‚Pootevřenou‘ výstavu s výdejním okénkem nabízí pražská Fotograf Gallery

‚Pootevřenou‘ výstavu s výdejním okénkem nabízí pražská Fotograf Gallery 

Aktuální výstavu Černý Pluto Universa konceptuálního umělce Jiřího Havlíčka si mohou prohlédnout kolemjdoucí z výlohy Fotograf Gallery v pražské Jungmannově ulici. Částečně zpřístupněnou přehlídku doplňuje středeční výdejní okénko.

Výtvarník Jiří Havlíček spojuje na výstavě dva paralelní příběhy, jež se oba vážou k definici socialismu prostřednictvím hmotných artefaktů dobové kultury.

V první části se umělec věnuje nikdy neodvysílané reportáži Putování za psem z dílny Československé televize, která se zabývala dekorativním předmětem vyrobeným družstvem Universa Průhonice podle postaviček ze studia Walta Disneyho.

Do osmdesátých let Havlíček zavádí diváky ve druhém příběhu skrze černobílou erotickou fotografii z francouzského pánského časopisu, kterou nalezl a dohledal si její předlohy a další práce s ní spojené.

Foto: Fotograf Gallery

Pluto z názvu výstavy odkazuje na planetu vymazanou ze seznamu sluneční soustavy, jež se stává metaforou pro „zrušený“ socialismus. Ačkoli autor sleduje dvě linie z totalitní minulosti, nabízí jimi pohled do historie v dnešní době všeprostupujícího zbožního fetišismu.

Výstava potrvá do 13. března. Ve výdejním okénku, které bude přístupné vždy ve středu od 14 do 19 hodin, se zájemci mohou dozvědět více informací nebo si zakoupit časopis Fotograf.

Foto: Fotograf Gallery

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!