„Teď tu byli, prý je to dohodnutý!" Poradenská firma z Ruzyně se základním kapitálem 1000 korun má dodat miliony testů do škol. Máme šokující informace přímo z Číny

19.02.2021 17:20

EXKLUZIVNĚ Kdy půjdou děti do škol? Otázka, která zaznívá v mnoha rodinách už několik týdnů… Nyní by se mohlo zdát, že se blýská na lepší časy. Vláda totiž usiluje o dodání několika milionů antigenních testů, které by zavřená školní vrata mohly otevřít. Jenomže celý jednoduše znějící příběh se v pátek odpoledne ukazuje jako minimálně pochybný. ParlamentníListy.cz totiž získaly zdroje přímo z Číny, z prostředí zdravotnického systému.

„Teď tu byli, prý je to dohodnutý!" Poradenská firma z Ruzyně se základním kapitálem 1000 korun má dodat miliony testů do škol. Máme šokující informace přímo z Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Praze začalo plošné testování na koronavirus. Zájem veřejnosti byl mimořádný, lidé u odběrových míst stáli ve frontách už od rána. Došlo i na malé potyčky

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí
Naší redakci se nejprve v pátek odpoledne podařil získat poměrně ostrý email, jehož autorem je firma CHIRONAX-DIZ. Ta už několik desítek let zásobuje česká zdravotnická zařízení. Vznikla v roce 1992.

Dělá to nejen u nás, ale rovněž v západní Evropě. A co její zástupce rozlítilo? Málo uvěřitelná story kolem opakovaně zmiňovaných testů.

„Vážený pane ministře Hamáčku, dle našich informací jste jako dodavatele antigenních testů vybral společnost TARDIGRAD INTERNATIONAL CONSULTING s.r.o.," stojí v úvodu. Mail mimochodem dostal nejen ministr vnitra, ale také ministr zdravotnictví Blatný, sekretariáty řady resortů a mnoho úředníků.

Ty můžeme nechat stranou.

Zastavme se ale u zmíněné firmy TARDIGRAD INTERNATIONAL CONSULTING, která by antigenní testy pro testování žáků ve školách měla dodávat.

Jedná se o společnost s ručením omezeným, která se kromě klasických odvětví věnuje pronájmu nemovitostí. Z rychlého oslovení několika zdravotnických zařízení vyplynulo, že ji nikdo ze zástupců nemocnic nezná. Jedinou jednatelkou je Monika Jírovcová. Její podíl činí tisíc korun, což je částka, jež tvoří i základní kapitál ve výši sta procent.

Velice zvláštní je i ta skutečnost, že firma nemá ve sbírce listin nic, z čeho by šla vyčíst její struktura anebo obchodní aktivity. Jediným dokumentem je notářský zápis z října 2016. Od té doby jakoby daná společnost neexistovala. Že nemá webové stránky nebo profil na facebooku, nechme stranou.

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY na veřejnou zakázku s názvem „Nákup antigenních testů“

Zpátky k citovanému mailu.

V něm totiž CHIRONAX-DIZ zostra bilancují aktuální stav věcí.

„Vámi vybraný dodavatel jednak nesplnil Vámi požadovaný nejzazší termín první dodávky (25. 2. 2021) a nabídl termín 28. 2. 2021 a nesplnil ani minimální požadované množství (914.680 ks) a nabídl jen 800.000 kusů!!!“ Proč tolik naštvání? Ono je to pochopitelné. Ve výzvě k podání nabídky Nákup antigenních testů totiž jednoznačně stojí následující věta:

„Zadavatel požaduje dodání buď celého počtu kusů (3 654 158 kusů) testovacích sad nejpozději do 25. 2. 2021, nebo umožní vybranému dodavateli rozložit dodávku na dílčí plnění tak, že první plnění je nutné v počtu 914.680 kusů testovacích sad a uskuteční se nejpozději v termínu do 25. 2. 2021… s tím, že nejpozději do 15. 3. 2021 je nutné dodat celý zbývající požadovaný počet kusů, tj. 2.739.478 kusů.“

To se nejen podle firmy CHIRONAX-DIZ nestalo.

Vybraný dodavatel podle citované pasáže oficiálního dokumentu tudíž nemůže splnit to, co resort vnitra požadoval.

Jenomže ono to není pouze o rozložení testů a dodaných sadách. Bohužel. Jak také vyplývá z uvedeného e-mailu, celý obchod se prý vybráním ruzyňského eseróčka prodraží o zhruba 40 milionů korun. Proč?

„Ve svém dnešním vyjádření pro Českou televizi v čase 13:30 jste evidentně nehovořil pravdu, neboť jste uvedl, že žádná jiná společnost nebyla schopna Vámi definované podmínky splnit. Vybral jste navíc dodavatele za více jak 11,-Kč vyšší cenu za zcela totožný produkt - test, čímž jste daňové poplatníky připravil o více jak 40mil. Kč!" uvádí se dále.

I tento odstavec musíme rozebrat.

z citovaného emailu:

Firma CHIRONAX-DIZ, jak se ukazuje, má se zásobováním zdravotnických zařízení bohaté zkušenosti a její dodávka, která zjevně neuspěla, by nabídla výslednou cenu právě o jedenáct korun nižší.

S tím souvisí úspora až 40 milionů korun.

Jan Hamáček už ale veřejně řekl, že jedná s čínskými úřady, aby mohla být první dodávka doručena dříve. Podle ministra má firma dodat 3.654.000 testů. „Ty by měly dorazit v následujících dnech. Ale pro nás je klíčové, aby tady ta první dodávka byla co nejrychleji,“ řekl ČT. Společnost podle něj byla jediná, která nabídla kompetitivní cenu a schopnost dodávek v požadovaném čase.

Ačkoli to vypadá, že jedinou firmou Tardigrad International Consulting s. r. o. nebyla, je tu ještě jedna velice zvláštní skutečnost.

Anketa

Jste pro otevření obchodů?

66%
34%
hlasovalo: 8991 lidí
ParlamentníListy.cz totiž obdržely informace přímo z okolí čínské továrny, která testy vyrábí. Ty informace znějí tak, že už se prý ráno jistí emisaři České republiky vypravili na místo s tím, že poptávají antigenní testy. Ano, před několika desítkami hodin.

Proč? „Jelikož to už prý je všechno domluvené v Česku," upozornil náš zdroj.

Sladkou tečkou na závěr bude konstatování, že tyto věty měly zaznít ještě předtím, než byla daná firma Tardigrad International Consulting oficiálně pasována vítězem souboje s výhrou několika stovek milionů korun.

První dodávka 800.000 kusů testů prý dorazí 28. února, cena za test včetně dopravy je 65 korun. Počet testů a termín dodání je však v rozporu se zadáním. CHIRONAX- DIZ nabídl nižší cenu a naopak dodržel všechna požadovaná kritéria na termín a počet testů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …