Ani na sekundu jsem historce o únosu nevěřila, řekla policistům k Babišově cestě na Krym jeho matka

Byla to aféra, která otřásla tuzemskou politickou scénou. Policisté však po více než dvouletém šetření došli k jednoznačnému závěru: Andrej Babiš mladší na Krym zavlečen proti své vůli nebyl. Co je k tomu vedlo? Celou kauzu osvětlily zejména výpovědi jeho blízkých i zdravotnická dokumentace. „Jeho oznámení, které učinil prostřednictvím e-mailových zpráv, není věrohodné,“ shrnuli kriminalisté v protokolu, kterým případ odložili.

Dokument Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie možné zavlečení Andreje Babiše mladšího na Krym odložila s tím, že se trestný čin nestal

Policie možné zavlečení Andreje Babiše mladšího na Krym odložila s tím, že se trestný čin nestal | Zdroj: Koláž iROZHLAS

„Byl jsem unesen na Krym.“ Alespoň tak to Andrej Babiš napsal v lednu 2018 policistům. A prostřednictvím tří e-mailů adresovaných do pražského Kriminalistického ústavu je žádal o pomoc. Bál se totiž o svůj život.

Kauza Babiše mladšího končí. Policie možné zavlečení na Krym odložila, nešlo o trestný čin

Číst článek

„Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo,“ připojil premiérův syn v oznámení pro policii. O několik měsíců později svoje tvrzení zopakoval také reportérům Seznam Zpráv.

Ale popořadě. Na Krym se Babiš mladší poprvé dostal koncem září 2017. Na dovolenou ho tam vzal jeho ošetřovatel Petr Protopopov, který na něj kvůli zdravotním potížím dohlížel. Babiš měl za sebou totiž hospitalizaci v psychiatrických léčebnách v Havlíčkově Brodě i v Klecanech.

Ubytovali se v Sevastopolu. „Navštěvovali muzea, pobřeží, pláže. Pořizovali si bohatou fotodokumentaci,“ píše se v čerstvém policejním protokolu, kterým se celá aféra ukončila a který server iROZHLAS.cz získal s pomocí informačního zákona.

O rok dříve, tedy v květnu 2016, s Babišem mladším zavítali zase do Kaliningradu, ruské enklávy na pobřeží Baltského moře. Destinace s rusky mluvícím obyvatelstvem vybíral Protopopov prý kvůli tomu, že se tam domluvil.

Přítelkyně Jelizaveta

Na Krymu dvojice strávila měsíc. Zůstala by i déle, ale Babiš mladší měl ruské vízum jen na 30 dní. Týden před odjezdem se navíc seznámil s Jelizavetou, drobnou blondýnkou z Ukrajiny. „Chodili spolu ven, byli spolu asi třikrát nebo čtyřikrát,“ popsal podle policistů posléze Protopopov.

Když se tedy Babiš mladší vrátil do Bratislavy, kde žila jeho matka Beata, nevydržel tam podle informací sesbíraných detektivy dlouho. Chtěl prý zpátky na Krym za Jelizavetou. Vrátil se tam za dva týdny, opět v doprovodu Protopopova. Tentokrát se ale ubytovali na Jaltě, kde bydlela Jelizaveta. Pronajali si tam čtyřpokojový byt s výhledem na moře.

Andrej Babiš mladší se svou přítelkyní Jelizavetou | Zdroj: Facebook Andrej Babiš

„Oni měli svůj život a on měl svůj. Chodil na turistiku, jezdil na kole, oni zase chodili na procházky, na večeře nebo jen vysedávali u televize. Docela jim to fungovalo, vztah měli dobrý,“ přeříkávají Protopopův výslech policisté. Po čase v něm ale prý začal Babiš mladší vidět konkurenta.

„Začal mít mylný pocit, že mu chodí za přítelkyní, a požádal ho o trochu soukromí, aby odjel, i když tam měl vlastní pokoj,“ vychází dále policejní protokol z Protopopovy výpovědi. Svému svěřenci podle svých slov vyhověl a odjel zpět do Prahy sám za svou ženou Ditou, psychiatričkou, díky níž se o Babiše mladšího staral.

Duševní nemoc

Dita Protopopová byla Babišovou ošetřující lékařkou. Ujala se ho v roce 2015 po incidentu na dálnici D1, kdy u něj měla propuknout duševní nemoc. Konkrétně schizofrenie, jak později upřesnil sám premiér Andrej Babiš (ANO). „Volala policie, že našli mého syna na dálnici D1, kde vyprávěl hrozné věci,“ popsal šéf kabinetu.

„Roku 2015 jsem dal výpověď v práci (Travel Service). Šel jsem v depresi (kvůli pracovní situaci/osobní krizi) řídit auto a omylem ho zastavil na odstaváku D1 vedle Průhonic. Policie si mě všimla, zastavila za mnou, vystoupila. Dovoloval jsem si a naschvál jsem jim řekl nesmysl.“

Andrej Babiš mladší (květen 2017, deník Blesk)

„Mluvil střídavě česky, anglicky, slovensky, tvrdil, že má v autě bombu, tvrdil, že je George Clooney, že je Barack Obama apod. Při legitimaci od policie začal být neklidný, agresivní,“ píše se v usnesení Okresního soudu v Havlíčkově Brodě k incidentu, který Babišovi mladšímu zajistil hospitalizaci v tamní psychiatrické léčebně.

Z Havlíčkova Brodu byl poté převezen do Národního ústavu duševního zdraví. A tam se Babiš seznámil prý také s Protopopovou. „Potřeboval někoho, kdo by se o něho staral. Doporučila mu proto svého manžela,“ parafrázují posléze policisté premiérův výslech v listopadu 2018.

Před vyšetřovateli mluvil jen týden potom, co svého syna navštívil v Ženevě. Mezitím aféra zaplnila titulky všech médií v Česku. „Byli tam asi dva nebo tři dny zavření v bytě a báli se vyjít ven kvůli novinářům, kteří jim v pravidelných frekvencích bouchali na dveře a nechávali vzkazy,“ zněl premiérův popis.

Ukázka z výpovědi premiéra Andreje Babiše (ANO), který na policii dorazil v listopadu 2018 | Zdroj: Policie ČR

Ani pro Babiše to nebyla lehká situace. Označoval to za veřejný lynč. Aféra totiž spustila politickou krizi. Opozice se snažila kabinetu vyslovit nedůvěru a volala po Babišově odvolání. Setrváním ve vládě si nebyla na okamžik jista ani koaliční ČSSD.

Navíc se ukázalo, že si Babiš přivedl Protopopovou v roce 2016 na ministerstvo financí coby poradkyni. V dresu hnutí ANO poté lékařka kandidovala také v komunálních volbách na Praze 4, po vypuknutí aféry se ale mandátu vzdala. Vedle toho je autorkou lékařské zprávy, díky níž Babiš mladší nemusel vypovídat v kauze Čapí hnízdo.

Odjezd na Ukrajinu

Ale zpátky na Krym. Jelizaveta musela po čase odjet do Krivého Rogu na východě Ukrajiny za rodinou. Protopopov proto Babiše mladšího na Jaltě vyzvedl a odletěli do Bratislavy. Jemu se ale pár dní na to začalo po přítelkyni stýskat a chtěl za ní.

„Uvedl, že mu cestu zkoušel několikrát vymluvit, jelikož ji nepovažoval za vhodnou a bezpečnou,“ píše se v protokolu, ke kterému se dostal také server Aktuálně.cz. V okolních oblastech totiž stále probíhaly boje s proruskými separatisty.

Následující přehled ukazuje místa, kde se Babiš mladší s Protopopovem pohybovali. Červeně jsou vyznačena města, kde trávili delší čas. Modře jsou pak vyznačeny letecké transfery. Podrobnosti se zobrazí po kliknutí na vybraný bod.

Protopopov ale nakonec podle své verze příběhu povolil a vydali se na cestu. Tentokrát autem přes Polsko. Ještě před tím si ale Babiš mladší musel vyřídit nový pas, aby se vyhnuli potížím – zřejmě kvůli záznamům z cest na ose Moskva-Simferopol – na polsko-ukrajinské hranici.

„Následně po cestě nocovali ve čtyřhvězdičkovém hotelu ve Lvovu. Přes Kyjev se dokodrcali do Krivého Rogu,“ uvádí protokol na základě informací od Protopopova.

Tam už je čekala Jelizaveta, která je ubytovala ve svém bytě a Babišovi mladšímu se „začala hned věnovat“. Ten začal prý přesto vzápětí na Protopopova žárlit a podezírat ho, že s Jelizavetou „něco má“. Na první svátek vánoční roku 2017 proto po „důrazné“ žádosti Protopopov opět odjel.

Zprávy policii

Co se dělo potom, nelze z policejní verze událostí vzhledem k začerněným pasážím přesně vyčíst. Ještě 1. ledna 2018 Jelizaveta na svém veřejném profilu na sociální síti Vkontaktě sdílela společnou fotku i se svým synem a dědou Mrázem na krivorožském bulváru. Ačkoli to zveřejněné snímky nenaznačují, potom se muselo něco zvrtnout.

O pět dní později totiž Babiš mladší adresoval policii první ze svých e-mailů. Mimo jiné v nich tvrdil, že byl nejprve „přinucen podepsat stížnost na Policii ČR v kauze Čapí hnízdo“ a poté byl „nelegálně odcizen“ na Krym. Tam ho podle jeho oznámení vzali do psychiatrické léčebny a píchali flupentixol, tedy antipsychotikum.

Andrej Babiš mladší se svou přítelkyní. | Zdroj: vk.com

Za únosce pak Babiš mladší označil Protopopova, který měl jednat na pokyn jeho otce. Současně napsal, že se aktuálně nachází „na Ukrajině u své přítelkyně“. Z jeho e-mailů pro policii již dříve citoval Radiožurnál.

Kriminalisté tehdy kontaktovali Babišovy advokáty. Domluvili se s nimi, že se se synem spojí přes jeho matku Beatu, za kterou se měl mezitím přesunout do Bratislavy.

Babiš mladší: Mé zavlečení na Krym nevyšetřujte, byla by to ztráta času. Nechci, aby byl někdo potrestán

Číst článek

„Byl dohodnut postup, že bude předán dosahový mobil matce zájmové osoby a ta se ozve. Dále bylo dohodnuto, že se matka se synem vyfotí s denním tiskem a vystavenou fotku zašle,“ popisuje úřední záznam, který iROZHLAS.cz získal už dříve.

Když dorazila fotografie Babiše mladšího a jeho matky s aktuálním vydáním deníku Blesk, policisté akci zastavili. Později za to dostali kázeňský trest, věc totiž řádně neprověřili.

Jelizavetě se prý Babiš po spěšném odjezdu z Krivého Rogu ozval až na konci ledna. „Zatelefonoval a sdělil jí, že se cítí dobře, a poprosil za prominutí, přičemž jí nabídl, aby ho navštívila ve Švýcarsku,“ uvádí policejní usnesení.

Za Babišem mladším přijela zkraje února a zůstala asi dva týdny. Vídali se ještě následující rok, pak kvůli neshodám přestali komunikovat. „Mohl se stále volně pohybovat a nikdo mu v tom nijak nebránil,“ řekla ještě policistům Jelizaveta, jejíž výslech byl české straně doručen letos 25. ledna. Krátce na to tedy kriminalisté celou aféru odložili. Jejich verdikt zněl: trestný čin se nestal.

Obavy ze stíhání

Babiš v lednu 2018 české policii poslal ze své schránky hned tři e-maily. Připojoval se do ní ze svého soukromého telefonního čísla, registrovaného přímo na jeho jméno. V té době podobně jako jeho otec a další jeho blízcí čelil obvinění v dotační kauze kolem farmy Čapí hnízdo. A začal z toho zřejmě mít – jak naznačuje výpověď jeho matky Beaty – obavy.

„Podle toho, co si pamatuje, obvinil svého otce a svého kouče, že za tento postup nesou odpovědnost. (…) si tuto historku vymyslel, aby se z toho dostal a za každou cenu se vyhnul (…). Na dotaz, zda (…) věří tvrzení o únosu, uvádí, že ani na sekundu této historce nevěřila,“ vypověděla policistům Beata Babišová.

Babiš mladší si podle své matky neuvědomil důsledky svého jednání i svých obvinění.

Ukázka z výpovědi Beaty Babišové, podle které si její syn celou věc vymyslel | Zdroj: Policie ČR

Policejní stopky

O několik měsíců později, tedy v říjnu 2018, Babiše mladšího v Ženevě vypátrali reportéři serveru Seznam Zprávy. Když posléze video natočené skrytou kamerou zveřejnili, vypukla celonárodní aféra, která zamávala i menšinovým kabinetem hnutí ANO s ČSSD.

Premiérův syn totiž novinářům řekl na adresu svého ošetřovatele Protopopova následující: „Zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda.“ A za svým dva roky starým prohlášením si stál i v nedávném rozhovoru. Posléze však řekl, že nechce, aby byl kdokoli v souvislosti s touto kauzou vyšetřován.

Vypovídat ovšem v celé věci nechtěl. „Protože nemám zájem,“ uvedl pro server Neovlivní. Policie tak celou věc uzavřela, aniž by ho vyslechla. Podobně skončilo také jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo, které pražské státní zastupitelství zastavilo loni v únoru.

Krymská kauza

  • září 2017: Babiš mladší pobývá se svým ošetřovatelem Petrem Protopopovem na Krymu
  • leden 2018: Babiš mladší napsal policii, že byl unesen kvůli kauze Čapí hnízdo na Krym
  • duben 2018: policie oznámení „administrativně založila“, aniž by ho dostatečně prověřila
  • listopad 2018: server Seznam Zprávy zveřejnil video s Babišem mladším natočené skrytou kamerou
  • listopad 2018: policie začala prověřovat podezření ze zavlečení Babiše mladšího na Krym
  • listopad 2018: kvůli kauze Krym byl na policii podat vysvětlení premiér Andrej Babiš (ANO)
  • prosinec 2018: Babiš mladší zůstává ve Švýcarsku a pravidelně chodí k psychiatrovi
  • srpen 2019: policisté, kteří odložili oznámení o únosu na Krym, dostali kázeňský trest
  • únor 2020: státní zástupci zastavili stíhání Babiše mladšího v kauze Čapí hnízdo, trestný čin se podle nich neprokázal
  • září 2020: Seznam Zprávy přišly s tím, že je možné, že policisté případ uzavřou, aniž by Babiše mladšího vyslechli
  • únor 2021: Babiš mladší po dvou letech opět promluvil, pro Seznam Zprávy řekl, že si za svými dřívějším prohlášením stojí, nechce ale, aby byl někdo stíhán
  • únor 2021: Policie případ zavlečení na Krym odložila

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme