Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno vyslalo do ulic mobilní očkovací týmy

Od dnešního dne spustilo město Brno vakcinace seniorů starších osmdesáti let, kterým zdravotní stav nedovoluje dostavit na očkování proti covid-19 osobně. Akci má na starost mobilní očkovací tým z Centra paliativní péče.

Dnes po obědě podal očkovací tým z městské příspěvkové organizace Sdružení zdravotnických zařízení II Brno vakcínu proti covidu-19 prvních deset zájemců. „Vláda ve své strategii zapomněla na seniory, kteří nejsou schopni své bydliště opustit,“ řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Tito lidé se k očkování mají možnost registrovat prostřednictvím telefonické linky zřízené na Poliklinice Zahradníkova již od tohoto roku. „Nyní jsme zaznamenali přes dvě stě dvacet zájemců a k dispozici jsou dva týmy, které jsou schopny vyjíždět dvakrát týdně, což znamená podání vakcíny téměř čtyřiceti klientům,“ uvedl Hladík.

Služba se zdržela

První dávku vakcíny by zájemci měli dostat v horizontu následujících šesti týdnů, druhou pak do letních prázdnin. Mobilní tým se skládá z lékaře, zdravotní sestry a administrátora. Mají k dispozici příslušné pomůcky, jako je záchranářský batoh nebo kyslíkovou lahev. U očkovaného se celá skupina zdravotníků průměrně zdrží půl hodiny až pětačtyřicet minut „Po aplikaci vakcíny setrváme v domácnosti ještě patnáct minut, kdyby se vyskytla alergická reakce. Následně by pečující měli na očkovaného tři dny dohlédnout, aby v případě možných pozdějších následků kontaktovali praktického lékaře,“ sdělila lékařka Regina Slámová.

Rozjezd služby se oproti původním předpokladům zdržel. „Od krajského koordinátora jsme obdrželi instrukce, že očkování prostřednictvím mobilních týmů je možné provádět pouze vakcínou, u které není vyžadováno skladování a přeprava při extrémně nízkých teplotách,“ objasnil ředitel Sdružení zdravotnických zařízení II Brno Dan Zeman. Tyto požadavky splňuje vákcína AstraZeneca, s jejíž aplikací začal tým po obdržení prvních tři sta dávek.

Objednání pro veřejnost

Město poskytlo k vakcinaci centrum na brněnském výstavišti, kvůli nedostatku vakcíny však se očkování nevyvíjí tak hladce, jak původně bylo v plánu. Senioři starší osmdesáti let, kteří se kvůli svému zdravotnímu stavu na výstaviště nemohou dostavit, se mohou ode dneška objednat službu mobilního očkovacího týmu. Je pro ně v provozu linka na čísle 771 135 452, kam se dovolají v pracovní dny od 8 do 12 a od 13 do 15 hodin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky očkování, covid-19, Centrum paliativní péče, koronavirus, Brno, vakcína, Petr Hladík, KDU-ČSL, AstraZeneca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vyslalo do ulic mobilní očkovací týmy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.