České módní návrhářky, jejichž práce stojí za vaši pozornost

Publikace: 17.02.2021

Ve své tvorbě uplatňují estetické cítění společně s designem. Navrhují kostýmy a šaty pro výjimečné události, ale také oblečení na běžné nošení. Kdo? Módní návrhářky! Těch v České republice působí poměrně velké množství, pojďme se ale podívat na ty nejznámější. Prozradíme vám, čím se zabývají a koho oblékají.

Blanka Matragi

Blanka Matragi je pravděpodobně nejznámější česká módní návrhářka. Vystudovala uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. Roku 1976 vyhrála se svou kolekcí Jitex soutěž Mladý oděvní tvůrce, což odstartovalo její slavnou kariéru. Postupem času začala tvořit kostýmy například pro Lenku Filipovou nebo Hanu Zagorovou.

V osmdesátých letech se se svým manželem odstěhovala do Libanonu, kde začala pracovat jako módní návrhářka v rodinné firmě Mekkawi. Následně se osamostatnila a v roce 1982 si v Bejrútu otevřela salón „Blanka Haute Couture“. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a Blanka Matragi začala tvořit pro královské rody a manželky ropných magnátů.

V roce 1997 se opět vrátila do České republiky, kde prezentuje svou Haute Couture tvorbu a pořádá módní přehlídky, které vynikají nákladností, unikátností prezentovaných modelů i profesionální úrovní, která nemá v Česku obdoby. Za svou práci získala řadu významných ocenění.

zdroj: instagram.com/blanka_matragi_designer/

Hana Zárubová

Přední česká návrhářka Hana Zárubová, která absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, tvoří v současné době pod značkou hanazarubova. K tvorbě svých kolekcí ráda využívá kvalitní materiály a nové technologie. Soustřeďuje se především na rafinované a minimalistické střihy postavené na tvaru kruhu a čtverce. Několikrát byla v nejužších nominacích na Oděvního designéra roku Czech Grand Design. 

Pro českou módní značku Pietro Filipi vytvořila kolekci Smart Casual Weekend. Rovněž se věnuje individuální zakázkové výrobě.

zdroj: instagram.com/hana_zarubova/

Kateřina Geislerová

Kateřina Geislerová, která sama říká, že k návrhářství přišla jako slepý k houslím, je úspěšná česká módní návrhářka působící v Paříži. Zde studovala na Sorbonně, univerzitě St. Denis a také na umělecké škole LISA, kterou dokončila s nejlepší ročníkovou prací. Tvořit začínala nejprve pro své kamarádky a jejich známé, poté si otevřela svůj vlastní ateliér na bulváru Champs Elysées, a následně butik nedaleko módní čtvrti Le Marais. Dnes má ateliéry v Paříži i Praze, mezi kterými neustále pendluje.

Během své kariéry oblékla například Simonu Krainovou nebo spisovatelku Eliette Abecassis. Nejraději tvoří z materiálů, jako je bavlna, vlna a hedvábí. Její modely jsou často zdobeny nápadným detailem a mají zvýrazněný pas, dekolt a ramena. Nejvíc ji baví kalhoty, kabáty a šaty. O Češkách říká, že moc dbají na trendy a jsou málo přirozené.

zdroj: instagram.com/katerinageislerova/

Marie Zelená

Tvorba módní návrhářky Marie Zelené je opravdu pestrá a bohatá. Při své práci přitom velmi úzce spolupracuje se svou dcerou Martinou. Soustředí se především na svatební, večerní a společenské šaty, které realizují pro konkrétní zákaznice, ale také je připravují pro autorské módní přehlídky. Marie Zelená rovněž stála za čtyřmi modely reprezentačních šatů České republiky, které byly vytvořeny v národních barvách. Tyto šaty následně Českou republiku reprezentovaly na nejrůznějších světových soutěžích.

Mimoto je autorkou veselého obrázkové oblečení pro dětské lékaře a sestry, které má za cíl zmírnit strach dětí z vyšetření a nemocničního prostředí.

zdroj: instagram.com/marie.zelena/

Jaroslava Procházková

Jaroslava Procházková se specializuje na úpletovou módu, kterou tvoří pod značkou JAROSLAVA. Jednotlivé kousky jsou navrhovány tak, aby se zalíbily klientkám, které preferují kvalitní zpracování a nadčasové provedení. 

Používá italské příze, které jsou většinou s příměsí elastických vláken. Vybrat si můžete z hotových produktů, případně si nějaký kousek nechat ušít na zakázku. 

zdroj: instagram.com/jaroslava_prochazkova/

Klára Nademlýnská

Klára Nademlýnská studovala základy módy na Střední škole oděvní v Praze, poté odešla načerpat zkušenosti do Paříže, kde pracovala jako návrhářka a modelistka střihů. V roce 1998 si v centru Prahy otevřela vlastní butik a současně představila svou první dámskou kolekci. Nyní tvoří pod vlastní módní značkou, která nese jméno Klara Nademlynska. Ve svých kolekcích se přitom zaměřuje především na kvalitní materiály, nápadité střihy a ruční zpracování jednotlivých detailů. 

Právě tato kombinace přitom z jednotlivých kousků dělá oblečení, které zaujme na první pohled. Klára Nademlýnská ráda kombinuje zdánlivě nespojitelné materiály a styly. Všechny modely jsou vyráběny v limitovaném počtu kusů

zdroj: instagram.com/klaranademlynskaofficial/

Táňa Havlíčková

Táňa Havlíčková je právem považována za nekonvenční módní návrhářku a designérku, která chce učit lidi oblékat svou duši. Jako stylová poradkyně přitom začala působit v momentě, kdy pocítila, že móda zdaleka není jen o oblékání těla. Věří, že oblečení působí jako silná neverbální komunikace, kterou každý z nás používá naprosto nevědomě. Objevila také průlomovou metodu osmi stylových typů Octo Codes, která pomáhá ženám objevit jejich pravé já a pochopit vlastní styl.

zdroj: instagram.com/octocodes_th/

Beata Rajská

Beata Rajská absolvovala Střední průmyslovou školu oděvní v Trenčíně a už jako studentka získala řadu ocenění na fashion soutěžích. V módní branži začala podnikat v roce 1997 a v roce 2001 založila společnost Beata Rajská – design, s.r.o. Známá je nejen v České republice, ale také na Slovensku a v zahraničí. Zaměřuje se především na tvorbu volnočasových kousků z kvalitních materiálů.

Během svého života měla tu čest působit jako hlavní návrhářka rób finalistek Miss České republiky. Kromě toho obléká například Jiřinu Bohdalovou, Chantal Poullain nebo Zuzanu Donutilovou.

zdroj: instagram.com/beatarajska/

Táňa Kovaříková

Táňa Kovaříková patří rovněž mezi špičkové české módní návrhářky. Vystudovala Střední průmyslovou školu v Brně, pracovala jako modelka a navrhovala oblečení například pro FISCHER, ČSL nebo Radisson SAS. Od roku 1995 tvoří pod svou značkou Tatiana. Soustředí se na tvorbu modelů pro běžné denní nošení i speciální příležitosti. 

Na jednotlivé kousky používá výhradně kvalitní materiály ze Španělska, Itálie a Francie. Její šaty oblékla například Helena Vondráčková, Monika Absolonová nebo Bára Nesvadbová. 

Autor článku