Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Hattrick na Camp Nou a splněný slib. Mladík Mbappé zdeptal Messiho a vyrovnal Ševčenka

Sport

  11:58
Barcelona - Nejprve to slíbil, pak dodržel. Slavné Camp Nou se muselo sklonit před Kylianem Mbappém. Hvězdný útočník PSG sestřelil hattrickem Barcelonu, čímž vyrovnal dávné představení Andreje Ševčenka. „Tak vidíte, říkal jsem vám to,“ sdělil Francouz po výhře Pařížanů trenérovi.

„Před utkáním se mě Kylian zeptal, kolikrát jsem na Camp Nou vyhrál. Odpověděl jsem mu, že pouze jednou s Espaňolem. Řekl mi, že v úterý večer to bude podruhé,“ citoval po osmifinálovém duelu Ligy mistrů web uefa.com trenéra PSG Mauricia Pochettina

A právě argentinský kouč měl mnoho důvodů k radosti. Nejenže Kylian Mbappé svůj slib dodržel, navrch nasázel hattrick a francouzskému hegemonovi tak pomohl k jednoznačné výhře na Camp Nou 4:1.

Ta se ale nerodila snadno. S Pařížany to totiž nevypadalo vůbec dobře. V katalánské metropoli po úvodní půlhodině ztráceli jednu branku. Po faulu na Frankieho de Jonga si postavil míč na penaltový puntík Lionel Messi a Blaugranas šli v domácím prostředí do vedení.

Netradiční oslava tříbrankového Mbappého na prázdném Camp Nou.
Radost Kyliana Mbappého po vstřelení branky do sítě Barcelony.

Svěřenci trenéra Ronalda Koemana však o náskok záhy přišli, a to zásluhou Kyliána Mbappého. Dvaadvacetiletá hvězda PSG se ocitla s míčem u nohy uvnitř šestnáctky soupeře a počínala si jako opravdová šelma. Rychlé uvolnění okolo krajana Lengleta a nekompromisní rána slabší nohou pod horní tyč. Bylo srovnáno.

„První poločas byl o dost vyrovnanější a za stavu 1:0 mohl Ousmane Dembélé zvýšit na 2:0. Ve druhé půli jsme měli problémy v obraně a PSG ukázalo, že fyzicky je mnohem silnější než my,“ shrnul po zápase nizozemský lodivod Barcelony.

A měl pravdu. Dvacet minut po začátku druhé půle přidal Mbappé druhou branku. Tentokrát o dost snazší, těžil totiž z práce svých spoluhráčů. Florenziho nabídku do bezprostřední blízkosti brány sice obrana domácích ještě odvrátila, ale na následnou dorážku Kyliana Mbappého už byl krátký i Marc-Andre ter Stegen. A tak slavil pařížský fenomén podruhé.

Kylian Mbappé v této šanci Ter Stegena neprostřelil.

Aby toho nebylo málo, pět minut po druhém zásahu se PSG radovalo znovu. Na krásný centr Leandra Paredese si naskočil mladičký Ital Moise Kean a s Barcelonou to vypadalo bledě. O to více, když se blížil samotný závěr utkání. Tehdy totiž nastal čas pro dovršení započaté práce.

V hlavní roli opět Kylian Mbappé. Nejmladší střelec finálového klání světového šampionátu dostál naplno svých předzápasových slov, když pět minut před uplynutím základní hrací doby završil fantastický protiútok svou třetí trefou v utkání. A jakou? Výstavní. Mbappé se zaskvěl famózním obstřelem, když ranou z první nedal bezmocnému brankáři Barcelony žádnou šanci. Francouzský útočník tak dal zároveň zapomenout na to, že v sestavě jeho týmu chyběla další superstar, brazilský šikula Neymar.

Po zápase tak mohl rozdávat úsměvy. A jeden takový poslal i směrem ke svému trenérovi. „Tak vidíte, říkal jsem vám to,“ prohodil k Mauriciu Pochettinovi a poukázal tak na to, že svůj slib dodržel.

Vyrovnal Ševčenka

Díky svému představení na Camp Nou Kylian Mbappé nejen přiblížil svůj tým čtvrtfinálovým branám Ligy mistrů, ale rovněž dorovnal počin kanonýra Dynama Kyjev Andreje Ševčenka z roku 1997. Od té doby se totiž nikomu nepodařilo na věhlasném stánku v rámci Champions League vstřelit tři branky během jednoho utkání.

Hostující Kylián Mbappé střílí čtvrtý gól zápasu Barcelona vs. PSG.

„Není pochyb o tom, že Kylian je navzdory svému věku jedním z nejlepších hráčů na světě. Už dokázal výjimečné věci. Musíme ale zůstat pokorní,“ oplýval pozitivy Pochettino.

A své si k tomu řekl i samotný autor hattricku. „Vždycky chci ze sebe za PSG vydat to nejlepší. Tenhle dres pro mě hodně znamená. Ne pokaždé jsem uspěl a možná zažiju i špatné zápasy. Nikdy jsem se ale neschovával, i když se dopustím chyb,“ pronesl po vydařeném zápase dvaadvacetiletý mistr světa a dodal slova chvály směrem ke svému novému kouči: „Trenér (Pochettino) odvedl od svého nástupu skvělou práci. Navázal na Tuchela, který odstartoval mimořádnou práci tím, že jsme se v minulé sezoně dostali do finále Ligy mistrů.“

Mbappé však viděl ve výkonech svého týmu také rezervy. „Zlepšujeme se. Ještě nejsme ve vrcholné formě, přestože jsme proti Barceloně hráli velmi dobře. Budeme se dál zlepšovat, abychom dokázali podobné zápasy zopakovat,“ uvedl bývalý hráč Monaka, který si však po boku svých spoluhráčů musí dávat pozor i v odvetě. Proč?

Kylian Mbappé na Camp Nou zářil.

Protože Pařížané vysokým vítězstvím na Camp Nou napodobili osmifinálové klání z roku 2017. Tehdy vstupovali do druhého duelu (ovšem na půdě soupeře) dokonce s vedením 4:0, přesto po valentýnském debaklu 1:6 z boje o „ušatý“ pohár vypadli. „Pořád zbývá 90 minut. Mají skvělé hráče,“ ví Pochettino.

Argentinský stratég musí své mužstvo připravit na 10. března. Pokud do své sestavy opět zařadí Kyliana Mbappého, neměl by mít strach, že jeho tým nezvládne postoupit. A třeba tomu bude opět přihlížet zápasnická megastar Chabib Nurmagomedov.