Dvě třetiny mileniálů bydlí samostatně, téměř třtina ve vlastním

Téměř dvě třetiny takzvaných mileniálů z větších měst bydlí samostatně. Zhruba každý třetí mladý od 18 do 35 let žije už ve vlastním. Jen desetina těch, kteří jsou v nájmu, by v něm chtěla zůstat trvale. Čtyři pětiny mladých si myslí, že bydlení je hůř dostupné, než bylo pro jejich rodiče.

Jako hlavní důvod vidí investiční pořizování bytů, kvůli němuž rostou ceny. Ukázal to průzkum Sociologického ústavu Akademie věd. Loni od října do prosince ho provedla agentura Median mezi 649 mladými od 18 do 35 let z Prahy, Brna, Olomouce a Pardubic.

Průzkum je součástí vědeckého projektu, který skončí na konci roku. Autoři poukazují na to, že výsledky nejsou reprezentativní a dají se zobecnit jen na situaci ve čtyřech sledovaných městech. Sociologové tato místa vybrali i kvůli růstu cen bydlení.

"Překvapivě žije větší část mileniálů samostatně. Je to 64 procent. Ze starších mladých od 27 do 35 let samostatně žije téměř 80 procent. Vlastnické bydlení u nich převažuje. Ve vlastním žije 45 procent, v nájmu 34 procent," uvedl sociolog Martin Lux.

Téměř 40 procent vlastníků podle něj byt dostalo od rodičů či příbuzných, nebo jim rodina na bydlení dala peníze. "Mezigenerační transfer je stále významnější. V některých oblastech je to mnohamilionový dar," řekl Lux. Bez přispění rodiny zůstalo 26 procent mladých. Podle sociologa to, že starší generace mladým podstatně pomáhá, může být důvod, proč nedochází k mezigeneračním konfliktům.

Mladí podle Luxe z domova v současnosti odcházejí později než jejich rodiče. Důvodem je i to, že větší podíl lidí studuje vysokou školu. Osamostatňují se tak kolem 26 let. Je to evropský průměr, poznamenal Lux.

Podstatné pro osamostatnění je nájemní bydlení. I když ho mnozí mladí vnímají podle Luxe spíš jako zastávku na cestě k vlastnímu bytu, pro řadu zůstává dlouhodobé. V soukromém nájmu žije ve čtyřech sledovaných městech čtvrtina lidí od 30 do 35 let.

Skoro tři pětiny dotázaných se v nynějším bytě usadit nechtějí. Naopak své současné bydlení za trvalé považují téměř čtyři pětiny vlastníků. Z těch, kteří bydlí v nájmu, je to desetina.

Pětina dotázaných uvedla, že trvalé bydliště mají jinde. Devět procent z nich vlastní přitom víc nemovitostí. V jedné mají trvalé bydliště, v jiné bydlí. "Je tu velmi malá, ale možná v čase rostoucí skupina těch, kteří nemovitostí vlastní víc. Nerovnosti v přístupu k vlastnímu bydlení mohou být vysoké," uvedl Lux.

Podle zhruba dvou třetin dotázaných se nerovnosti v posledních pěti letech prohloubily. Myslí si to čtyři pětiny třicátníků a vlastníků bydlení. Sami tedy už zažili situaci na trhu.

Podle poloviny respondentů mladí zůstávají déle u rodičů kvůli horší dostupnosti bydlení a vysokým cenám. Tři z deseti pak míní, že za to může jiný životní styl mladé generace. Čtyři pětiny mladých si myslí, že bydlení je dnes méně dostupné, než bylo pro jejich rodiče. Podle 42 procent respondentů jsou hlavním důvodem investiční nákupy bytů, které zvedají ceny. Celkem 30 procent je pak přesvědčeno, že za to může nedostatečná bytová politika státu.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?

Více souvisejících

Bydlení Byty

Aktuálně se děje

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy