Ženy, nebojte se podnikat, motivuje Women Startup Competition

Organizátorky soutěže Pavlína Zychová a Jana Hodboďová

Organizátorky soutěže Pavlína Zychová a Jana Hodboďová Zdroj: Podpora rozvoje podnikání

Již pátým rokem probíhá české kolo Women Startup Competition, soutěže, která je určena pouze pro začínající podnikatelské projekty s alespoň jednou ženou mezi zakladateli. Akce má mladé firmy vedené ženami ocenit, zviditelnit a motivovat další, aby se do podnikání pustily. Organizátorky soutěže se nenechaly odradit pandemií a i letos podnikatelky podpoří.

Zakladatelka úspěšné aplikace MyStay Pavlína Zychová a výkonná manažerka soutěže Vodafone Nápadu roku Jana Hodboďová se před čtyřmi lety spojily, aby poprvé v České republice daly šanci ženám startupistkám zviditelnit svůj projekt prostřednictvím Women Startup Competition. Od té doby proběhly čtyři úspěšné ročníky, během kterých organizátorkám pod rukama prošly desítky nadějných projektů.

„První ročník nás samotné velmi překvapil a to především pozornost veřejnosti a podpora ze strany odborníků. Od té doby každý rok rostlo publikum i zájem partnerů, porotců a mentorů se soutěže účastnit,” říká spoluorganizátorka Pavlína Zychová s tím, že zájemkyně často píší s několikaměsíčním předstihem s dotazy, kdy už se budou moci přihlásit. „Některé začínající projekty berou soutěž jako milník, ke kterému směřují kick off svého produktu,” dodává Zychová.

Slavnostní vyhlášení vítězného projektu, které bude moct sledovat každý, proběhne 25. února. „Samotná akce bude kvůli pandemii online, což je škoda, protože ten networkingový efekt se online prostě nenahradí a má vždy velmi důležitou roli,” stěžuje si Hodboďová. „Investoři v porotě a novináři ale chybět nebudou,” dodává.

Pro samotné účastnice soutěže je podle Zychové a Hodboďové nejpřínosnější bootcamp, který slavnostnímu finále předchází. S vybranými mentory se na něm podnikatelky naučí mnoho užitečných znalostí a dovedností, od prezentace svého projektu po doladění byznys plánu.

Online finále je podle organizátorek jediný ústupek epidemiologické situaci. „Pandemie by neměla trvat věčně, tudíž ani startupy, které podnikají v momentálně zmrazeném odvětví, nebudou na startovní čáře znevýhodněny,” říká Hodboďová s tím, že i letos bude pro porotce zásadním kritériem hodnocení kvalita projektu a nasazení jeho týmu včetně plánů do budoucna.

I přestože letošní přihlašovací kolo do soutěže už bylo uzavřeno, organizátorky neváhají motivovat ženy k podnikání dál. „Tolik nad tím nepřemýšlejte a zkrátka to zkuste. Metoda pokus-omyl prostě funguje. Hlavní chybou je nejčastěji snaha vytvoření “dokonalého” projektu a až ten ukázat světu,” radí Hodboďová.