Krejčíková se Siniakovou na třetí grandslamový triumf nedosáhly, ve finále podlehly Mertensové a Sabalenkové

19. 2. 2021, 07:35
Aktuality 16
AUSTRALIAN OPEN - Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou si potřetí v kariéře zahrály finále čtyřhry na grandslamech, ale na tři roky staré triumfy z French Open a Wimbledonu nenavázaly. České tenistky ve finále letošního Australian Open nestačily 2-6 3-6 na Elise Mertensovou a Arynu Sabalenkovou, které na grandslamech slaví podruhé (US Open 2019).
B. Krejčíková a K. Siniaková (© AFP)

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou tak zaznamenaly první letošní porážku. Před startem úvodního grandslamu sezony totiž ovládly generálku v Melbourne a dočkaly se prvního titulu po roce, celkově šestého.

Na Australian Open po cestě do finále v pěti zápasech ztratily dva sety. Proti dnešním soupeřkám však byly bez šance. České tenistky v utkání spáchaly osm dvojchyb, využily jen jeden z 11 brejkbolů (tři měly v posledním gamu) a čtyřikrát ztratily podání.

Turnajové trojky čelily v Areně Roda Lavera agresivní hře zároveň i elitních singlistek Elise Mertensové a Aryně Sabalenkové. Především Siniaková měla problém při podání a o servis přišla dvakrát v prvním setu a jednou ve druhém.

Za stavu 2-6 a 3-5 odvrátila česká dvojice tři mečboly, dvakrát díky zkaženým volejům soupeřek, a nevyužily dva brejkboly. Při čtvrtém mečbolu poslala Siniakové míč z bekhendu do autu a zápas po hodině a 19 minutách skončil.

Krejčíková se Siniakovou přišly o svou neporazitelnost ve finále grandslamů. Před třemi roky dobyly French Open a ihned poté Wimbledon.

"Děkuju Kateřině, že spolu hrajeme tak dlouho, už od juniorek. Účast ve finále je pro nás skvělá a z výsledku mám radost," řekla Krejčíková na kurtu.

Spokojená navzdory finálové porážce byla i Siniaková. "Jsme moc pyšné, protože jsme tady v Austrálii zažily i těžké období. Je úžasné, že jsme hrály tak dobrý tenis a dostaly se tak daleko po přísné karanténě," uvedla. Siniaková s Krejčíkovou a také Barbora Strýcová a Tomáš Macháč byli mezi 72 tenisty, kteří kvůli nakaženým spolucestujícím v letadle museli v Austrálii do tvrdší karantény bez možnosti dva týdny opustit hotelový pokoj.

Krejčíková si bude moct spravit chuť v mixu, v němž zítra zaútočí na hattrick. Se svým parťákem Rajeevem Ramem, s nímž triumfovala předloni, se ve finále utká se Samanthou Stosurovou a Matthewem Ebdenem. Domácí duo v semifinále zdolalo 7-5 5-7 10-8 Desirae Krawczykovou a Joea Salisburyho.

Mertensová se Sabalenkovou jsou teď už rovněž dvojnásobný grandslamovými šampionkami (US Open 2019), celkově slavily popáté. Další nejcennější titul ale asi jen tak nepřidají, jelikož Sabalenková během ceremoniálu přiznala, že se chce více soustředit na dvouhru a po boku Mertensové nastoupí jen na pár akcích WTA 500 a WTA 1000.

Titul ve čtyřhře na Australian Open z Češek naposledy získala Lucie Šafářová, která v roce 2017 uspěla s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Český pár vyhrál soutěž jen jednou, Jana Novotná s Helenou Sukovou to dokázaly před 31 lety.Podrobnosti připravujeme.

• AUSTRALIAN OPEN 2021 •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 80.000.000 australských dolarů
páteční výsledky (19. 02. 2021)
• Dvouhra mužů - semifinále •
Medveděv (4-Rus.) - Tsitsipas (5-Řec.) 6-4 6-2 7-5
• Čtyřhra mužů - semifinále •
Ram/Salisbury (5-USA/Brit.) - J. Murray/Soares (6-Brit./Braz.) 6-4 7-6(2)
• Čtyřhra žen - finále •
Mertensová/Sabalenková (2-Belg./Běl.) - Krejčíková/Siniaková (3-ČR) 6-2 6-3
• Smíšená čtyřhra - semifinále •
Ebden/Stosurová (Austr.) - Salisbury/Krawczyková (Brit./USA) 7-5 5-7 10-8
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

16
Přidat komentář
tommr
škoda těch nevyužitejch BP v poslední hře, ale celkově byly soupeřky prostě lepší a vyhrály zaslouženě ...
Finále GS je ale velmi dobrej počin na kterým se dá stavět ... smile
Reagovat
Usm
potvrdilo se asi to, že dva elitní singlisti jsou prostě tenisově lepší než deblisté, kteří hrají debl hlavně proto, že se neprosadili v singlu. Docela by mě zajímal duel Federer/Nadal proti bratrům Bryanům. Docela bych se i vsadil, že kdyby Federer s Nadalem 2-3 týdnů čtyřhu pilovali, tak ty Bryany dají taky
Reagovat
sojka1
ja se kacirsky pridavam... :-)) a skutecne si to myslim.... mam i osobni zkusenost (na sve urovni, samozrejme), ze kdyz se lip podivam, zrychlim a kovanym deblistum prestanu hloupe bastit jejich savlovacky a prebihacky, uderove je zneskodnim.... :-))
Reagovat
Krisboy
Jasně, že super singlisti jsou většinou i dobří deblisti, ale ten příklad od Usm výše je přeci jenom trochu přehnanej...Bryany v top formě by ani sebevíc sehranej Fedal nedal.
Reagovat
Usm
to si nemyslím, vždyt se podívej, proti komu ty Bryanové většinou hráli - to byli hráči, kteří v singlu byli, nebo by těžce byli řezáni :-))
Reagovat
Grape
Tady by asi fakt záleželo, kolik času by Roger s Rafou dostali na to, aby se trochu sehráli. Třeba v Davis Cupu ale bylo mnohokrát vidět, že elitní singlisté dokázali přehrát elitní deblový pár. Šance na straně Rafy s Rogerem by podle mě byla..
Reagovat
Krisboy
Pusťte si na jůtůbu nějaký sestřihy Bryanů, Fedal by nevěděl, kde mu hlava stojí a kde je míček.
Reagovat
jackiec
Na bryany by stačil FedEx s wawrinkou,deblistou specialisti by byli bez šance
Reagovat
Krisboy
Tak Fedex+Wawrinka by byl rozhodně silnější pár, než Fedal. Ale na dvojčata by to nestačilo smile

Ale vyrovnanej zápas by to byl, to je jasný. Wawrinka tenkrát ve finále DC ve Francii byl naprosto excelentní, jasně nejlepší hráč na kurtu.
Reagovat
paddy
V principu by měla rozhodovat kvalita, proto špičkoví singlisti by měli porazit špičkové deblisty.

Deblisté jsou opravdu neúspěšní singlisté, tzn. horší tenisté, takže by museli prohrát. Podmínkou je, že by měli všichni natrénováno. Víme, že však singlisté debl netrénují.

Ale na druhou stranu debl je jiný sport, taktika, síť, voleje, takže někteří špičkoví singlisté by byli níže v žebříčku.

Je to vidět u singlistů, když mají hrát na síti, někteří hrůza. Loby, halfvoleje také ukazují, kdo má, jaký cit pro míč. Někteří jsou nemotorní.

Nyní jsou singlisté hlavně baselineři, mají dlouholetý dril na baseline, ale v atypických situacích vypadají někteří trapně. Stačí změna rytmu hry a hůře poráží slabšího soupeře.

4 z 5 kardiologů doporučuje knihu:
Pan Srdíčko - zlatý almanach volejů a nenapodobitelné smeče smile
Reagovat
Krisboy
No dobrá, něco na tom bude. Stačí vzpomenout na Radka s Tomášem, ti by byli v top10 úplně v pohodě. Ale určitě neplatí automaticky, že špičkovej singlista bude stejně dobrej deblista. Je to skutečně trochu jiná disciplína. Například Djokovič by v deblu úspěšnej nebyl, tomu prostě nevěřím.
Reagovat
darek.vrana
Záleží taky, jací singlisti. Federer s Nadalem by určitě měli velkou šanci, oba umí skvěle i na síti a mají pro debla cit. Djokovič, tam už by to byla jiná, ten debla nemá v krvi.
Reagovat
Fandina
viděla jsem závěr, ale při ranách Sabalenky a stabilitě Mertens se ani nedalo nic dělat. Sice v závěru jsem doufala, že naše holčiny by to ještě mohly otočit, ale bohužel, nezvládly to. Byly tam od nich nějaké nepřesnosti. Tak snad příště. Gratulka k finále, samozřejmě, to se počítá.
Reagovat
baba
Škoda, v době největší slávy byla Siniaková tahoun, který to vyhrával, protože 70 % jejich hry tvoří Siniaková. Bára byla vždy pouze statistka, která nyní sice spolehlivě,ale neaktivně plní svoji roli. Takže když podává Siniaková, vše jde na Katku a ta po chvíli nakonec udělá chybu- a Bára jen stojí a kouká, nepomůže. Vždy, když jde podávat Siniaková, tak větřím průšvih a ono to dopadne.Takže pokud tento pár má znovu vyhrávat, musí se zvednou Katka.
Reagovat
tommr
mám na to podobnej názor. Největší úspěchy holky slavily v dobách kdy byla Katka jasně lepší a celej debl táhla. Ted je sice Bára v singlu lepší než Katka, ale v deblu se to bohužel neprojevuje. Bára není vůdčí typ a nedokáže zápasy rozhodovat. Pokud chtějí holky zase vyhrávat GS tak se bude muset Katka zase najít ...
Reagovat
Fandina
Viděla jsem je hrát přímo na kurtu a podle toho, jak se domlouvaly, tak Bára byla tou, která víc určovala taktiku, ale faktem je, že když hrají, tak je víc vidět Katka. Krejča hraje dobře na základní čáře a Katka je tou víc se hýbající a viditelnou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist