Jeden svět

Ze světa: Emma Stone si zopakuje spolupráci s oceňovaným režisérem

Vydáno dne 15.02.2021
Nejedná se ovšem o Rubena FleischeraCamerona Crowea, Marka Webba, ani o Tatea Taylora

 










 

Tím tvůrcem taky není Woody Allen či Alejandro González Iñárritu. A nejedná se o chyták v tom smyslu, že by režiséři měli být hned dva. To pak svádí k Jonathanu Daytonovi a Valerii Faris (Souboj pohlaví), eventuálně k dvojici Glenn Ficarra/John Requa, s nimiž úspěšná herečka spolupracovala na Bláznivé, zatracené lásce – jedné z nejlepších komedií uplynulé dekády! Naštěstí nepůjde ani o Damiena Chazella, jenž hodlá portfolio svých ambiciózních, leč přitom značně nevyzrálých titulů, rozšířit o Babylon, soustředící se na zlatou éru Hollywoodu. Pomáhat by mu v tom měli Brad Pitt či Margot Robbie.

Ale pojďme dále nemlžit. Řeč je o Yorgosi Lanthimosovi, přičemž nelze nepoukázat na to, že kvalita jeho děl má pozoruhodně sestupnou tendenci. Humr byla líbivá satira, kterou do jisté míry účinně nastavoval zrcadlo společnosti. Následně sklouznul se Zabitím posvátného jelena více k bizarnímu artu, což nevadilo hvězdám typu Colina Farrella a Nicole Kidman. A pak zvolil svoji Favoritku, která měla rozhodně zamířit na divadelní jeviště, než na stříbrné plátno. Přesto z toho bylo těžko uvěřitelných deset oscarových nominací, z toho jedna proměněná (pro herečku Olivii Colman). Očekávání před následujícím počinem nazvaným Poor Things, což by se dalo přeložit jako Chudinky, tedy nejsou zrovna dvakrát valná.

Příběh vychází z románu skotského spisovatele Alasdaira Graye a je koncipovaný tak, že má jít o memoáry doktora Archibalda McCandlesse, který žil v 19. století v Glasgow. Hlavní postavou je Bella Baxterová, což ovšem nemusí být její pravé jméno. Tahle žena je posedlá sexem. Snažila se utéct od násilnického manžela, načež se stalo, že jí byl do hlavy transplantován mozek jejího nenarozeného dítěte!?! I vydá se do světa a během cesty v podstatě začne postupně dospívat. Jenže to ještě nemusí znamenat, že ji nedostihnou stíny minulosti. Pokud by se tak stalo, bude nutné se s nimi nekompromisně vypořádat.

 










 

Malinko to připomene problém Coca Bryce ve famózním povídkovém, a zároveň také skotském skvostu Acid House. Tuhle celkově pozoruhodnou podívanou režíroval Paul McGuigan, jenž později nadchnul s Hrou o smrti, Miluj mě! … prosím a Nabít a zabít. Oproti tomu roce 2015 nás hodně nepotěšil hvězdně obsazeným Victorem Frankensteinem. Co se slavného doktora a jeho monstra z pera Mary Shelley týče, to už byla zdařilejší ta verze pojmenovaná Já, Frankenstein. Nicméně o dost větší oblibě se těší tohle podání v režii Kennetha Branagha, tohle dobrodružství Abbotta a Costella a další horory studia Universal s Borisem Karloffem.

Na této nové, lehce pozměněné a emancipované ženské předělávce, se bude kromě Emmy Stone a Lanthimose, kteří společně stihli v koronavirové době stvořit ještě jeden krátkometrážní biják (údajně o řecké národní opeře), podílet taky scenárista Tony McNamara, který se podepsal nejen pod Favoritku, nýbrž i pod Disneyovku Cruella, jež vypráví o mladších létech hlavní záporačky ze 101 dalmatinů. Ta bude samozřejmě rovněž vypadat jako rodačka ze Scottsdale, která v současnosti očekává narození prvního potomka. Jak naznačeno, za více než deset roků trvající kariéru si zahrála v divácky oblíbených i kritiky oceňovaných snímcích.

A nemůžeme nezmínit fakt, že za Favoritku, Birdmana (aneb nečekané kouzlo lhostejnosti) a La La Land byla nominovaná na cenu Akademie filmového umění a věd, přičemž za poslední jmenovaný cennou sošku získala. Současně je s ní spojen jeden z největších přešlapů v historii udílení Oscarů. Chybná obálka obsahovala její jméno, čehož si Faye Dunawaye přes údiv Warrena Beattyho nevšimla a vyhlásila za nejlepší právě tenhle rozpačitý muzikál, přestože ve skutečnosti vyhrálo drama Moonlight, na které si nemnoho roků poté už nikdo pomalu ani nevzpomene. To se holt někdy stává. Tak uvidíme, jakého věhlasu dosáhne svérázný projekt Poor Things.

FOTO: cinema.de
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Záskok

Brzy vstoupí do kin Panenky na útěku v režii Ethana Coena, který ve čtyřiadevadesátém režíroval se svým... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz