Zatímco v uplynulých deseti letech evidovali policisté i kolem dvou a půl tisíce případů, za loňský rok jich bylo necelých čtrnáct set. „Mnohem méně bylo třeba vloupání, především do chat, i krádeží,“ komentoval starosta Znojma Jakub Malačka.

Úraz připoutal Zdeňka Macháčka (na snímku vlevo) z Tasovic na Znojemsku na invalidní vozík. Fotbal ale neopustil, mužstva trénuje i z vozíku.
Trenér na vozíku: na Zdeňka spadla rampa od tanku, ale fotbal milovat nepřestal

Kriminalita
* Kriminalita na Znojemsku klesla téměř o polovinu za posledních deset let.
* Také díky nouzovému stavu.
* Loni se snížil počet obětí dopravních nehod z 20 na 2.
* Nevymizely pokusy o vraždu ani domácí násilí.
* 60 procent činů z regionu se uskuteční v okresním městě.

Podle mluvčího jihomoravských policistů Pavla Švába došlo také ke snížení počtu obětí dopravních nehod. „Zatímco v předchozím roce bylo na Znojemsku dvacet obětí dopravních nehod, loni jsme zaznamenali dvě úmrtí,“ řekl Šváb.

Mezi nejzávažnější kriminální činy loňského roku patří například napadení taxikáře ve Znojmě. „Jednadvacetiletý muž napadl řidiče zezadu a způsobil mu hlubokou řeznou ránu na krku. Pro útočníka si přišla zásahová jednotka a na místě činu jsme našli i lovecký nůž. Útočníkovi ze zvlášť závažný zločin vraždy ve stádiu pokusu hrozí trest odnětí svobody na 18 let,“ přiblížil případ z loňského ledna Šváb.

Celkem jedenáctkrát také museli policisté vykázat agresory z domácností. „Oproti předchozímu roku je to pokles o tři případy,“ dodal mluvčí krajských policistů.

Znojemské podle něj trápí nejvíce majetková trestná činnost. „Ta je často navázána na drogovou problematiku. Za loňský rok se nám podařilo objasnit zhruba sto případů sprejerství,“ podotkl Pavel Šváb.

Kamery a sebevrazi

Kriminalitě chtějí dál Znojemští předcházet. „Letos chceme pokračovat v modernizaci kamerového systému na rohu Komenského náměstí a Kovářské ulice,“ uvedl manažer prevence kriminality Městské policie Znojmo Petr Hladký.

Nový mobilní ultrazvukový přístroj ve znojemské nemocnici umožní vyšetřit pacienty přímo na lůžku.
FOTO: Ultrazvukem vyšetří teď pacienty ve znojemské nemocnici přímo na lůžku

Kvůli dlouhotrvajícím omezením zapříčiněným pandemii počítají preventisté i se zvýšeným počtem sebevražd. „Pandemie již má a ještě bude mít citelný zásah do životů lidí. Plánujeme školení pro znojemské strážníky i složky záchranného systému, aby věděli, jak se zachovat v situaci, kdy bude nutná komunikace s osobou se sebevražednými sklony,“ plánuje Hladký.

Bezpečnější cestu do práce by si přála Dagmar Škardová. „Cestou z Přímětické kolem učiliště není žádné osvětleni,“ vyslovila přání na facebooku města.