reklama

Přímý přenos z Marsu | zdroj: YouTube

Okamžik dosednutí na povrch sousední planety vědci NASA naplánovali na 21:55 středoevropského času. Místo přistání, kráter Jezero, vybrali v souvislosti s jedním z hlavních cílů mise. Jsou přesvědčeni, že před 3,5 miliardy let se v této oblasti nacházela voda a mohly se tam zachovat stopy případného někdejšího života.

Perseverance, v překladu znamenající vytrvalost, se na šest a půl měsíce trvající pouť vydala 30. července. Závěrečná fáze letu s přistáním představovala sedm trýznivých minut čekání pro pozemní řídící středisko NASA. Šlo o velmi složitý manévr s řadou rizik a jen 40 procent takovýchto misí bylo úspěšných.

Tepelný štít ochranného pouzdra, ukrývajícího Perseverance, musí při sestupu zvládnout rozpálení až na 1300 stupňů Celsia. Ve správnou chvíli, když se počáteční sestupová rychlost sníží z 20.000 kilometrů za hodinu na 1600 kilometrů, se musí rozevřít padák a poté oddělit tepelný štít. Nakonec ve výšce několika metrů musí sestupná sekce spustit na lanech Perseverance na povrch planety a poté odletět do bezpečné vzdálenosti.

Kromě toho musejí správně fungovat malé motory a zaměřovací přístroje a kamery k navedení na konkrétní bezpečné místo k přistání ve zvolené oblasti Jezera.

Perseverance bude také získávat a uchovávat vzorky hornin, které by příští mise měly dopravit k analýze na Zemi. Příprava budoucích výprav lidí spočívá v testování techniky a metod, jež při nich mohou být využity. Jde například o vyzkoušení způsobů výroby kyslíku z marsovské atmosféry, o zlepšování techniky přistávání nebo o získávání informací o podmínkách prostředí, jež mohou život astronautů na Marsu ovlivňovat.