, na kterého čekal v mraze jeho kolega v práci. Když se jej nedočkal, vydal se kolegu hledat – a našel jej mrtvého.

VIDEO:Brněnští strážníci zachránili opilce před umrznutím.

Video
Video se připravuje ...

Brněnští strážníci zachránili opilce před umrznutím Městská policie Brno