Ocelářské derby pro Třinec, Energie zastavila Spartu! Motor – Kometa 4:5

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

15. února 2021, 19:33

Adam Bagar

Hokejisté Třince zvítězili v ocelářském derby na ledě Vítkovic 4:3 a na Spartu ztrácejí už jenom dva body. Lídra tabulky zastavila Energie, která v O2 areně zvítězila 4:3 po nájezdech. Uspěly také Mladá Boleslav, Hradec Králové, Liberec, Kometa Brno a Pardubice.

Hradci stačila Zacharova paráda

Souboj Hradce Králové se Zlínem příliš hokejové krásy nepřinesl, ale nakonec se jedna přece jen našla a rozhodla. Čekání na gól ukončila nádherná akce Marka Zachara, který pátou trefou v sezoně vystřelil Mountfieldu důležité tři body v boji o čtyřku i posun na páté místo tabulky. Zlín nenašel recept na výborného Marka Mazance, jenž si za 33 zákroků vysloužil druhou nulu, a už pošesté v řadě vyšel bodově naprázdno.

Vladimír Růžička (trenér Hradce Králové): „Od začátku jsme měli puk pod kontrolou a soupeře jsme tlačili, ale chyběl nám tlak do brány a nic moc jsme nevymysleli. Pak jsme se dostali do oslabení a soupeř z toho začal trochu těžit. Dostal se do určitých šancí, ale nám výborně chytal brankář Marek Mazanec. Druhá třetina byla z naší strany hrůza, hráli jsme hodně špatně. Jsem rád, že se nám ve třetí části podařilo dát gól, protože zápas nebyl z naší strany po přestávce nějaký dobrý. Musíme se zlepšit, abychom bodovali dál. Myslím, že kdyby náš brankář nepředvedl vynikající výkon, tak jsme zápas neuhráli.“

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „Náš výkon hodnotím kladně, neodehráli jsme vůbec špatné utkání. Ve druhé třetině jsme si určitě zasloužili dát gól, tam jsme měli šance, zápas se tam lámal. Ale nedali jsme. Předvedli jsme bojovný výkon a neměli moc okének, ale už druhý zápas po sobě jsme nevstřelili gól. Pak nám chybí ta energie, ze které bychom po gólu čerpali. Určitě ale neodjíždíme s hlavou dolů.“

MOUNTFIELD HK – PSG BERANI ZLÍN 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 47. M. Zachar.
Rozhodčí: Hradil, Kubičík – Bryška, Axman.
Vyloučení: 4:2.
Střely na branku: 39:33.
Mountfield HK: Mazanec – Blain, Graňák, Šalda, F. Pavlík, Čáp, Gaspar, Váchal – Kevin Klíma, Koukal, Perret – Orsava, V. Růžička, J. Sklenář – Smoleňák, Cingel, Lev – Jergl, M. Zachar, R. Pilař. Trenéři: Růžička, Branda a Kočí.
PSG Berani Zlín: Huf – Žižka, Řezníček, Nosek, M. Novotný, Ferenc, Gazda, Suhrada – Vopelka, Fořt, Kubiš – Šlahař, Honejsek, Sebera – Dobiáš, Köhler, Dufek – J. Ondráček, Karafiát, Václavek. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.

Mladou Boleslav spasili cizinci

Stejně jako před třinácti dny se dlouho čekalo na gól, skóre otevřel až ve 37. minutě Vojtěch Budík. Plzeň ale vedení neudržela, vůbec jí nevyšla třetí třetina. Mladá Boleslav v ní vyhrála na střely 18:5 a vstřelila čtyři góly. Parádní obrat řídili cizinci – postupně se trefili Francouz Valentin Claireaux, Fin Joona Jääskeläinen, Američan Conor Allen i Kanaďan Mitchell Fillman. Bruslaři si upevnili třetí flek, Plzeň spadla na šesté místo. 

Pavel Patera (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Do utkání jsme vstoupili dobře. Myslím, že v první třetině jsme byli malinko lepší, ale nepovedlo se nám dát góla. Naopak v té druhé byla lepší Plzeň, dlouho to však bylo 0:0. I když jsme pak dostali smolný gól, ve třetí třetině jsme dokázali utkání otočit. Jsme strašně rádi za tři body."

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Dvě třetiny jsme hráli vyrovnaný hokej. Hráče jsme upozorňovali, že ve třetí třetině bude aktivita na straně Boleslavi. Za naši pasivitu jsme byli potrestaní, první střela tam byla někdy v 10. minutě. Nebyli jsme důrazní v předbrankovém prostoru, domácí nás za to potrestali."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC ŠKODA PLZEŇ 4:2 (0:0, 0:1, 4:1)

Branky a nahrávky: 46. Claireaux (Cienciala, Allen), 49. Jääskeläinen, 57. Allen (Claireaux, Cienciala), 59. Fillman – 37. Budík (Eberle, Kodýtek), 58. Čerešňák.
Rozhodčí: Pešina, Kika – Gerát, Hynek.
Vyloučení: 4:2.
Bez využití.
Střely na branku: 35:27.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Ševc, Allen, Dlapa, Šidlík, Bernad, Fillman – Kotala, A. Zbořil, Šťastný – Cienciala, Claireaux, Jääskeläinen – Flynn, Najman, P. Kousal – J. Strnad, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Patera.
HC Škoda Plzeň: Frodl – L. Kaňák, Čerešňák, Budík, Stříteský, Kvasnička, Jiříček, V. Lang – Suchý, P. Musil, Gulaš – Straka, Kodýtek, Eberle – M. Lang, Kracík, Pour – Michnáč, Přikryl, Dočekal. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a Špaček.

Sparťanskou sérii ukončil Černoch

Energie i s dvěma dorostenci v sestavě držela se Spartou krok a dočkala se za to odměny, když v 59. minutě vyrovnával ve vlastním oslabení svou druhou brankou v zápase Tomáš Vondráček a obrat dokonal v nájezdech sparťan v karlovarských službách Jiří Černoch. Západočeši po pěti porážkách zabrali, naopak Sparta sice natáhla bodovou šňůru na 16 utkání, ale přišla o tu vítěznou a před Oceláři vede už jenom o dva body.

Miloslav Hořava (trenér Sparty Praha): "Neodehráli jsme úplně povedený zápas, od začátku utkání jsme tahali za kratší konec pomyslného provazu. Vary hrály s chutí, předváděly velkou bojovnost a zaslouženě vyhrály. Byli jsme horším týmem, pro nás jedině dobře, že hrajeme každý druhý den. Musíme se zlepšit."

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): "Jsem rád, že se nám podařilo ukončit nepříznivou sérii porážek. Na Spartě jsme odehráli velice kvalitní utkání. Nebýt krátkého výpadku ve druhé třetině, kde jsme inkasovali dvě branky, mohli jsme pomýšlet na výhru v základní hrací době. Myslím si, že jsme Spartě byli vyrovnaným soupeřem. Předvedli jsme velmi obětavý výkon, minimálně jeden bod jsme si zasloužili. V nájezdech se štěstí přiklonilo k nám, druhý bod je zejména zásluha brankáře Habala, který nás v utkání hodně podržel. Věřím, že se tímto zápasem odrazíme k lepším výkonům."

HC SPARTA PRAHA – HC ENERGIE KARLOVY VARY 3:4 po nájezdech (1:1, 2:1, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Polášek (Řepík), 26. Forman (Rousek, Pech), 27. Košťálek (Horák, Rousek) – 1. Koblasa (Weinhold, O. Beránek), 29. Vondráček (Osmík, Redlich), 59. Vondráček (Skuhravý), rozhodující nájezd Černoch.
Rozhodčí: Vrba, Jeřábek – Rampír, Špringl.
Vyloučení: 3:3.
Využití: 1:0.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 22:24.
HC Sparta Praha: Salák – Tomáš Dvořák, Jurčina, Košťálek, Polášek, M. Jandus, O. Němec, Kalina – Sobotka, Horák, Řepík – Kudrna, Sukeľ, Říčka – Rousek, Pech, Forman – Dvořáček, Vitouch, Zikmund. Trenéři: Jandač a Hořava.
HC Energie Karlovy Vary: Habal – Weinhold, Šenkeřík, D. Mikyska, Plutnar, Zábranský, Kowalczyk, Klejna – Kulich, Hladonik, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Rymon, Skuhravý, Vondráček – Redlich, Osmík, M. Zabloudil. Trenéři: Pešout a Mariška.

Oceláři se po derby přiblížili Spartě

Vítkovice v předchozích dvou utkáních neinkasovaly, ale jejich šňůru bleskově utnul jejich rival, jenž v čase 3:33 vedl už 2:0. Pak se děly věci. Ještě v prvním dějství domácí otočili a Jakub Štěpánek přenechal své místo Ondřeji Kacetlovi. Ten už neinkasoval, naopak jeho tým na startu druhé části otočil výsledek. Další gól už nepadl, rozhodl dvougólový střelec Martin Růžička. Třinec tak stáhl dva body na vedoucí Spartu.

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Zápas jsme si prohráli špatným nástupem do prvních dvou třetin. Vážím si mužstva za to, že jsme otočili výsledek z 0:2 na 3:2. Dostatečně jsme si toho ale nevážili a Třinec nás na začátku druhé třetiny potrestal. I tak si ovšem myslím, že jsme odehráli dobrý zápas. Výsledek jsme mohli překlopit na svou stranu nebo si sáhnout alespoň na bod. Nepomohli jsme si ale v přesilovkách, neproměnili jsme ani trestné střílení, a tak nemáme ani ten bod. Zápasy jsou teď rychle za sebou, proto nemá moc smysl se v tom hrabat. Musíme se koukat hlavně dopředu.“

Václav Varaďa (trenér Třince): „Měli jsme skvělý start do utkání, kdy jsme v podstatě z prvních dvou střel dali dva góly. Pak jsme si vedení nechali protéct mezi prsty, ale hráči nepřestali pracovat ani během reprezentační přestávky a myslím, že to bylo vidět. Ve druhé a třetí třetině jsme najeli na náš styl hokeje a zápas jsme zvládli. Vždy po pauze chvíli trvá, než si hráči opět zvyknou na zápasové tempo, což šlo chvíli vidět. Celkově to bylo vyrovnané utkání, které rozhodly detaily.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC OCELÁŘI TŘINEC 3:4 (3:2, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Koch (Lakatoš), 14. L. Kovář (Hruška), 20. Lakatoš – 1. Martin Růžička (Hrehorčák, Kundrátek), 4. M. Adámek (Marcinko, Kurovský), 22. Kofroň (M. Kovařčík, O. Kovařčík), 23. Martin Růžička (Hrehorčák, P. Vrána)
Rozhodčí: Mrkva, Hejduk – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 26:29.
HC VÍTKOVICE RIDERA: M. Svoboda – Galvinš, Gewiese, Pyrochta, L. Kovář, Koch, L. Doudera, R. Černý – L. Krenželok, Hruška, Lakatoš – Svačina, Dej, Irgl – Mallet, Flick, M. Kalus – Fridrich, Werbik, Schleiss. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.
HC Oceláři Třinec: Štěpánek (21. Kacetl) – Gernát, M. Doudera, Freibergs, Kundrátek, D. Musil, M. Adámek – Hrehorčák, P. Vrána, Martin Růžička – Kurovský, Marcinko, Rodewald – Kofroň, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Dravecký, Roman, Hrňa – Chmielewski. Trenéři: Varaďa a Zadina.

Jarůšek trefil bod, Gríger výhru

Liberec při střelecké převaze dlouho hledal recept na jistého Denise Godlu, který inkasoval až na konci druhé třetiny z hole Lukáše Dernera. Litvínov potom sice dokázal srovnat krok zásluhou Richarda Jarůška, ale spokojenější byli hosté, kterým vystřelil bod navíc Dávid Gríger. Bílí Tygři vyhráli počtvrté za sebou, podeváté z posledních deseti duelů a zůstávají v elitní čtyřce. Daří se jim i proti chemikům, bodovali s nimi poosmé v řadě.

Vladimír Országh (trenér Litvínova): "Typický zápas po reprezentační přestávce, vázla nám kombinace a nešly nohy. Ve druhé třetině jsme vypadli z rytmu, přežili jsme tři oslabení za sebou. Utkání jsme dotáhli až do prodloužení, kde jsme získali bod. Nebyli jsme lepším týmem."

Patrik Augusta (trenér Liberce): "Odehráli jsme velice dobré utkání, většinu času jsme kontrolovali kotouč a měli spoustu šancí. V závěru jsme udělali jednu chybu a domácí toho využili. Ale jsem rád, že jsme utkání nakonec vyhráli."

HC VERVA LITVÍNOV – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 1:2 v prodloužení (0:0, 0:1, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 59. Jarůšek (Ščotka) – 38. Derner (T. Hanousek, A. Musil), 62. Gríger (Vitásek).
Rozhodčí: Šír, Pilný – Gebauer, Hlavatý.
Vyloučení: 4:4.
Bez využití.
Střely na branku: 23:33.
HC VERVA Litvínov: Godla – Balinskis, Cibulskis, Demel, D. Zeman, Irving, Ščotka – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – Žejdl, Gerhát, Látal – P. Zdráhal, M. Hanzl, Jarůšek – M. Havelka, Helt, Zygmunt. Trenéři: Országh a V. Sýkora.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Vitásek, Knot, Rosandić, Kolmann, Derner, T. Hanousek – Birner, Bulíř, Lenc – Najman, Gríger, A. Musil – J. Vlach, P. Jelínek, Rychlovský – D. Špaček, Šír, Průžek. Trenéři: P. Augusta a Jiří Kudrna.

2+6! Mueller a Holík řídili obrat Brna

České Budějovice na svém ledě podlehly už pošesté v řadě. Přitom zápas s Brnem měly skvěle rozehraný, vedly 2:0 a 3:1, přesto ho opět nedotáhly k bodovému konci. Obrat Komety řídili Peter Mueller a Petr Holík, kteří se shodně blýskli čtyřmi body za gól a tři asistence. Dvakrát se trefil Jakub Klepiš, stejně jako domácí Zdeněk Doležal, který navrch přidal nahrávku. Kometa zabrala, Motor porazila i počtvrté v sezoně.

Václav Prospal (trenér Českých Budějovic): "Měli jsme utkání výborně rozehrané, ale dali jsme soupeři možnost se vrátit zpátky do hry přesilovkou, kterou využil. Přesilovky má Kometa nadstandardní. Jako se nám to děje celý rok, tak jsme zápas dokázali ztratit."

Jan Zachrla (asistent trenéra Komety Brno): "Do zápasu jsme vstoupili trochu lehkovážně. Sice jsme si vytvořili nějaké šance, ale soupeř nás ve dvou přesilovkách potrestal. V dalším průběhu jsme měli více ze hry a vytvořili si i větší množství šancí. Zápas jsme zvládli dobře až na jeho závěr, kdy jsme se báli o výsledek."

MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC KOMETA BRNO 4:5 (2:0, 1:3, 1:2)

Branky a nahrávky: 14. Z. Doležal (R. Přikryl, Slováček), 17. Holec (Z. Doležal, Slováček), 26. Z. Doležal (R. Přikryl), 59. D. Voženílek (Štencel, Alderson) – 22. Klepiš (P. Holík), 29. Klepiš (Mueller, P. Holík), 32. Mueller (P. Holík, Zaťovič), 46. Bondra (Mueller, Svozil), 50. P. Holík (Mueller).
Rozhodčí: Micka, Pražák – Ganger, Klouček.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 2:2.
Střely na branku: 36:42.
Madeta Motor České Budějovice: Strmeň – Vydarený, Plášil, Kubíček, Lytvynov, Slováček, Štencel – Holec, D. Voženílek, Jonák – Z. Doležal, R. Přikryl, Karabáček – Alderson, Toman, Beránek – Ville, Gilbert, M. Novák – P. Novák. Trenéři: Prospal a Totter.
HC Kometa Brno: Klimeš (21. Vejmelka) – F. Král, Zámorský, Kučeřík, Holland, Gulaši, Svozil, Trška – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Schneider, V. Němec, Klepiš – Valský, Rákos, Vincour – Kusko, Střondala, Bondra. Trenéři: Zábranský, Horáček, Pokorný a Zachrla.

Drama v Pardubicích rozsekl Poulíček

Duel Pardubic s Olomoucí začal pořádně zostra. Už v čase 7:29 svítilo na světelné kostce skóre 2:1, i díky první trefě v sezoně v podání Jana Zdráhala. Potom už měli dlouho navrch gólmani. Na další gól se čekalo až do třetí třetiny, kdy vyrovnával Jan Knotek. Nakonec přece jen slavilo Dynamo, v prodloužení mu vystřelil výhru dvougólový Patrik Poulíček. Domácí bodovali popáté v řadě a zůstávají sedmí se ztrátou osmi bodů na čtyřku.

