Jan Blatný: Slovo rozvolňování v současné době nelze použít

19. únor 2021
Výrok týdne

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na středeční tiskové konferenci řekl, že případné otevření obchodů není možné označovat za rozvolňování. Pokud se otevřou, tak za podmínek, které budou bránit šíření viru.

Nesmí to být pojato jako rozvolňování. Toto slovo v současné době v podstatě nelze použít, protože jak jsem ukázal, k rozvolňování opravdu není, není čas.
Jan Blatný

Čtěte také

Ptáme se

K otevření obchodů nakonec nedojde, kvůli rychlému šíření britské mutace koronaviru, ale jak rozumět ministrovu výroku? Co jiného by to bylo, než rozvolňování dosavadních opatření? Bylo to proto, abychom zvenčí nevypadali jako země, která neví, co dělá, nebo aby vláda sama nebyla na domácí půdě obviněna ze zhoršení situace, ke kterému by podle některých expertů otevřením maloobchodu dozajista došlo?

A před čím, resp. před kým rezignoval? Měl by se přičíst požadavek otevřít maloobchod spíše opozici, která vládě ve sněmovně neodsouhlasila prodloužení nouzového stavu, anebo vicepremiéru Karlu Havlíčkovi, který v kabinetu hájí zájmy podnikatelů?

Výrok týdne s Lucií Vopálenskou najdete v audiozáznamu. Hosty byli komentátor serveru Seznam Zprávy Martin Čaban a odborný asistent na Katedře politologie a humanitních studií Metropolitní univerzity Praha Jakub Charvát.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související