Hlavní obsah

MHD v Jablonci nad Nisou čekají od března další změny

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Od února jezdí v Jablonci nad Nisou nový dopravce Umbrella Coach & Buses, zároveň se po 24 letech zásadně změnily jízdní řády a vedení linek.

Článek

Na základě připomínek cestujících budou od 1. března znovu jezdit v pracovní dny ve špičce z Horní Proseče do zastávky U Tenisu autobusy každých 30 minut, nikoli jednou za hodinu jako teď. Také se o tři minuty posunou odjezdy autobusů linky 106 z nádraží v Jabloneckých Pasekách. Od 7. března bude navíc školní spoj linky 141 protažen až na Žižkův Vrch.

„Od 1. dubna se počítá i s úpravou jízdního řádu některých linek obsluhujících sídliště Na Vršku, oblast zastávek Nemocniční a Petra Bezruče i s ohledem na připravované uzavírky komunikací Generála Mrázka a Liberecká,“ doplnil Luboš Wejnar, ředitel Jablonecké dopravní, která je koordinátorem dopravy ve městě. Kladné ohlasy jsou podle něj naopak na zavedení linky MHD do areálu jablonecké nemocnice a také třeba na zřízení nové zastávky přímo před vchodem do divadla.

Umbrella nasadila do provozu v Jablonci 30 nízkopodlažních mercedesů s klimatizací a wi-fi, většina je dvanáctimetrových a čtyři jsou osmimetrové. Zhruba za milion pro ně musela firma nakoupit nové informační tabule, ty původní „neuměly česky“. V prvním týdnu se dopravce potýkal se zpožďováním autobusů, souviselo to i se sněžením, které v podhorském městě dopravu vždy komplikuje. Do autobusů také firma doplňuje protismykové pásy, protože se ukázalo, že podlahy vozů v zimě kloužou.

Problémy byly od začátku s novým odbavovacím systémem, který dodala Jablonecká dopravní. Komplikované byly zpočátku bezkontaktní platby kartou, už je to ale podle Wejnara vyřešené. Technika zatím neakceptuje platby krajskými kartami Opuscard vyrobenými jinou technologií před rokem 2017. „Než bude vada odstraněna, je řešením bezplatná výměna těchto karet, včetně přehrání zůstatku z původní karty na novou,“ dodal Wejnar. Týká se to zhruba 1700 karet používaných v MHD v Jablonci.

Reklama

Doporučované