V Táboře spustili vysokokapacitní očkovací centrum na zimním stadionu

19. únor 2021 16:46

Ve čtvrtek bylo v Táboře očkováno 420 klientů, v pátek 432. V dalším týdnu by mohlo být v jednom dni očkováno i přes osm stovek klientů, ale celková kapacita zvládne i 1100 klientů denně.

„Přišel jsem hned na řadu, informace jsou dostatečné,“ říká na úvod Karel Studenovský, který už má očkování za sebou. Stejně jako ostatní klienti i on ale musí ještě počkat alespoň 15 minut v čekárně, aby se vyloučila bezprostřední reakce na vakcínu.

Ředitel táborské nemocnice Ivo Houška přišel zkontrolovat, jak očkovací centrum funguje v praxi: „My jsme hlavně od toho velkého prostoru očekávali, že klienti nebudou čekat nějaké dlouhé minuty na průchod, a to se povedlo, průchod je velmi rychlý.“

Jak to bude s dostatkem očkovacích látek?

„Dostáváme informace na týden dopředu a příští týden víme, že by nám mělo přijít kolem tisíce dávek vakcín,“ dodává ředitel Ivo Houška.

Město je zároveň podle starosty za hnutí Tábor 2020 Štěpána Pavlíka připraveno postarat se o seniory, kteří se nemají na očkování jak dopravit. Ve spolupráci s okolními městy a obcemi pro ně bude zajišťovat hromadný svoz sem k vakcinačnímu centru.

Nemocnice Tábor, která dosud očkovala v novém pavilonu psychiatrie, zahájila ve čtvrtek 18. února 2021 vakcinaci proti nemoci Covid-19 na ploše zimního stadionu v ulici Václava Soumara ve vysokokapacitním očkovacím centru (VOC) zv. OČKO. Zimní stadion patří městu, je v péči Tělovýchovných zařízení města Tábora.

Do útrob stadionu se vstupuje vchodem od ulice Václava Soumara. Klienty vedou žlutočerná loga i provizorní značení a šipky přímo na asfaltu. Na začátku čeká každého vyplnění vstupního formuláře, který si lze přinést vytištěný a vyplněný z domova, ale nikdo se nemusí bát, že na místě není pomoc.

Po vyhodnocení dotazníku se proto přechází k registraci a zde mohou nastat dvě situace. Buď se člověk odebere po červených šipkách do kóje s lékařem, který jej před očkováním prohlédne, anebo jde po žlutých šipkách přímo do očkovacího boxu.

Po aplikaci vakcíny senioři pokračují do odpočívárny, kde jsou židličky s patřičnými rozestupy a možností sledovat kostku nad hrací plochou, kde je přesný čas. Na místě jsou automaty na kávu a další nápoje.

Když je vše po 15 minutách v pořádku, dostane očkovaný člověk od personálu při výstupu potvrzení o očkování (po 1. dávce) nebo certifikát o očkování (po 2. dávce). Klienti s případným doprovodem odcházejí z táborského stadionu (tedy z očkovacího centra) opačnou stranou – východem směrem k Náchodskému sídlišti. Cestou lze využít značené WC.

Celou reportáž Jana Kopřivy si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio