Mutace koronaviru zabila oblíbenou herečku. Měla covidový zápal plic

Na covidový zápal plic zemřela ve věku 88 let herečka Libuše Holečková. Svůj profesní život spojila s chebským divadlem a s divadlem J. K. Tyla v Plzni. Zahrála si hlavní postavy například v dramatech Romeo a Julie, Lucerna nebo August August, august.

„Včera umřela v Chebu na covid otcova nevlastní sestra a moje milovaná teta Libuše Holečková. Vynikající herečka třeba ze slavné éry Jana Grossmana. Poslední léta před důchodem hrála v Plzni,“ napsal ve středu na Facebook herec Břetislav Rychlík.

Dodal, že ona a její druhý muž, režisér Jiří Holeček, který zemřel v roce 1985, Rychlíka okouzlili divadlem. „Byli mými divadelními sudičkami. Nedávno jsem Libušku spojil telefonicky s mojí matkou a slíbil, že při své režii v Plzni, která začíná příští týden, se vypravím do Chebu. Bohužel. Ať jí světlo věčné svítí a odpočívá v pokoji,“ uvedl herec na sociální síti.

Ke vzpomínce na herečku se přidalo i město Cheb.

SMUTNÁ ZPRÁVA: Zemřela paní Libuše Holečková, dlouholetá herečka chebského divadla. LIBUŠE HOLEČKOVÁ (19. listopadu...

Posted by Město Cheb on Wednesday, February 17, 2021

Dvacet sezón v Chebu

Libuše Holečková se narodila v Olomouci, kde vyrůstala až do války. Okupaci strávila spolu s rodiči v Kyšperku, dnešním Letohradě. Poté rodina přesídlila do Šumperka, kde Holečková začala studovat obchodní akademii. Brzy se vdala a porodila prvního syna Richarda.

V polovině 50. let nastoupila jako elévka do Krajského, později Severomoravského, oblastního divadla Šumperk, kde sbírala první herecké zkušenosti. Tam poznala svého druhého manžela, herce a později režiséra a dramaturga Jiřího Holečka.

Po narození druhého syna Jiřího společně odešli do nově vznikajícího Krajského oblastního divadla v Chebu. Tam Libuše Holečková strávila dvacet sezón a patřila k oporám hereckého ansámblu. Byla Julií v Shakespearově Romeovi a Julii, kněžnou v Jiráskově Lucerně nebo klaunkou Lulu v Kohoutově hře August August, august.

Nejkrásnější herecké příležitosti

Po roce 1969 musel z divadla z politických důvodů její muž odejít, jí samotné bylo povoleno zůstat. A právě v letech normalizace se dočkala nejkrásnějších hereckých příležitostí a inspirující spolupráce s řadou uznávaných režisérů. „Pamětníci vzpomínají na její Mášu v Čechovových Třech sestrách, Lízu v Nashově Obchodníkovi s deštěm, Cordelii v Králi Learovi nebo Emilii Marty v Čapkově Věci Makropulos. Především však zářila v čechovovských inscenacích Jana Grossmana jako Arkadinová v Rackovi i Charlotta ve Višňovém sadu,“ vzpomínají zástupci města Cheb.

Na posledních deset let aktivní herecké kariéry přesídlila Libuše Holečková do Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde se zapsala mimo jiné jako vynikající shakespearovská herečka. Po odchodu do důchodu se vrátila zpátky do Chebu, kde žila v Domově pro seniory Skalka. Posledních několik dní podle zástupců města Cheb strávila v hospicu v Nejdku.

„Západočeské divadlo bude na svou někdejší herečku s láskou vzpomínat jako na jednu z nejvýraznějších osobností éry zakladatelů i následující divadelně inspirativní éry 70. let,“ uvedlo město Cheb s tím, že oběma synům Libuše Holečkové i jejich rodinám vyjadřuje hlubokou soustrast.

Tagy: