Jan Cempírek: O Zemi nikoho

19. únor 2021

Budějčáci sami sebe vidí jako pupek jižních Čech. Často automaticky předpokládají, že v regionu znají úplně každý kout. Ale - zlatý voči! Budějčák ví, kudy se jede na Lipno, jak drncá lanovka na Kleť, prošel se po Holašovicích. Avšak pokud není aktivním turistou či nepolyká kilometry na kole, tak mám zkušenost, že klasický Budějčák zabloudí bez navigace už patnáct kilometrů za městem.

A jsou dokonce v jižních Čechách bílá místa, kterým by na mapách slušel nápis Hic sunt leones – zde jsou pro Budějčáka lvi. Třeba taková krajina mezi Kaplicí, Větřním a Vyšším Brodem.

Liduprázdný kraj, kam vyjma místních a chalupářů zabrousí opravdu jen znalec. Vsadím se, že sním brouka potemníka, když aspoň tři z deseti oslovených Budějčáků správně určí, kde přesně leží Rožmitál na Šumavě.

Kde Malšín?

A kde třebas taková Poluška!

Aha! Sázku nemohu prohrát!

Kraj, o kterém mluvím, je většině Budějčáků absolutně neznámý, učiněná foglarovská Země nikoho. Ale je tam krásně! Na podzim jsou tamní lesy plné hub a na jaře se na rozlehlých pastvinách toulají strakaté krávy.

Už jen málokterá jihočeská krajina přivodí návštěvníkovi tak úžasně starosvětský pocit pomalu plynoucího času. Avšak doba pandemická mění i toto. V přírodě začalo být nebývale rušno. Lid se venčí a myslivci se nestačí divit, kolik lufťáckých postaviček se jim courá po ještě nedávno liduprázdných lesích. Ožila i jindy zapomenutá krajina mezi Větřním a Vyšákem.

A právě Budějčáci ji berou v posledním roce útokem. Ale ne, nechci se pohoršovat. Myslím si totiž, že je to dobře. Že sem lidé nyní tak často míří. Protože až se znovu otevřou hranice, až opět většina bude vyrážet spíše k moři či do Alp, zůstane v nich aspoň povědomí, že jen pár kilometrů od jihočeské metropole leží krásná krajina. Která žije svým tempem, svou pomalou energií a svými zákony.

Ta opuštěná krajina nepotřebuje nás, ale myslím, že my ji ano.

autor: Jan Cempírek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.