Richard Král (trenér Pardubic): „Určitě jsme chtěli tři body, takže mírné zklamání, ale nakonec každá výhra se počítá. Pozitivní bylo, že jsme ke konci chtěli utkání strhnout na svoji stranu. Kluci makali, samozřejmě z toho pramenily nějaké chyby. Nejsem tentokrát moc spokojen s výkonem mladších hráčů, určitě mají na víc. Nejspíš rozhodla první třetina, kdy jsme si vytvořili několik šancí, ale hledali jsme někoho do prázdné brány a překombinovali to. Mohli jsme dát o jeden nebo dva góly víc.“

Zdeněk Moták (trenér Pardubic): „Vyrovnané utkání s množstvím šancí na obou stranách. Jsme rádi, že jsme srovnali na 2:2. Zasloužený bod. V prodloužení jsme měli dvě vyložené šance, ale byli jsme za neproměnění potrestání. Domácí z jednoho úniku skórovali. Je to škoda, měli bychom být v zakončení větší zabijáci.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC OLOMOUC 3:2 v prodloužení (2:1, 0:0, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Poulíček (Kusý), 8. J. Zdráhal (Pochobradský, L. Horký), 63. Poulíček (Nakládal) – 7. V. Tomeček (Ostřížek, Strapáč), 47. J. Knotek (A. Rutar, J. Káňa)
Rozhodčí: Hodek, Šindel – Brejcha, Votrubec.
Vyloučení: 1:2.
Bez využití.
Střely na branku: 31:25.
HC Dynamo Pardubice: Klouček – Mikuš, J. Zdráhal, J. Kolář, Nakládal, Ďaloga, Bučko, Oliva – R. Kousal, T. Zohorna, Camara – Paulovič, Poulíček, Kusý – A. Kosticyn, Matýs, Tybor – L. Horký, Rohlík, Pochobradský. Trenéři: Král, Havíř, P. Sýkora a Rolinek.
HC Olomouc: Konrád – Ondrušek, A. Rutar, Vyrůbalík, Dujsík, Švrček, Valenta, T. Černý – J. Káňa, J. Knotek, Bambula – Klimek, Nahodil, Kunc – Ostřížek, Strapáč, V. Tomeček – Burian, Kolouch, Olesz. Trenéři: Moták a Tomajko.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Sparta Praha 44

27

3 6 8 165:99 93
2. HC Oceláři Třinec

43

26 4 5 8 158:110

91

3. BK Mladá Boleslav 43 21 6 7 9 139:102 82
4. Bílí Tygři Liberec 42 20 7 4 11 124:90 78
5. Mountfield HK 43 22 4 3 14 121:100 77
6. HC Škoda Plzeň 43 20 5 6 12 137:111 76
7. HC Dynamo Pardubice 43 18 6 4 15 115:117 70
8. HC Energie Karlovy Vary 43 15

6

4 18 119:143 61
9. HC Kometa Brno 42 14 5 4 19 115:124 56
10. HC VERVA Litvínov 43 11 8 5 19 103:124 54
11. HC VÍTKOVICE RIDERA 43 13 4 6 20 98:120 53
12. HC Olomouc 43 11 4 5 23 86:128 46
13. PSG Berani Zlín 43 9 3 3 28 85:138 36
14. Madeta Motor České Budějovice 43 5 4 7 27 111:166 30

Další program Tipsport extraligy

Středa 17. února – 45. kolo:
17:00 HC Olomouc – HC VERVA Litvínov
17:00 PSG Berani Zlín – BK Mladá Boleslav
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Škoda Plzeň
17:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – Madeta Motor České Budějovice
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Kometa Brno
17:30 Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)
18:00 HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK

Pátek 19. února – 46. kolo:
16:30 HC Sparta Praha – HC Olomouc
16:30 BK Mladá Boleslav – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:30 HC VERVA Litvínov – Mountfield HK
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň
17:30 Madeta Motor České Budějovice – Bílí Tygři Liberec
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Oceláři Třinec (O2 TV Sport)
18:00 HC Kometa Brno – PSG Berani Zlín

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz