Foto: IZ1737

Na co si dát pozor při zařizování interiéru: pravidla známá i neznámá

Znáte základní pravidla interiérového designu? Existuje několik všeobecně známých rad, které je dobré znát. Vybrali jsme pro vás tipů, které vám pomohou vytvořit vysněný domov.

I vybavování interiéru má svá pravidla. Výsledkem by mělo být především funkční a pohodlné bydlení. A vůbec nezáleží na tom, jestli zařizujete velké nebo malé prostory. Ať už jste se rozhodli pro renovaci nebo vás čeká zařizování interiéru od píky, je dobré mít na paměti pár důležitých věcí. Máme pro vás osm rad, které vám pomohou vyvarovat se případnému rozčarování z ne úplně zdařile zařízeného bytu.

Výběr dominantního interiérového kusu

Největším nepřítelem interiérového designu je nuda. Každá místnost potřebuje nějakou dominantu nebo kontrastní prvek, zkrátka něco, co pokoj ozvláštní a dodá mu jiskru. Středobodem interiéru může být prakticky cokoliv – ať už netradiční sedací souprava, cizokrajná rostlina, umělecké dílo nebo třeba nevšední barva stěny.

Dominantou obývacího pokoje nebo kuchyně mohou být i klasická kachlová kamna. Zdroj: Photographee.eu

Rovnováha

Kontinuita jednotlivých elementů v prostoru je stejně důležitá jako jeho estetická jednotnost. Jednotlivé designové prvky by na sebe měly navazovat a doplňovat se, aby posílily celou vnitřní kompozici. Snažte se tedy jak o rovnováhu rozložení nábytku, tak o harmonii barev či textur. Co se týče pravidel rozmístění nábytku, základem je nerovnat nábytek do jedné linie či těsně ke zdi, mnohem lepší je jeho diagonální rozestavění.

Máte-li v místnosti krb, druhou stranu pokoje vyrovnáte větším kusem nábytku. Zdroj: Photographee.eu

Čarování s barvami

Barvy jsou všude kolem nás. Co si v souvislosti s nimi ale málokdy uvědomujeme, že ovlivňují naši náladu. Proto je důležité přizpůsobit barevnost celkové velikosti pokoje. V prostorných pokojích je možné zaexperimentovat s tmavými barevnými odstíny. Naopak, v malých pokojích se zaměřte na světlejší tóny, které umí interiér opticky zvětšit. S prosvětlením interiéru pomohou také zrcadla. V případě tapet pamatujte na známé pravidlo: potřebujete-li pokoj opticky rozšířit, volte vodorovné pruhy, jestliže ho chcete opticky zvětšit, aplikujte tapety se svislým pruhováním.

Správné osvětlení

Asi vás nepřekvapí, že základem každého dobře zařízeného interiéru je správné osvětlení. Ačkoli světlo v interiéru vnímáme především podvědomě, vhodně zvolené osvětlení dokáže udělat divy s prostorem domu i s lidskou psychikou. Základem každého interiéru jsou stropní svítidla, která rozptylují světlo po celé místnosti či nad některou z vybraných zón. Centrální svítidlo ve větších místnostech je vhodné zkombinovat s doplňkovými svítidly — například stolními nebo nástěnnými lampami podobného stylu.  Neméně důležité jsou i menší bodovky sloužící k orientaci v prostoru. Bodová světla nebo LED pásky mohou lemovat stupínky schodiště či kuchyňskou linku. Originálním svítidlem a zároveň nevšední dominantou pokoje mohou být LED svítící květináče.

Do pracoven se skvěle hodí praktická pracovní lampa s ohebným kloubem. Zdroj: WorldWide

Textil

Interiér by byl bez textilních doplňků jako tělo bez duše. Tkaniny dávají interiéru osobitý ráz a útulnost. Mají ale také praktickou funkci. V domácnosti tlumí hluk a upravují míru dopadajícího světla. Při zařizování bydlení snů tak nezapomínejte na záclony a závěsy, koberce či dekorativní polštářky. Častou chybou, které se můžeme při zařizování interiéru dopustit, je, že přistoupíme v první řadě k výmalbě. Pamatujte, že nejprve by měly být v ideálním případě vybírány bytové textilie, které vytvoří barevné schéma pokoje. Poté se pusťte do malování.

Vždy nejprve vybírejte interiérové doplňky, například textilie, a až potom volte barvu výmalby. Zdroj: Photographee.eu

Harmonie mezi podlahou a nábytkem

Podlahy se stěnami sjednocují vzhled bytu. Spolu s nábytkem a dekoracemi vytvářejí celkovou atmosféru interiéru.  Pokud nemáte v plánu využít služeb designéra, je nejsnazším řešením vybrat stejnou podlahu do celého bytu. Poté si můžete pohrát s nábytkem a zajímavými dekoracemi. Pokud zařizujete tmavý prostor a potřebujete ho opticky zvětšit, zvolte světlou podlahu, která dobře odráží světlo. Pamatujte, že odstín nábytku a odstín podlahy by se měly v ideálním případě alespoň mírně lišit. Nábytek by měl být o tón až dva tmavší nebo světlejší než podlaha, aby s ní nesplýval. Co se týče koberce, ten by měl být vždy „ukotvený“, tedy zachycený o nějakou část nábytku.

Světlé podlaze sluší většinou tmavší nábytek. Barevného akcentu lze poté docílit pomocí doplňků. Zdroj: ImageFlo

V jednoduchosti je krása

Všeho moc škodí a při zařizování interiéru to platí dvojnásob. Při vybírání nábytku či interiérových doplňků je dobré držet se při zemi. Mějte na paměti, že velké množství doplňků, ať už v jakkoli velkém prostoru, snižuje úroveň komfortu. Přeplněné místnosti navíc vypadají opticky mnohem menší.

Květiny

Ve správně zařízeném interiéru nesmí chybět květiny. Nejen, že pokoj zútulní, ale také osvěží. Mezi nenáročné pokojové rostliny patří například dracena, aloe vera či fíkusy. Novinkou posledních let jsou poté tzv. zelené stěny aneb vertikální interiérové zahrady.

Autor: Mgr. Kateřina Saidl
Foto: Shutterstock