Přejít k hlavnímu obsahu
58G mají nominace na Objev roku | Foto: Southead
58G mají nominace na Objev roku | Foto: Southead
redakce -

Jubilejní X. Vinylu zarámují koncerty 58G, Amelie Siba a Black Tar Jesus

Už za týden vybere odborná porota nejlepší loňskou desku, nejzajímavější objev na scéně, počin spojený s hudbou a poprvé udělí také Cenu Jany „Apačky“ Grygarové za publicistiku pro autora/ku do 27 let. Slavnostní udílení X. ročníku cen Vinyla proběhne ve středu 24. února 2021 od 20 hodin v pražském Lucerna Music Baru, speciální live stream koncerty odehrají 58G, Amelie Siba a Black Tar Jesus. O vizuální stránku letošní ceny se postarala Viktorie Langer, moderovat celý večer bude Saša Michailidis.

Online přenos jubilejního X. ročníku bude probíhat na Facebooku Vinyly a rovněž ve spolupráci s internetovou televizí Mall.tv jako součást série #kulturažije. Na slavnostním večeru bude znít především živá hudba. „Dáváme prostor nominovaným, kteří v důsledku vládních opatření neměli mnoho příležitostí předvést své desky posluchačům živě,” vysvětluje za organizátory cen Vinyla Pavel Uretšlégr. Akce začne ve 20 hodin křtem výročního vinylu.

Black Tar Jesus | Foto: Tomáš Kopáček

Úvodní koncertní vystoupení odehraje projekt Black Tar Jesus Tomáše Kopáčka, jenž je s albem Year Insane nominován v kategorii Deska roku. Následovat bude vyhlášení vítěze v kategorii Počin roku a poté koncert Amelie Siby, která svůj průlom do první ligy domácí alternativní scény zažívá ještě před dovršením dvaceti let a s debutem Dye My Hair aspiruje na ocenění Deska roku i Objev roku. V kategorii Objev roku bylo nominováno také rapové trio 58G, které dal dohromady Tomáš Kučera alias TK27, známý jako „rapující fotbalista“ z Teplic. Ještě před koncertním setem této trojice, jež představí svůj debut 58 tape vol.1, porota vyhlásí vítěze kategorie Objev roku a historicky první Ceny Jany „Apačky“ Grygarové pro mladé hudební publicisty do 27 let.

„Do prvního ročníku ocenění se přihlásilo celkem 13 autorů a autorek se svými texty či podcasty. Velký zájem nás mile překvapil a věříme, že ocenění pomůže zvýšit prestiž tuzemské hudební publicistiky,” vysvětluje druhý z koordinátorů cen Vinyla Tomáš Grombíř, a dodává: „Přihlášené práce hodnotila čtyřčlenná porota ve složení Miloš Hroch, Eva Klíčová, Pavel Turek a jedním společným hlasem také kolektiv Trigger (Mary C, Dora Rodriguez a Adéla Sobotková).“

Vizuál Vinyly 2020 od Viktorie Langer | Foto: Vinyla

Slavnostním večerem bude provázet Saša Michailidis, mj. moderátor pořadu ArtZóna České televize, o režii se postará Bohdan Bláhovec. „Událost spojenou s předáváním cen Vinyla připravujeme i v online podobě na profesionální úrovni a věříme, že si ji účinkující umělci i diváci opravdu užijí. Hlavní ocenění, Desku roku, budeme předávat po vystoupení 58G a na úplný závěr připravujeme malé koncertní překvapení,“ uzavírá Pavel Uretšlégr.

Vizuál limitované stokusové série LP desky obsahuje po jedné skladbě od všech nominovaných, shrnuje podstatné počiny tuzemské scény a zároveň slouží jako ocenění pro vítěze ve všech kategoriích. Letos jej vytvořila finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého 2017 Viktorie Langer. Autorka je v první řadě malířkou, pracuje ale také s koláží, kresbou a keramikou. Její tvorba se inspiruje uměním začátku 20. století, zejména artificialismem a poetismem, vyznačuje se ale zároveň velmi aktuálním jazykem a vyzrálým rukopisem. Vystavovala v Národní galerii v Praze nebo v Sør-Troms Museu v norském Trastadu.

Nominace 2020

Tagy Vinyla hudební ceny

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Redakce
Týmová práce.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY