Zdráhala přibrzdila zlomená čelist, ale už zase válí. Proč neslavil svůj gól?

Foto: Ladislav Adámek, hcdynamo.cz

16. února 2021, 15:49

Adam Joska

Dlouhou dobu Janu Zdráhalovi trvalo, než se výrazněji prosadil do kádru extraligového Dynama. To se mu povedlo v loňské sezoně, na začátku té letošní ho sice přibrzdilo zranění, zvládl se ale vrátit a je jedním z důležitých stavebních kamenů defenzivy Pardubic. „Bylo to hrozně těžké v tom, že jsem si předtím vybudoval sebevědomí a místo v sestavě. Tři měsíce rekonvalescence mi hodně vzaly, takže jsem rád, že teď dostávám příležitost a můžu více hrát,“ říká po úspěšně zvládnutém těžkém období.

29letý obránce čekal na svou druhou extraligovou trefu více než rok, poprvé v nejvyšší soutěži se prosadil 5. ledna 2020 proti Kladnu. Prokletí zlomil v 8. minutě zápasu proti Olomouci a v první chvíli ani netušil, že jeho pokus od modré čáry skončil v síti. „Byl jsem překvapený, přes bránícího hráče jsem gól ani neviděl. Chtěl jsem vystřelit, trefit bránu a ne hráče stojícího přede mnou, což se povedlo a spadlo to tam. Za gól jsem samozřejmě rád,“ líčí Jan Zdráhal, který se zpočátku ani neradoval. „Protože jsem nevěděl, že je puk v bráně,“ usmívá se.

Vstřelená branka může být pro něj motivací do další práce. Po vydařené loňské sezoně, kdy měl z Dynama ve statistice pravdy nejlepší bilanci, a to +13, přišlo v létě nešťastné zranění a dlouhá pauza. Zlomená čelist pro něj byla komplikací, ale dokázal se s ní vypořádat. „Sezona je pro mě hrozně těžká nejen z tohoto důvodu. Tři měsíce rekonvalescence mi hodně vzaly, takže jsem rád, že teď dostávám příležitost a můžu více hrát,“ je spokojený Zdráhal.

„Ale je to hrozně těžké v tom, že jsem si vybojoval nějaké sebevědomí, místo v sestavě a teď byly takové okolnosti, že mě zranění úplně psychicky neposunulo,“ popisuje těžké období obránce, jenž bojoval o místo v Pardubicích v první lize, kde vystřídal šest klubů a odehrál 315 utkání.

Východočechům se v loňské sezoně příliš nedařilo, vystřídali se tři hlavní trenéři, jim vděčí Zdráhal za svůj kariérní vzestup. „Nemyslím si, že je to o hlavě. Já za to můžu vděčit všem trenérům, co tady byli minulý rok. Asi ke mně přistoupili trochu s čistou hlavou, ne třeba tak, jak jsem tady byl dřív zapsaný. Třeba díky tomu mi dali šanci a mohl jsem si to místo vybojovat. Takže všem děkuji.“

Oblíbeným spoluhráčem Jana Zdráhala je slovenský zadák Juraj Mikuš, s nímž si dokáže na ledě vyhovět. „Myslím si, že jsme si sedli už minulou sezonu a letos se to asi jenom potvrzuje. Já tam jsem od práce vzadu a on od toho, aby vepředu tvořil. A letos se mu to opravdu daří, klobouk dolů před ním,“ nastiňuje rozdělení spolupráce v obranné dvojici a zároveň chválí svého parťáka.

Poulíček? Jeden z největších dříčů, kterého jsem poznal

V Pardubicích působí rodák z Dvora Králové nad Labem od mládežnických kategorií, svou cestu do extraligového kádru si musel tvrdě odpracovat. „Myslím, že tak to je vždycky, nikdo se nemůže uspokojit. Je důležité se neustále zlepšovat, prostě hrát lépe a lépe, protože konkurence je furt a díky tomu se můžeme posunout herně dál,“ je si vědom vystudovaný inženýr z fakulty chemicko-technologické na Univerzitě Pardubice.

Podobný osud jako Zdráhal má také Patrik Poulíček, jenž se proti Olomouci prosadil hned dvakrát a se třinácti brankami je třetím nejlepším střelcem Dynama. „Klobouk dolů před ním, je to fakt jeden z největších dříčů, jak na ledě, tak mimo led, kterého jsem poznal. On to má všechno zaslouženě, nikdo mu nic nedal a on si to musel vydřít,“ chválí pardubického útočníka.

Hradec? Nejde k tomu přistoupit jinak než na 120 procent

Po trefách Poulíčka se Zdráhalem domácí dlouho drželi těsné vedení, o to však ve 47. minutě přišli a o výhře museli rozhodnout až v prodloužení. „Věděli jsme, že jak necháme Olomouc takto na dostřel jediného gól, tak je to hrozně nepříjemný mančaft, který kouše, což se potvrdilo,“ hlásí Zdráhal, který spolu se svými spoluhráči může litovat dalších nevyužitých šancí.

Nyní už se ale soustředí na druhý ze série čtyř domácích duelů v jednom týdnu, Dynamo čeká třetí východočeské derby sezony. Z předchozích dvou odešlo poraženo. „Hradec je výzva každý zápas, je to tady soused a nejde k tomu přistoupit jinak než na 120 procent. A snažit se samozřejmě vyhrát, protože chceme vyhrát každý zápas před koncem základní části a naladit se vítězně na play off,“ popisuje vytyčené cíle aktuálně sedmého týmu tabulky.

Sestřih utkání

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz