Firmy dostanou rok na žádosti o pandemické náhrady. Ušlý zisk se nepočítá

Uzavřená restaurace v Hradci Králové v době pandemie

Uzavřená restaurace v Hradci Králové v době pandemie Zdroj: ČTK

Mon Ami
Vinohradský Parlament
Vinohradský Parlament
Bruxx
Vinohradský Parlament
6
Fotogalerie

Živnostníci a firmy budou moci žádat o odškodnění například za uzavřené provozovny celý rok místo dosavadních šesti měsíců. Náhrady nebudou mít strop, stát však vyrovná jen skutečnou škodu, nikoli ušlý zisk. Počítá s tím návrh pandemického zákona, na kterém se v Poslanecké sněmovně v prvním kole shodla vláda s opozicí. Norma má už od přespříštího týdne nahrazovat nouzový stav, který se řídil krizovým zákonem.  

„Pokud se někdo rozhodne požádat o náhradu škody, mělo by to platit od 1. března až do skončení pandemického stavu, který bude upravovat nový zákon. Žádosti bude vyřizovat ministerstvo financí, které na to bude mít půl roku,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Kompenzace pro podnikatele byly posledním bodem, na němž dohoda kabinetu s dvojblokem Pirátů a STAN a uskupením Spolu vázla. Neobsahovala je předloha šéfa rezortu zdravotnictví Jana Blatného (ANO), kterou v pondělí schválila vláda.

„Návrh je formulovaný obecně, výše případné škody není zastropována. Může zahrnovat jen náklady vzniklé pandemickými opatřeními státu, ale bez roušek nebo dezinfekce, pokud povinnost jejich používání vyplývá z mimořádných opatření,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátské strany Jakub Michálek, který o změnách původních paragrafů s vládou od začátku ledna jednal.

Ministerstvo financí teď podle Michálka vypracuje metodiku, jak mají žadatelé postupovat. Úřad ji ještě bude konzultovat s opozičními stranami.

Podobně jako nyní ponese důkazní břemeno poškozený. Bude muset státu nebo později soudu prokázat souvislost škody s protiepidemickými zákazy a omezeními. Také bude muset doložit, že nebylo možné škodě předejít, ani zabránit.

Někteří opoziční politici předpokládají, že přesný princip kompenzací se ještě upřesní podle jednotlivých odvětví. „Nicméně platí, že podnikatel prokáže škodu, od níž se odpočte všechna vyplacená pomoc státu, a se zbytkem se obrátí na ministerstvo financí. To buď zaplatí, nebo žádost zamítne a následně bude šance soudního přezkumu,“ nastínil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Úřady koncem loňského roku evidovaly 641 žádostí o náhradu škody a ušlý zisk za 9,2 miliardy korun. Kromě toho, že už nebude možné žádat o ušlý zisk, může mnoho podnikatelů odradit to, že soudní vymáhání ztrát může trvat i měsíce až roky. „Soudy budou hledat cesty, jak vykládat zákon restriktivně. Často se přiklánějí k ochraně státu, aby to unesl,“ řekla advokátka a docentka z Masarykovy univerzity Dana Ondrejová.

Co prosadila opozice do pandemického zákona

  • Zakotvení stavu pandemické pohotovosti, Poslanecká sněmovna bude moci tento stav ukončit, nebo znovu iniciovat.
  • Opatření ministerstva zdravotnictví budou podléhat kontrole vlády, pravidelně po dvou týdnech budou revidována.
  • Přesnější definice přestupkových jednání, aby co nejlépe odpovídaly možným sankcím.
  • Za drobné krádeže a další bagatelní delikty spáchané v pandemické pohotovosti nebudou hrozit nepřiměřené tresty.