Pacienti s covidem ve FN Olomouc komunikují pomocí telemedicíny

Olomouc 16. února (ČTK) – Pomocí moderních aplikací používaných v telemedicíně komunikují ve Fakultní nemocnici Olomouc pacienti nakažení koronavirem se svými příbuznými, kteří je nemohou navštívit na lůžkovém oddělení vyhrazeném pro nemocné s covidem-19. Možnost spojit se na dálku s blízkými už využily desítky pacientů ležících v nemocnici kvůli vážnému průběhu nemoci.

S nápadem zprostředkovat pacientům audiovizuální kontakt s příbuznými přišla koordinátorka klinických hodnocení FN Olomouc Eva Součková. „Mému manželovi zemřela na covidovém oddělení v Šumperku babička a vzhledem k aktuální situaci jsme se s ní nemohli ani rozloučit. To mě přivedlo k této myšlence,“ sdělila dnes ČTK Součková.

Nápad přednesla Martinu Hutyrovi, který je na první interní klinice FN Olomouc vedoucím lékařem oddělení JIP pro pacienty s covidem-19. „Rád souhlasil, takže jsem od listopadu loňského roku začala na toto oddělení docházet a nejprve telefonicky propojovat hospitalizované pacienty s jejich příbuznými,“ uvedla Součková.

Při interní klinice funguje Národní telemedicínské centrum (NTMC), takže nezůstalo u hlasového kontaktu přes mobilní telefon. „Využili jsme aplikaci, kterou již s úspěchem používáme pro vzdálený kontakt mezi pacientem a ošetřujícím lékařem, a přes tablet tak nyní mohou pacienti se svými nejbližšími komunikovat i obrazem. Výhodou proti běžně rozšířeným konferenčním aplikacím je mimo jiné to, že se k videokonferenci může zároveň propojit i více lidí z různých míst,“ uvedl projektový pracovník NTMC Michal Štýbnar.

Za tři měsíce byly vzdáleně propojeny více než čtyři desítky rodin, které by jinak kvůli zákazu návštěv neměly šanci se s hospitalizovaným příbuzným potkat. „Denně navštívím přibližně deset pacientů. Možnost vzdáleného připojení rádi využívají všichni oslovení. Někdy takto rodina na dálku komunikuje i se svým blízkým v umělém spánku, na nějž mluví přes telefon nebo tablet,“ podotkla Součková.

Pomocí tabletu a aplikace se může na dálku se svou dcerou a vnučkou nyní vídat i Věra Štěpaníková z Přáslavic. „Je to opravdu skvělé, pomáhá mi to i v mém boji s nemocí. Vnučka má v Londýně každým dnem rodit, takže se těším na pravnučku a jsem ráda, že s nimi mohu aspoň takto být,“ řekla Štěpaníková.