Na střední školy to půjde i bez přijímaček. Žáci devátých tříd se ale raději dál na zkoušky připravují

19. únor 2021 11:39

Budou nebo nebudou letos žáci devátých tříd dělat přijímací zkoušky na střední školy? Ředitelé o tom můžou rozhodnout do 8. března na základě počtu podaných přihlášek. Deváťáci, kteří se chtějí dostat na maturitní obory, ale na ministerský pardon nespoléhají.

Jana Polčáková, ředitelka Základní školy Na Sadech v Třeboni a učitelka českého jazyka se ve své pracovně ve škole připojuje do programu Teams, který teď školy používají k distanční výuce. Je už pět hodin odpoledne, nezačíná jí běžná výuka, ale setkání s žáky deváté třídy, kteří se chtějí připravit na přijímací zkoušky.

Čtěte také

„Přípravu jsme zahájili v září, v říjnu jsme si řekli, že si stanovíme přesně hodiny, kdy se děti, které budou chtít chodit na doučování, připojí.“ Komentuje situaci Jana Polčáková.

Na zdejší škole je v devátých třídách 55 žáků. 48 z nich se hlásí na maturitní obory na středních školách. Patří mezi ně i Magda:

„Já se hlásím do Budějovic na gymnázium a na gymnázium do Třeboně a samozřejmě vítám, že se můžu doučovat alespoň takhle, když už nemůžeme docházet do školy.“

Přihlášky na střední školy můžou žáci devátých tříd podávat do prvního března. Pomalu už se hromadí i na stole ředitelky třeboňského gymnázia Anny Kohoutové. Tady se uchazeči jednotným přijímacím zkouškám nevyhnou:

„Přijímací zkoušky jsou filtr, díky nim můžeme vybírat ty nejlepší. Letos rozhodně budou a děláme všechno pro to, aby se příliš nelišily od minulých let.“

Jednotné přijímací testy z češtiny a matematiky, které organizuje Cermat budou na čtyřleté obory 12. a 13. dubna, na víceletá gymnázia dva dny po nich. Na přípravu taky žákům devátých tříd zbývají necelé dva měsíce.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio