Stavba filharmonie na Vltavské má vyjít na šest miliard. Hotovo by mohlo být v roce 2032

Filharmonie, Vltavská, Praha

Filharmonie, Vltavská, Praha Zdroj: archiv IPR

Filharmonie, Vltavská, Praha
Filharmonie, Vltavská, Praha
3
Fotogalerie

Výstavba nové pražské filharmonie plánovaná na Vltavské by měla podle hrubých odhadů stát 5,3 miliardy korun, na dalších 750 milionů má vyjít příprava projektu. Část by mohl zaplatit stát. Uvedl to náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) na prezentaci první studie, kterou město k záměru nechalo zpracovat. Mezinárodní architektonickou soutěž na projekt by vedení magistrátu rádo vypsalo letos, příprava projektu má trvat čtyři a půl roku.

Zpracování studie proveditelnosti město zadalo loni, zpracovalo ji dánské architektonické studio Henning Larsen a dnes ji schválili radní. Nyní by na ni mělo navázat schválení architektonické soutěže na návrh budovy. Podle harmonogramu by se na přelomu let 2025 a 2026 mohlo začít se soutěží na stavební firmu a v roce 2032 by budova mohla stát, pokud vše půjde bez průtahů.

Ze studie podle Hlaváčka vyplynulo, že by sál mělo vlastnit město nebo jím ovládaná společnost. Areál podle závěrů studie může vytvořit až 4000 pracovních míst a roční návštěvnost budovy autoři dokumentu na základě mezinárodního srovnání odhadli na 600 tisíc osob. V budově by měl sídlit alespoň jeden domovský orchestr.

Filharmonie by podle doporučení architektů měla mít celkem tři sály - koncertní pro 1800 diváků, menší pro komorní hudbu s kapacitou 500 míst a multifunkční pro ostatní žánry a typy akcí s kapacitou až 700 osob. Náklady na provoz by mělo být možné pokrýt příjmy z pronájmů sálů a komerčních prostor, jako jsou obchody, kavárny a restaurace.

Celkové odhadované náklady asi 6,1 miliardy korun mají zahrnovat venkovní plochy a podzemní parkoviště. Město již podle Hlaváčka jedná o možnosti spolufinancování projektu ze strany státu. „Je to jeden z úkolů který mám, připravit memorandum s ministerstvem kultury,“ řekl.

Člen komise rady pro přípravu sálu Marti Gross řekl, že schválení studie znamená dokončení první fáze, která začala asi před deseti lety podpisem memoranda mezi tehdejším vedením města a Spolkem pro výstavbu nového koncertního sálu v Praze. Hlaváček dodal, že o sálu se mluví už od sametové revoluce. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) pak řekl, že stavba je důležitá pro kultivaci oblasti kolem Vltavské. „Všichni víme, že Vltavská je skutečně takovou jizvou na tváři města. A nová filharmonie tuto jizvu pomůže zacelit,“ řekl.

Pražští zastupitelé loni na podzim schválili vyřízení změny územního plánu, která má stavbu filharmonie umožnit. Kromě koncertního sálu bude město řešit i navázané změny okolí metra Vltavská, jako je dopravní řešení okolí Hlávkova mostu, podjezd pod železniční tratí nebo nový výstup z metra. Město pro celou oblast tzv. brownfieldu Holešovice-Bubny připravuje územní studii, počítá se tam s rozsáhlou bytovou výstavbou.

Diskuse o stavbě velkého koncertního sálu v Praze se vedou desítky let. Nejvíce se řešilo vhodné místo. Sál mohl v 90. letech vzniknout na Letné - na místě, kde se uvažovalo také o výstavbě Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického. Japonští investoři chtěli stavbu věnovat České filharmonii ke 100. výročí. Tehdejší ministr kultury Milan Uhde a primátor Milan Kondr jejich nabídku odmítli.