Která bude nejlepší českou cestovatelskou fotkou roku? Zde jsou nominace

Která bude nejlepší českou cestovatelskou fotkou roku? Zde jsou nominace
Zdeněk Dvořák nazval svůj snímek Ze Země na Měsíc. Fotografie zobrazuje uměleckou instalaci nafukovacích modelů Země a Měsíce v Brně na Kraví hoře. Ta se stala vyhledávanou cestovatelskou atrakcí léta 2020.
Dalším nominovaným snímkem je Ohnivý muž z Ugandy od Jany Kupčákové. Muži z domorodého kmene Batwa předvádějí ve své vesnici, jak se tradičním způsobem rozdělává oheň.
Odvážný snímek s názvem Skákači pochází z Bangladéše a jeho autorem je Josef Bosák. Mládežníci ve stanici v Dháce skáčou z vagonu na vagon.
Další nominovanou fotografií je Pes a siamská dvojčata od Lucie Mojžíšové. Fotografie byla pořízena na pobřeží Nizozemska.
Foto: Petr Kleiner, Ceny Hanzelky a Zikmunda
17. 2. 2021 9:40
Letos už potřetí budou vyhlášeny Ceny Hanzelky a Zikmunda za cestovatelskou fotografii roku a cestopis roku. Organizátoři nyní oznámili nominace, vítězové budou známi 22. dubna.

Původně chtěli organizátoři dodržet tradici a výsledky oznámit v den letos už 102. narozenin Miroslava Zikmunda, ale protipandemická opatření jim to nedovolila. Proto oznámili nominace a vítěze zveřejní na slavnostním ceremoniálu 22. dubna, tedy v den, kdy se Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund vydali na svou první (1947) i druhou (1959) velkou cestu.

Ceremoniál by se měl opět odehrát na zámku v Dobříši, kde v roce 1951 oba cestovatelé psali svoje knihy. Společně s cestopisem roku bude vyhlášen také nejpůjčovanější cestopis v knihovnách a rozhlasový počin roku v oblasti zahraničního zpravodajství.

"Cestovat sice v současné situaci moc nemůžeme, ale můžeme o cestách alespoň snít. A to jde krásně právě díky cestopisům a fotografiím z cest. Letošní rok na ně byl - pandemii navzdory - bohatý a díky nim se můžeme alespoň na chvíli přenést do jiného světa," říká Vladimír Kroc, jeden ze zakladatelů Ceny Hanzelky a Zikmunda.

Za rok 2020 přihlásili vydavatelé nebo samotní autoři celkem 21 knih, z nichž porota ve složení spisovatelka Milena Holcová (předsedkyně poroty), literární historička Ina Píšová (vítězka 1. ročníku soutěže), spisovatel a poutník Ladislav Zibura (vítěz 2. ročníku), básník a spisovatel Miloň Čepelka a novinář, fotograf a spisovatel Jan Rybář nominovala těchto pět titulů (řazeno abecedně):

  • Císař ve světě: terapie cestou do Asie aneb Táta zůstal doma (Lenka Linhartová)
  • Hory a nekonečno (Viktorka Hlaváčková)
  • Na kole přes Afriku (Tadeáš Šíma)
  • Na vlnách s Petrem Voldánem - Očima, ušima i srdcem kolem světa (Petr Voldán)
  • Stopy bílého muže - Voda včera, dnes a zítra (Zbyněk Hrkal)

V pražské galerii Czech Photo Centre zasedla také fotografická porota ve složení: Veronika Souralová - ředitelka Czech Photo a předsedkyně poroty, Petr Brukner - fotograf a herec Divadla Járy Cimrmana, Jan Rybář - fotograf, Tomáš Tureček - šéfredaktor National Geographic, Pavel Schreiber - ředitel CEWE. Společně vybrali pět nominovaných snímků, které vyhodnotili jako nejlepší snímky z cest. Kvůli covidu-19 a omezené možnosti cestovat připustili tentokrát organizátoři i snímky z výletů po České republice.

Do soutěže bylo přihlášeno téměř 500 fotografií a ty nominované si můžete prohlédnout ve fotogalerii u tohoto článku. 

O ceně Hanzelky a Zikmunda

Byla založena v roce 2018 ke stému výročí narození legendárního spisovatele, fotografa a cestovatele Miroslava Zikmunda. Organizátory jsou režisér Petr Horký, dokumentarista a spisovatel Miroslav Náplava a rozhlasový moderátor Vladimír Kroc. Více informací najdete na www.cestopisroku.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy