Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskupové Holub a Radkovský vyjádřili podporu pro výzvu k otevření německých hranic českým pacientům

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, bip.cz, red. / 19. února 2021 1:04
Biskupové Holub a Radkovský vyjádřili podporu pro výzvu k otevření německých hranic českým pacientům

Ilustrační foto: biskupové Radkovský a Holub v Karlových Varech při bohoslužbě v únoru 2019
Autor: Kateřina Tetivová

Plzeň, Cheb, Sokolov - Současný a emeritní plzeňský biskup Tomáš Holub a František Radkovský vyjádřili svoji podporu signatářům z řad volených zástupců Karlovarského kraje ministru zdravotnictví. V dopise, zveřejněném na stránkách biskupství, je obsažena například výzva k přeshraniční spolupráci mezi českými a německými nemocnicemi.

„Podporujeme otevřený dopis hejtmana, starostů, poslance a senátorů Karlovarského kraje ministru zdravotnictví. Jsme přesvědčeni, že zvlášť v této těžké době je důležitá spolupráce. A to nejen v rámci naší země, ale také mezi jednotlivými evropskými státy. Přijmout pomocnou ruku druhého není známka slabosti, ale známka pokory a vzájemné sounáležitosti. Modlíme se za celou situaci, za obyvatele všech nejvíce postižených okresů a za politiky, kteří musí dělat rozhodnutí“, uvádí oba biskupové.

Autoři dopisu, které Tomáš Holub a František Radkovský podpořili, mimo jiné uvádí: „Jsme periferním regionem, k jehož nemnoha bonusům patří sousedství se SRN a třicet let skvěle fungující přeshraniční spolupráce. Naši spoluobčané jezdí do SRN pracovat, studovat, nakupovat nebo sportovat, to samé platí pro občany Německa ve vztahu k naší republice. Hranice tu už dávno je jen čárou na mapě. O to více je pro nás nepochopitelné, že i po 17 letech členství v EU zůstává státní hranice bariérou pro poskytování lékařské péče a komplikuje převozy pacientů mezi oběma státy. Vyzýváme Vás tedy, a navazujeme tím i na usnesení Zastupitelstva Karlovarského kraje z 1. 2. 2021, abyste se na úrovni vlády zasadil za zjednodušení transportu pacientů přes státní hranici.“

Biskupové Holub a Radkovský vyjádřili podporu pro výzvu k otevření německých hranic českým pacientům

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Norbert Kaiser / Creative Commons

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek se ohradil proti postupu premiéra Babiše

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) se začátkem tohoto týdne ohradil proti postupu premiéra Andreje Babiše (ANO) ohledně možných převozů pacientů s covidem-19 do německých nemocnic. Babiš řekl ve středu ráno novinářům před svým odletem do Krakova, že o aktivaci převozu pacientů s covidem-19 do Německa má žádat krajská koordinátorka intenzivní péče. Kulhánek ale zdůraznil, že o umožnění převozu nemocných do sousední země žádá kraj vládu od ledna a stát, který to dosud opakovaně odmítal, by měl o aktivaci převozů jednat právě se zástupci kraje.

"Nerozumím, z jakého důvodu pan premiér zmiňuje krajskou koordinátorku pro intenzivní péči a to, že měla požádat o aktivaci spolupráce na převozech pacientů do SRN, když vedení Karlovarského kraje a já osobně od začátku ledna žádáme nejen premiéra Andreje Babiše, ale i ministra zdravotnictví Jana Blatného, o to, aby nám tato spolupráce s našimi bavorskými protějšky a příhraničními nemocnicemi byla ze strany státu umožněna," uvedl Kulhánek v tiskové zprávě.

Karlovarský kraj, ale i starostové a signatáři petic zejména z Chebska žádali vládu o otevření hranic do Německa pro sanitky od počátku roku. Situace v chebské nemocnici je týdny kritická a do vážných problémů se dostala nemocnice v Sokolově i další zdravotnická zařízení v Karlovarském kraji. Pacientů s covidem přichází více, než o o kolik jsou nemocnice schopny se postarat. Na denním pořádku jsou převozy do jiných zařízení v kraji u pacientů s méně vážným průběhem nemoci a transporty do nemocnic po celé republice u těch ve vážném stavu.

Podle posledních zpráv aktivace převozu části českých pacientů do Německa ze strany české vlády je zřejmě již jen otázkou času. Vládní představitelé během středy podávali rozdílné informace. Podle večerní informace má spuštění převozu pacientů do Bavorska a Saska záviset jen na pokynu hejtmana Petra Kulhánka, který má napřímo pro pomoc oslovit premiéra Babiše. Kulhánek sdělil médiím, že odpoledne obdržel od premiéra SMS a že celé spuštění pomoci od Německa závisí na pokynu hejtmana, až uzná, kdy to bude vhodné... podle hejtmana takový okamžik nastane v řádu dnů nebo týdne.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)