Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Foldynův asistent chtěl střílet uprchlíky. Od soudu dostal pokutu, Foldyna si ho jako asistenta ponechá

17. února 2021
Čtení na 1 minutu
Justice

Asistent poslance Jaroslava Foldyny Michal Kraft byl nepravomocně potrestán za svůj text podněcující k nenávisti vůči migrantům. Soud ho uznal vinným z podněcování k nenávisti. Kraft má buď zaplatit pokutu, nebo nastoupit na dva měsíce do vězení. Informoval o tom Deník N.

Okresní soud pro Prahu-západ potrestal Michala Krafta za článek „Je budoucnost Evropy islámská?“ uveřejněný na webu České společnosti pro civilizační studia, v němž vyzýval ke střelbě na lodě imigrantů mířících do Evropy.

Muslimy označoval za příslušníky invazní kultury nebo invazní etnikum. V článku navrhoval, že muslimové a migranti, kteří tu už jsou, mají být deportováni podobně jako sudetští Němci z poválečného Československa.

“Lokalizovat lodě s migranty a poslat je ke dnu je z vojenského hlediska triviální záležitostí, která by se dala pojmout jako cvičení kadetů prvního ročníku vojenských škol. Stejně tak není, při dnešních informačních technologiích, problém rozšířit po třetím světě informaci, že každý pokus o vstup do Evropy končí smrtí,” napsal Foldynův asistent.

“Byl uznán vinným a byl mu uložen peněžitý trest ve výši 30 tisíc korun. Pokud pokutu nezaplatí nastoupí do vězení na šedesát dní,“ potvrdila Deníku N mluvčí soudu Jana Špotová s tím, že Kraft se může proti rozsudku odvolat.

Foldyna, který loni opustil ČSSD a stal se členem poslaneckého klubu xenofobní SPD, dříve řekl, že sice s některými názory svého asistenta nesouhlasí, text mu ale nevadí. V reakci na rozsudek poslanec Deníku N sdělil, že si Krafta jako asistenta nechá, protože proces považuje za politicky motivovaný.

Obdobně soud potrestal před dvěma lety i bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka, který ve sněmovní restauraci pronášel rasistické výroky. Staník při veřejném líčení dostal roční podmínku.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon