Modlany nesouhlasí s chystaným rozšířením průmyslového a logistického areálu CTPark

18. únor 2021 12:44

U obce Modlany na Teplicku mají vyrůst další čtyři haly. Investor tam chce rozšířit stávající průmyslový a logistický areál CTP Park. Místní se se ale obávají hluku, narušení krajinného rázu i nárůstu dopravy. Veřejného projednání záměru se v úterý zúčastnily na tři desítky lidí. Kvůli koronaviru se odehrálo před videokonferenci.

„Chceme tu krajinu především zachránit pro naše děti, aby nežily v místech, kde se budou jen dívat na krabice,“ zhodnotil záměr na rozšíření CTParku nezávislý starosta Modlan na Teplicku Lukáš Bartoň.

U obce mají vyrůst další čtyři haly s celkovou rozlohou zhruba 78 000 metrů čtverečních. Má v nich být výroba automobilových dílů, antén a sklad zboží.

Podle zpracovatelů dokumentace není vliv plánovaných staveb na krajinu a dopravní zátěž významný. Lidé z Modlan s tím ale nesouhlasí

Podle zpracovatele dokumentace Pavla Miteva nebude vliv nových staveb příliš významný, a to ani z hlediska vlivu na krajinu.

Snesitelný má být podle zpracovatele dopravní studie Jiřího Součka i provoz aut, který má mířit hlavně na silnici I/13.

„Ten průměr v době průzkumu byl zhruba 8 procent z celé té intenzity dopravy směrem k jihu, to znamená do Modlan a zbytek na silnici I/13,“ uvedl Souček.

Doprava v lokalitě se má po zprovoznění areálu denně zvýšit o 700 osobních a víc než 180 nákladních aut. S tím zásadně nesouhlasí modlanský starosta Lukáš Bartoň, podle kterého nestačí pro posouzení situace dopravní průzkum, který trvá jediný den.

„Ten nárůst zase naroste, protože vy tam deklarujete nějakým 700 osobních aut. My to v tuto chvíli máme kolem 6 000 všech aut, která tam tudy projedou,“ dodal Bartoň.

O výsledku posouzení vlivu nových hal na životní prostředí rozhodne ministerstvo po zpracování oponentního posudku. Pokud se investor upěje v procesu EIA a získá i územní rozhodnutí a stavební povolení, chce začít s výstavbou nových hal ještě letos.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související