Popeleční středa na Proglasu

Popeleční středa na Proglasu

Ve středu 17. února začíná postní doba. Připravili jsme pro vás proto zajímavý program – tematické Dopoledne s Proglasem, odpolední speciál Postní doba v pandemii, Křížovou cestu a Poselství papeže Františka k postní době 2021.

Tematická bude i Myšlenka na den. Na téma Popel jako znamení vnitřní proměny se zamyslí religionista, spisovatel a kazatel Církve bratrské Pavel Hošek v 5.27, 11.57 a v 17.55.

Hostem speciálního Dopoledne s Proglasem bude P. Vlastimil Kadlec, člen řeholního společenství Kongregace misionářů oblátů Panny Marie Neposkvrněné. S redaktorkou Hanou Svanovskou budou uvažovat, jak nás kvůli COVIDu-19 proměnil poslední rok, zdali má postní doba vést křesťany k osobní dokonalosti anebo jakým způsobem přiblížit duchovní rozměr postní doby našim "nezasvěceným" přátelům. Dotknou se toho, jak naše prožívání postu ovlivňuje pontifikát papeže Františka a Vlastimil posluchačům prozradí, jek jej vnitřně proměnila jeho aktuální práce v domově pro seniory. Společně pohovoří ale i o tom, jak je dobré nechat se evangelizovat od "nevěřících" a proč vyrábějí zrovna mniši tak dobré marmelády...

V 15 hodin mimořádně naladíte modlitbu Křížové cesty. Na tu naváže od 15.30 Poselství papeže Františka k postní době 2021.

Nebuďme smutní křesťané, není k tomu důvod. Jsme vykoupení. Dostali jsme naději, i když procházíme údolím smutku“, říká katolický kněz Michael Špilar v odpovědi na to, jak prožívat letošní postní dobu. Celý rozhovor, který s ním připravila Kateřina Rózsová, naladíte v 16 hodin.

Od 16.55 bude na programu tematické Folklórní okénko. V lidových obyčejích doznívá na Popeleční středu masopustní veselí, nálada se však zvolna láme do vážnějšího postního období, jež tradičně trvá celých čtyřicet dní. Zdeněk Vejvoda nabídne výběr z vynikajících nahrávek českých lidových muzik a ohlédnutí do předvelikonočního kalendáře našich předků.

V 18.00 přenášíme mši svatou z komunitní kaple salesiánů v Brně-Žabovřeskách. Celebruje P. Zdeněk Jančařík. Od 19.15 bude na vlnách Proglasu znít duchovní hudba, na kterou ve 20.00 naváže modlitba růžence.

V době svatopostní nejde ani tolik o jídlo, jak se často lidé domnívají. Jde mnohem více o vytvoření prostoru pro Boha. Zřeknutí se jídla či zábavy má pouze napomáhat k plné soustředěnosti na Boha ještě jinými prostředky než modlitbou. Nejen na toto téma bude v pořadu ostravského studia od 22.00 hovořit P. Petr Šustáček.

Od Popeleční středy budeme vysílat v rámci ranního duchovního slova postní kapky z projektu P. Petra Hofírka www.postnikapky.cz. Těšit se můžete na části papežské encykliky Jana Pavla II. O Božím milosrdenství v podání Martina Holíka. Poslouchejte každý všední den v 6.20 a o víkendu v 6.50.

Kompletní program je k dispozici zde.

 

 

NyníHudební zastavení
Skladba: Missa de Beata Mariae Virgine pro 4 hlasy - Agnus Dei; Autor: Isaac Heinrich; Dirigent: Procter Michael; Soubor: Ensemble Hofkapelle
19:00Večerní zíváček
19:15Jak se vám líbí
20:00Zprávy ČRo Plus
20:05Písně
20:15Dotýkání světla
20:45Radio Vatikán (slovenské...

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group